A 13. harcos (1999) 120

The 13th Warrior
102' · amerikai · akció, kaland, fantasy, történelmi 16

A második évezred hajnala előtt Bagdad városa a legfejlettebb civilizáció központja. Kultúrája védőfalai között az ifjú Ahmed Ibn Fahdlan élvezi előkelő helyzetével járó kiváltságait, amíg politikailag veszélyes kapcsolatba nem kerül egy gyönyörű, fiatal nővel. Mint távoli földre kiküldött… [tovább]

Képek 2

Szereposztás

Antonio BanderasAhmed Ibn Fahdlan
Omar SharifMelhizédek
Vladimir KulichBuliwyf
Diane VenoraWeilew királyné
Sven WollterHrothgar király
Dennis StorhøiHerger
Anders T. AndersenWigliff
Asbjorn RiisHalga
Richard BremmerSkeld
Tony CurranWeath

További szereplők

Kedvencelte 21

Várólistára tette 30


Kiemelt értékelések

csartak 

Nagy kedvenc, számtalanszor láttam már. Most is itt van a fejemben a zenéje.

„Íme ott látom atyám, látom anyám, nővéreim és fivéreim. Magam előtt látom minden ősöm az idők kezdetétől. Mind hívnak engem, hogy bátran kövessem én is őket a nagy Valhallába, hol a hősök örökké élnek.”

Ákos_Tóth 

A könyves eredeti rendkívül mód ott van a szeren, megvalósítása jócskán túlmutat a szórakoztató irodalom és a fantasy keretein – a filmadaptáció, nos… maradjunk annyiban, hogy nem száz százalék, és a könyvet is csak annyiban követi, amennyire vizuális adaptációként és hollywoodi kardozós akciófilmként arra lehetősége van. Nem bántóan rossz, sőt, vannak remek pillanatai, összeáll benne a hangulat, a látvány, meglepően jól működnek bizonyos szegmensei, és látszik rajta, hogy Crichton amit csak lehetett, igyekezett beleerőltetni a regényéből, annak dacára, hogy a mozinak sokkal szélesebb közönség előtt kellett helytállnia, mint a könyvnek.

Furcsamód az egyébként nem túl bonyolult történet alapozása áll neki a leggyengébben: felvezetése kapkodós, a CGI bénasága kb. az első negyed órában már szinte kiüti a szemünket, de meglepő módon később a mezei trükkfelvételek tökéletesen megállják a helyüket. A rendezést nem éreztem okvetlen helyénvalónak, McTiernantől eddig csak jobban koreografált jelenetek láttam, itt viszont sokszor a kétes fényviszonyokkal próbálta elmaszatolni a bizonytalan részleteket, mintha a szereplőit nem tudta volna eléggé felkészíteni a harcjelenetekre – ehhez képest egyébként a film végi, nappali fényben játszódó, de végig belassított ütközet nagyon jól néz ki. Hasonlóképpen figyelemreméltó a vendolok megjelenítése, talán kicsit még túl is teljesítették Crichton eredeti ötletét ezzel a medvefejes jelmezzel.
Külön kis érdekesség, hogy nekem a film egy finoman szólva is ősrégi Best Hollywood kiadásban van meg, és bár a lemez idestova húsz év távlatából is remek állapotban van, akadás nélkül fut róla a film, a felbontása sokszor egyenesen pocsék, a kiadó pixeles logója és intro-grafikája külön figyelemreméltó, egy korszak lenyomata…

Nem tudok haragudni erre a filmre, bár látom nyilvánvaló hibáit. A vízió működik, a kész mű bármennyit is vesztett időközben értékéből, nézhető és kedvelhető, szeretetre méltó kardozós akciófilm maradt.

3 hozzászólás
Popovicsp87 

Kicsit féltem, hisz ez gyerekkorom egyik kedvenc filmje.
Újranézve is megállja a helyét.
Nagyon tetszett a Banderas által alakított Ahmed beilleszkedése a vikingek közé.
A csatajelenetek is egész jók, bár egyes heleken nagyon sötét a film

Chibana 

Szeretem a vikinges témákat, de az a film akkor is gyenge lett, akár hogyan is próbáltam volt szeretni. Egyes szereplők meg egyenesen irritáltak, valahogy gyenge lábakon áll az egész vikinges téma ebben a filmben. Egynek elmegy, de történelmi szempontból is nagyon gyenge az egész.

csgabi

Egyszer már láttam korábban, és emlékszem, hogy két éve ismét megkívántam, ahogyan a könyvtár dvd lemezei között bóklásztam. Még mindig tetszett, szerintem igazán jó film volt. Izgalmas, és le tudta kötni a figyelmemet.


Népszerű idézetek

Panna

Keresd a halált, mielőtt ő keres meg.

Panna

Íme, ott látom atyám. Látom anyám, nővéreim és fivéreim. Magam előtt látom minden ősöm az idők kezdetétől. Mind hívnak engem, hogy bátran kövessem én is őket a nagy Walhallába, hol a hősök örökké élnek.

csartak 

Skeld: Csak egy arab indul csatába egy kutya hátán.

Vizsla

– Azt mondja: A tizenharmadik férfi nem lehet normann.
– Mire céloznak?

Pandalin

– Ez meg mi?
– Tehénhugy.
– Tehénhugy?!
– Le van szűrve…


Hasonló filmek címkék alapján