WALL·E (2008) 365

3 díj · 2 jelölés

A WAtt Lánctalpas Limlom- és hulladékkezelő robot, az E sorozatból (WALL·E) az egyetlen „élő” szerkezet a Földön. Az emberiség ugyanis elhagyta a lakhatatlanná vált bolygót, ám valaki elfelejtette kikapcsolni az utolsó robotot. Így gépünk több száz magányos éven át gyűjtötte a kacatokat, amikor… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Ben BurttWALL·E
Elissa KnightEVA
Jeff GarlinKapitány
Fred WillardShelby Forthright
John RatzenbergerJohn (hang)
MacInTalkAUTO (hang)
Kathy NajimyMary (hang)
Sigourney WeaverAz Axiom fedélzeti számítógép (hang)
Teddy NewtonSteward Bots (hang)
Bob BergenForthright tanácsadója (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 103

Várólistára tette 73


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

Minden idők egyik leggyönyörűbb animációs filmje a Pixar hőskorából, az abszolút kedvencem. Nem csak hogy megelőzte mondjuk az Avatart a környezettudatos életre buzdítással és a környezetszennyezés katasztrofális következményeire való figyelemfelhívás terén, de sikerült bebizonyítania, hogy a kevesebb olykor több. Hogy olykor elég egyetlen szó (EVA) és annak számtalan érzelemtől áthatott változata ahhoz, hogy többet elmondjon, mint ezer „felesleges” frázis. Wall-E karaktere az (animációs) filmtörténet egyik legfantasztikusabbja. Persze egy cseppet hasonlít Johnny 5-re a Rövidzárlatból, de ez egyáltalán nem baj.

Ben Burtt, a Skywalker Sound veterán hangművész legendája kelti életre a címszereplőt. Neki köszönhetjük többek között a Csillagok háborúja, és azon belül R2-D2 klasszikus pittyegéseit, és nem csoda, hogy Wall-E összes sóhaját, szervómotorjának valamennyi zörgését és kattogását, és egyedi beszédhangját soha nem felejtjük el. Burtt-nél talán senki nem érti jobban a hangot és annak szerves voltát. Jelen esetben a kis robot gyakorlatilag nem beszél, egyetlen szót ismétel csupán, szerelméét, a high-tech „nő”-robot, Eva nevét. Mégis olyan, mintha hosszas beszélgetéseket folytatnának, és úgy érezzük, Wall-E minden egyes rezdülését képes kifejezni pusztán a sóhajaival és hanghordozásával. Mestermunka.

Ahogyan maga a film is. Elképesztő mennyiségű gag, utalás tűnik fel (keresd az elpusztíthatatlan Rubik-kockát), és temérdek ötletet halmoznak fel a brilliáns alkotók. Mindennek jelentése és jelentősége van. És aztán ott van a film valódi mondanivalója, illetve több is. A barátság és a szerelem örökérvényűsége, a másság elfogadása, a hit és a remény, azaz a legfontosabb és legszebb gondolatok. Na meg persze a Földünk. A bolygónk, amiből csak egy van. És ha nem akarjuk, hogy hamarosan egyetlen hatalmas szemétdombbá váljon, akkor ideje lenne egy cseppet komolyan venni például ennek a filmnek az üzenetét. Mert az ég szerelmére, ez marhára aktuális. És talán éppen azért vágja olyan nagyon mellbe az embert, mert ez egy kvázi animációs film.

De félretéve a súlyos és komoly üzenetet: a Wall-E az első perctől az utolsóig lebilincselő, helyenként rendkívül vicces, de mindvégig megható, és időnként könnyeket is képes kicsalni a szemünkből (a lelkünkből). Mert ez a kis rozsdás krapek több szeretetre képes, mint a legtöbb emberi lény. Miközben csak annyit tud mondani,
„WALL-E” és „EVA”. De van, hogy ennyi is éppen elég.

Izolda

Az első 45 perc tökéletes. Úgy, hogy egy szó sem esik benne. Azután is jó, de addig!

Alexandra 

Kétszer aludtam el rajta, úgyhogy még mindig nem tudom, mi a vége.

4 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Na, ez sem igazán gyerekfilm. Nevezhetném Az orchideák bolygója c. regény happy endes, aranyosabb előzményének. Fájdalmasan reális képet tükröz az emberiség jövőéről, egyedül a vége nem az, de ezt betudom annak, hogy akkor nem lehetne mesének nevezni :)

barbikaunatkozik

Ezt az animációs filmet egy szóval is megfelelően lehet jellemezni: aranyos. Mindkét fő karakter és a robotpilótán kívül minden másik is. Szép szerelmi történet egy elmagányosodott lélekről, aki végre talál valakit magának és végül viszont. Valamint üzenete is van. A Föld szennyezéséről, a tömeg médiáról, a közösségi hálózatokról valamint ezek hatásáról az emberekre.

Kemiviki 

Aranyos volt, de alig bírtam ébren maradni a közepétől. Érdekes kérdéseket vet fel, elgondolkodtatja az embert, de egyáltalán nem maradandó az élmény amit nyújt.

Osli75 

Már sajnálom, hogy amikor először nyílt lehetőségem megnézni, akkor nem igazán tudtam figyelni a történetre (a gyerekek nézték igazából) Sokszor volt, hogy míg ment a mese én tettem vettem a háttérben. De mivel ennek nem igazán van szövege, nem tudtam követni. Most viszont leültem és végignéztem és megszerettem. Remélem sosem jutunk el idáig, úgy értem az emberiség.

viky0222

https://www.youtube.com/watch…
Azt hiszem tényleg a cuki a legmegfelelőbb kifejezés erre a filmre. Nagyon-nagyon aranyos volt, és úgy is fantasztikus volt, hogy az első felében kb. egy szó sem esik. És az üzenete. Hihetetlen, hogy egy animációs filmben mennyi mindent lehet közvetíteni. Az ilyen filmekkel lehet már gyerekkorban megmutatni, milyen következményei lehetnek pl. a szemetelésnek. Szuper volt, mindenképpen megnézem majd máskor is, egyedül csak azt sajnálom, hogy két részletben tudtam megnézni, mert irodalmon igen, azon, ráadásul egyetemen:D csak az első fele fért bele.

BZsofi 

Cuki és elgondolkodtató. :) Utána arról beszélgettünk Márkkal (5), hogyan lehet nekünk védeni a Földet, hogy ilyen ne történjen meg.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

MÆJA 

Én nem túlélni akarok, hanem ÉLNI!

LukeSkywalker 

Kapitány: Őseink büszkék lehetnek ránk, hogy mi 700 év múlva pontosan ugyanazt tesszük, amit egykor ők is tettek. Semmit.

LukeSkywalker 

Számítógép: Hangazonosítást kérek!
Kapitány: Ööö…
Számítógép: Ööö. Elfogadva!

Bubu 

És úgy látom, ma van ötéves utazásunk kezdetének 700 éves évfordulója.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján