Virágvölgy (2018) 6

Blossom Valley
83' · magyar · dráma 16

A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, hogy… [tovább]

magyar · angol

Szereposztás

Berényi BiankaBianka
Réti LászlóLaci
Kozma KárolyKarcsi
Kardos Györgyszobatárs
Kardos Róbertnagybácsi
Hirdetés

Várólistára tette 58


Kiemelt értékelések

Lali 

Premier előtti vetítésen láttuk Gödöllőn, ahol egy rövid beszélgetés is volt a film után a rendezővel (aki gödöllői) és a film operatőrével.
Örülök, hogy láttam, de megvallom nehezen tudok mit kezdeni a film egészével. Tisztes a szándék, alapvetően jó a megvalósítás, egészen jó részek is vannak benne, ám nem tudom mit akart átadni a rendező, hogyan nézzem, fogadjam a látottakat.
Ebben bizonyára az is szerepet játszik, hogy a rendező láthatólag erősen hajlik a dokumentarista jellegű filmrendezés felé (most kapott legújabb dokumentumfilmje, a Kilenc hónap háború elismerést a Szarajevói Filmfesztiválon – hhttp://www.filmtett.ro/cikk/tuzkeresztseg-interju-csuja…), azzal meg én talán kevésbé tudok mit kezdeni.

A szereplők mind amatőrök, még ha van közöttük ismertebb személy is.
Ez ott volt számomra igazán zavaró, hogy a fiú főszereplőn kívül szinte mindenki pongyolán, alig artikulálva beszélt, gyakran nem is értettem, hogy mit mondanak. A főszereplő Bianka ráadásul erősen affektálva beszélt, ami inkább idegesített, semmint megértésre, azonosulásra késztetett.

És nemcsak a beszéde, hanem az egész személyisége is zavart.
Az rendben van, hogy van egy ilyen felszín, fölvesz egy ilyen szerepet egy fiatal, csavargó lány, de hogy a szerep végül is azonos önmagával, az nekem nem élmény, még ha így is van, vagy még ha ez is az üzenet. (Olvastam Biankával egy interjút, abban sem tudtam közelebb kerülni – ott már az igazi – Biankához. http://hvg.hu/kultura/20180629_A_legmenobb_fiatal_magya…)

A fő problémám az, hogy a filmbéli Bianka úgy akar boldog lenni, hogy ő maga nem változik semmit, nem hoz semmilyen áldozatot érte.
Ennek örömteli ellentéte a főhős Laci, aki tisztán beszél, tisztán érez, tisztán cselekszik – a maga módján persze, amivel nem feltétlenül értünk egyet –, de akinél föl sem merül az, hogy szerepet játszana. Ha az az üzenet, hogy a sérült (Laci) az egészséges, az egészségesek pedig sérültek, akkor ez egy régi, vissza-visszatérő téma (pl. Dosztojevszkij Félkegyelműje), ami nyilván az ország-világ jelenlegi állapotára való érthető reflexió.
Én magam lírikusabb alkat vagyok, ebből kevesebbet kaptam ebben a filmben, de ez személyes dolog.

Talán valahol több erő kellett volna még ebbe a filmbe. Ha már ilyen kemény sorsvonalakat nézünk – és nem lírikusan –, akkor a tragédia és katarzis felé mozdulás tudott volna emelni a filmen.
Mindazonáltal tisztes elsőfilmes munka, kívánunk sok sikert a rendezőnek.

1 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján