Sseulsseulhago Chanranhasin – Dokkaebi (2016–2017) 51

Goblin / The Lonely, Shining Goblin · 쓸쓸하고 찬란하神-도깨비 / Sseulsseulhago Chanranhasin - Dokkaebi
88' · dél-koreai · dráma, romantikus, vígjáték, fantasy, sorozat 15
1 évad · 16 rész

A Koboldnak, aki egyébként a lelkek védelmezője, szüksége van egy emberi menyasszonyra, hogy véget vessen halhatatlanságának. Eközben a Halál angyalának emlékezetvesztése van. Valahogy ezek ketten találkoznak és elkezdenek együtt élni. Utolsó útjukra kísérik azokat, akik meghaltak és elhagyják… [tovább]

koreai

Képek 24

Szereposztás

Gong YooKim Shin (Kobold)
Kim Go EunJi Eun Tak (emberi menyasszony)
Lee Dong WookWang Yeo (Halál)
Yoo In NaKim Sun
Yook Sung JaeYoo Duk Hwa
Lee ElSamshin (a születés és a sors istennője)
Yum Hye RanJi Yun Sook (Eun Tak nagynénje)
Jung Young KiPark Kyung Shik
Choi RiPark Kyung Mi
Kim Sung KyumDuk Hwa nagyapja

További szereplők

Hirdetés
Sseulsseulhago Chanranhasin – Dokkaebi (2016–2017)
Rendező
Forgatókönyvíró

Gyártó
tvN

Kedvencelte 44

Várólistára tette 52


Kiemelt értékelések

Röfipingvin

Előszeretettel szoktam jó hosszú és velős értékeléseket írni a koreai (esetenként japán) sorozatokról (filmekről). Most az a büdös nagy helyzet állt elő, hogy csak szuperlatívuszokat tudnék írni, azok meg sosem olyan izgalmasak, mint mikor az ember bele is köt dolgokba, vagy jó ízesen kritizál egy csomó mindent.
Itt a képlet végtelenül egyszerű:
– vegyél egy nagyszerű forgatókönyvírót (kvázi a legfontosabb hozzávaló)
– szerezz egy jó rendezőt (és a stábját)
– ajánld föl a férfi főszerepet a top 10 koreai színész egyikének (szerény véleményem szerint a top3 egyike Gong Yoo, még ha voltak is mellényúlásai a pályán)
– higgy az ösztöneidben, amikor nem biztos. hogy a top-ból választasz női főszereplőt
– legyen egy valag pénzed, aka egy rahedli jó kis szponzorod
– ne félj élni a CGI és a számítástechnika adta lehetőségekkel
– szakíts a legtöbb klisével, és használd okosan a recap funkciót
– és igenis utaztasd meg a stábodat a szebbnél szebb helyszínekért

És kész. Ennyi. Megvan a remekbe szabott sorozat. Rég nem éreztem ilyet a félszigetország sorozataival kapcsolatban. Ezentúl már három ultimate koreai doramat fogok tudni mondani, amikor valaki megkérdezi, hogy mégis mit nézzen, ha ismerkedne az ázsiai filmgyártással:
Goblin – Secret Garden – Coffee Prince

Nem, még annyi, hogy szeretnék egy dokkaebi plüsst. Nagyon. Úgysincs mostanában mit ölelgetnem.

11 hozzászólás
Charityy 

Mindenki annyira áradozott róla, de engem nem varázsolt el annyira. Sokszor olyan unalmasak voltak a részek és túl lassan építettek fel mindent. Na meg az is hozzá játszott, hogy másfél órás egy rész.
A történet nagyon eredeti és jól is lett felépítve. A színészek is tökéletesen passzoltak, Halál volt a kedvencem a kis komoly, tudatlan fejével :D
Na meg a zene is excellent! Nagyon passzolt hozzá.

Shad 

Noh lássuk: alapvetően nagyon nehezen kezdtem neki ennek a sorozatnak, mivel a leírás és a trailer alapján erősen drámának tűnt. Első rész letaglózott…az elején a vártat kaptam rengeteg dráma kegyetlen múlt mind Dokkaebi mind Eun Tak részéről, kicsit féltem hogy az egész ennyire borongós lesz, aztán megérkeztünk a jelenbe és belépett a képbe a Grim Reaperünk (♥♥♥) és ott meghaltam:) amit ezek ketten leműveltek minden egyes részben, hogyan váltak barátokká a sok dráma ellenére és mit össze bohóckodtak…az animációk/effektek nagyon jók, látszik nem spóroltak rajta(mondjuk abból a Tényleg Rengeteg bujtatott reklámból futotta is rá…-ezt tudom Egyetlen negatívumnak felhozni).
Nem fogok spoilerezni a történet egyedi és fantasztikus, felborította minden elméletemet, amit nézés közben felállítgattam. Semmi! nem jött be:P
Karakterek: mind a fő, mind a mellékszereplők fantasztikusak. Tökéletes szereposztás:) Eun Tak tényleg mint egy kis angyal, Dokkaebi és a Kaszásunkra szavam sincs:) Ehhem a koboldunknak nagyon jól állt a hosszú haj és a harci hacuka:P
Kinek ajánlom? áhh mindenkinek:) Új kedvencet avattam:)

Hana 

Egymillió csillagot neki! Hogy ez mennyire gyönyörű történet!
Ez a sorozat egy audio-vizuális orgia.
Az író brillírozott. A színészek is. Az OST-ért felelős illetők is. Az operatőr is.
Az effektek is teljesen jók, biztos nem sajnálták a pénzt belőle, az látszik. Nincs ám gagyiság.

Talán nem túlzok sokat, ha azt mondom, ez a sorozat kultikus lett már a sugárzása alatt. Teljesen megérdemli a hype-ot, ami körülötte folyt az elmúlt hetekben. A Dokkaebi olyan az átlag k-dramák között, mint mikor a fülledt nyári hőségben feltámad egy friss szellő. Az első jelző, ami eszembe jut róla, hogy lírai. Ez egy nagyon lírai sorozat – jobban nem tudom megfogalmazni. De aki látott már pár részt, talán érti, mire gondolok. :)

Amúgy meg az egésznek a varázsa a részletekben rejlik. Apróságokban. Főleg a helyzetkomikumban, és persze a Halál meg a Goblin karakterében; ilyenek pl., hogy frászt kapnak a csengőtől, vagy ahogy ülnek mélyen gondolatokba merülve egymás mellett, és közben a Goblin öntudatlanul megfőzi a kezében tartott tojást, a Halál meg lehűti a sört, ami így leírva hülyén néz ki, de a jelenet maga nem kicsit volt humoros. Vagy amikor ez a két több száz éves faszi okostelefont szerez, és először videótelefonálnak :D És ilyenekből van egy csomó. Tök aranyosak meg viccesek, egyszerre hétköznapiak meg rendkívüliek. A Halál egyik hobbija pl. hogy drámasorozatokat néz napi szinten :D És nem egyszer előfordult az is, hogy a k-drámák kliséit figurázta ki a sorozat – azzal együtt persze, hogy itt is akadt belőlük néhány. De nagyon bírtam az öniróniát.

Persze a Goblin és barátai élete nem csupa móka és kacagás ám… nagyon nem. Az egész sztori tök tragikus. A Goryeo-kori is, a jelenkori is. Van egy csomó dráma – zsepi jó, ha van kéznél, kelleni fog! És nem csak a szomorú részeknél… vannak olyan jelenetek, ahol épp öröm és boldogság van, mégis olyan gyönyörűen és meghatóan vannak ábrázolva, hogy észrevétlenül megkönnyeztem. Fenébe már, hogy ezek a koreaiak ennyire jók az érzelmi manipulációban, de komolyan. Szórakoznak itt az emberrel ahogy kedvük szottyan.
És van egy csomó meglepi. Néhány dolog viszonylag könnyen kiszámítható előre, de mindig tartogat valami újabb csavart a történet. A végén már nem is számoltam, hányszor esett le az állam… az utolsó részről meg aztán direkt nem írok semmit. Akármit írnék, akármit, az spoiler lenne.

A casting is úgy tökéletes, ahogy van. Mindenki teli találat, az utolsó mellékszereplőig.
Persze a legtöbben a Goblinért vannak oda – én is imádom, az biztos; de nekem a Halál lett a titkos kis szerelmem. :D Olyan cuki, amikor clueless pillanatai vannak (sok ilyen van, főleg a sorozat első felében), meg az az általános, búbánatos arckifejezése… hát na, nem lehet nem beleszeretni!

A zene komolyan varázslatos, a szokásosnál is jobban figyeltek rá, hogy mindig tökéletesen passzoljon a jelenethez, pedig a koreaiak ebben amúgy is elég jók szoktak lenni. Az opening másfél hónapja a csengőhangom, és tuti marad is még egy jó darabig. Odavagyok az egész OST-ért. Minden dal mélyen át van itatva a Dokkaebi-feelinggel.

Tudnék még áradozni, de nem akarok lelőni semmilyen poént, szóval inkább nézze meg mindenki! Az biztos, hogy a Dokkaebi baromi magasra helyezte a lécet, nem tudom, lesz-e idén – vagy egyáltalán, a következő pár évben – olyan sorozat, ami eléri majd ezt a színvonalat. Nem lesz egyszerű dolga az biztos.

2 hozzászólás
rhysciar

Nincs mit mondanom, már mindent leírtak előttem erről a sorozatról. Egyszerűen tökéletes volt: a képi világa, a vágás, a történet, a dialógusok, a színészek, a hangulat, minden. Most csak attól tartok, hogy ezek után az összes kdrama túl lapos és szürke lesz. :(

Khaos

Sokáig nem akartam belekezdeni ebbe a sorozatba (nem tudom, miért), de nem bántam meg, hogy végül megnéztem, mert az első résztől az utolsóig imádtam. Igaz, amikor néztem a 14-15. részt, akkor azt gondoltam, hogy ez már csak felesleges időhúzás, de így, hogy láttam az utolsó részt is, rájöttem, hogy jó volt ez így.
A kép világ gyönyörű, a történet zseniális, a legtöbb fordulat nem kiszámítható. Nagyon tetszett, hogy még a komorabb hangulatú jelenetekbe is sikerült kicsi humort belevinni, ami szerintem egyáltalán nem hatott erőltetettnek. A színészek is fantasztikusak voltak, mindenki nagyon jól játszotta a szerepét, és mindenkit (a fő- és mellékszereplőket egyaránt) nagyon megszerettem.
Igazából nem tudom, mit írhatnék még… Ezt a sorozatot egyszerűen látni kell. Mindenkinek.

1 hozzászólás
barbikaunatkozik 

Nagyon szép történet igényes külsőbe csomagolva, remekül előadva. Nekem új kedvencem lett.
Bővebben: http://barbiolvas.blogspot.hu/2017/09/goblin-avagy-egy-…

Gwener 

Egy teljesen hihető igazi tündérmese, mitológiai lényekkel, szellemekkel, démonokkal és őket látó/érzékelő emberekkel. Nagyon élveztem a morbid humorát, aranyosak voltak a szellemek nagyon (a kedvencem a szürke pulcsis volt spoiler), a halál-kommandót meg hát nem lehetett nem szeretni!!! spoiler
A végét is teljesen el lehet fogadni, szépen lezárták mindenki sorsát. Egyetlen bajom volt: az első 8-10 részben az a rengeteg (maratoni hosszúságú) flashback a részek elején. Na meg az eleje borzasztóan pörgősnek és kapkodósnak tűnt. De biztos csak azért éreztem így, mert rögtön egy hosszú és „ráérős” kosztümös sorozat után néztem.
És Gong Yoo minden szerepében csodálatos :))))

1 hozzászólás
robnor 

Nagyon szép történet, az elejétől a végéig leköti az embert. Nincsenek benne üresjáratok. Szerencsére a szereplők is szimpatikusak, nem csak a karakterek a színészek is a szívem csücskei, úgyhogy ezzel sikerült máris egy jó pontot szerezniük. A fényképezés irtó szép és szuper hangulatot teremtettek a zenékkel is.
Azért a sok ppl vagy más néven termékelhelyezés még mindig nagyon zavar.

Silverien

Én megadom a 10 csillagot.
Lehet nem járna neki.
Lehet mégis. : )
De ha a szívünkre tesszük a kezünket, láthatjuk, hogy ez egy nagyon jó sorozat lett. Érzelmi hullámvasút és tartalmas is, ami igen is messze kitűnik az átlag közül. Ezért jutalmaztam a 10 csillaggal. Sok másikat elkezdtem nézni, majd végül abba is hagytam, annyira klisés, semmitmondó, unalmas… Ez tudott újat mutatni.
Mindenképp megéri megnézni.

5 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján