Visszatérés Epipóba (2020) 21

Return to Epipo
84' · magyar · dokumentumfilm 15

Az éppen hanyatlóban lévő szocialista Magyarországon működött egy különleges tábor, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. A három hetes tematikus nyaraltatás egy képzeletbeli országba, Epipóba repítette a résztvevőket, messze az akkori rideg valóságtól. Mesébe illő szerepjátékok, titkos… [tovább]

magyar · angol

Képek 3

Várólistára tette 46


Kiemelt értékelések

desertangelable 

A pontozásom a filmnek szól és nem a témának. Nekem egy kicsit amatőr vagy erőltetett volt ez a fajta felépítés, a kevesebb akár több is lehetett volna. Teljesen feleslegesnek tartom ezt a „családállításos” részt a felnőtt sértettekkel, bőven elég lett volna ha csak elmesélik a történteket. De az a baj, hogy tulajdonképpen most sem meséltek, inkább a szülőktől hallottunk egy-két félig őszinte önostorozást, meg elhangzik pár sztori a srácoktól.
Simán elhiszem, hogy annak idején ezek a gyerekek nem mertek beszélni az őket ért sérelmekről, mert abban az időben sokkal többet adtak a tanár szavára, mint a gyerekére. (Hozzáteszem most meg már nagyon a másik véglet van, ez szintén nem jó, de ezt most hagyjuk…). Azt is elfogadom, hogy ezek a gyerekek egy szövetség részesei voltak és inkább bevállaltak mindent, a megaláztatásokat is, csak hogy a szövetség részesei lehessenek. A szülők meg ha látták is, hogy valami nem oké, inkább ráfogták, hogy biztos, túlreagálja, erre élő példa a konyhás nénik megnyilvánulása Sipos bűnösségét illetően, akik megrekedtek egy kicsit a ’80-as években.
Nekem a film struktúrájával volt bajom. Az még oké, hogy Sipos nem szólalt meg, nekem fura is lett volna. De pl. számomra nem derült ki ebből a nagy hallgatásból, hogy akkor a lányokat is molesztálta a tanár vagy csak a fiúkat. A lányok sérelme „csak” a többiek általi megaláztas volt, vagy valami más is. Félreértés ne essék a bullying is borzasztó, de szerintem ez mindenhol jelen volt ahol gyerekeket összezártak a már kamaszodó korosztállyal. Az archív felvételek mindenképp hozzátettek a filmhez, mert Siposra elég volt ránézni és szerintem egyből levágós volt a személyisége, kb. mindannyian ismertünk ilyen emberert életünk során, viszont ezek a művészi betétek feleslegesek voltak. Úgy érezem, hogy sok lehetőség lett volna ebben a témában, de nem sikerült kiaknázni.

egyszerű_teremtés

Azt hittem, a filmnek köszönhetően több mindent fogok megérteni a történtekből, viszont bizonytalan vagyok abban, hogy a 444-es cikk elolvasása nélkül a film mennyi információval tud(ott volna) szolgálni. Attól tartok, nem túl sokkal.
Az archív felvételek érdekesek voltak; különösen, amiért megmutatták Sipost a diákok közötti működése közben. Meg persze a sok őt csodáló, sugárzó gyermekarc.. A film rámutatott a gyermekkori szexuális abúzus természetére, a látencia okaira. Hogy mennyire nehéz megküzdeni azokkal az ambivalens érzelmekkel, amelyekkel egy általunk szeretett, minket mégis kellemetlen helyzetekbe hozó személy iránt viseltetünk. Eszembe juttatta a gyermeki lét kiszolgáltatottságát, naivitását; miközben megmutatta, hogy ezek a tulajdonságok felnőttekre épp úgy igazak lehetnek. Nehéz kérdés, ki is hibáztatható a történekért. A rendező édesapja vissza is kérdez az őt faggató lányának, a rendezőnek: mégis mit vár el tőle, mit mondjon? Bennem is folyton felmerült, hogy vajon ki a hibás. Talán könnyebb lenne az embernek a lelke, ha lennének néven nevezhető felelősök, de sajnos az élet sokkal bonyolultabb ennél..
(Nos, ahogy a fenti példa is mutatja, a filmet szinte lehetetlen függetleníteni a témájától. Ha megpróbálom, akkor tudok hat csillagot adni a művészieskedésért. Igen, néha kissé erőltetettnek éreztem.)

Hörcsibald

Őszintén szólva a 2014-es 444 cikkhez nem adott hozzá túl sokat. Az a cikk annyira részletes volt, hogy már minden benne volt a témáról. Bennem már a cikk is nagyon sok gondolatot elindított, visszaemlékeztem gyerekkorom szereplőire, helyszíneire. Sztem ha nem is közvetlen érintettként, de talán mindenkinek van hasonló élménye. És tényleg nagyon érdekes a megítélése az ilyen szuper intelligens és szuper kreatív embereknek. Nem is nagyon tudok mit írni erről. A film nekem nem volt elég tartalmas, a jelenkori szereplők alig szólaltak meg. A régi felvételek kicsit hozzátettek a cikkben olvasottakhoz.

2 hozzászólás
Sunkap

Amit most írok, annak semmi köze a dolgok lényegéhez, azt már kivesézték előttem mások. Nekem ez a tábor totál nem jött be. Úgy értem, a rossz dolgok nélkűl sem. Tehát az alapján sem, ami látható volt belőle. Maga a szellemiség, meg amiket ott csináltak. Lehet, hogy a régi felvételek miatt olyan nyomasztó, de nem tetszik, hogy ilyen sok gyerek volt ott, ennyire különböző korúak, a témák, a helyszín. Elveszettnek tűntek a kicsik ebben a világban. Emlékszem, hogy amíg kicsi voltam, nem értettem a nagyok dolgait, tökre zavart, hogy a részese akarok lenni, de valójában nem tudom, nem érzem, mi az. Nem értem a humorukat, de nevetni akarok, és ez rossz érzés. Pedig nem is kellett maszturbálnom. Szóval a lényeg, hogy ekkora létszámban különböző életkorú gyerekeket összeereszteni hülyeség. Vagy legyen sok nagy és egy-két kicsi, akikre mindenki odafigyel. Vagy legyen sok kicsi és csak pár nagy, akik a kicsikkel kedvesek, rendesek, és csak egymás közt hulyeskednek, egymást szívatják. És legyen több egyenrangú felnőtt, férfiak, nők. Bár az itt is megvolt, de ezek szerint nem működött.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján