Tüskevár (1967–1967) 97

A film hőse egy kisfiú, a széltől is óvják, még az úttörőtáborba se engedik el. A nyári szünetben azonban elmehet a Kis-Balaton mellé egy rokonhoz, aki megismerteti őt a természet szépségeivel. A nyaralás feltétele, hogy jól kell tanulnia.

Képek 1

Szereposztás

Bánhidi LászlóMatula bácsi
Seregi ZoltánTutajos
Barabás TiborBütyök
Zenthe FerencIstván bácsi
Petrik JózsefBütyök hangja
Földi TeriBarkóczi Éva
Kállai FerencTutajos apja
Kiss ManyiNáncsi néni
Dajka MargitTutajos nagymamája
Molnár TiborCsikósi Balázs

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 34

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

Littlewood

A lapjával húz, az élivel meg kormányoz. Ennyi. Jobb az ilyesmivel tisztában lenni.
Nem mondom, hogy így, sok év után nem érzek benne valami enyhén idegesítő neveljünk-puritán-jótanuló-jósportoló-éptest-éplélek-tisztességes-fehér-hetero-férfiút-ThisIsSpartaaa-felhangot, de attól még szeretem. Magam is inkább az a típus vagyok, aki becsukja a szemét, ha sok a nap.

8 hozzászólás
krlany 

Nem nagyon tudom, hogyan lehet a Tüskevár nélkül, a „Tüskevárak” nélkül felnőni… de igazából nem is nagyon akarom tudni.
A Berekbe menni kell, még ha csak jobb híján a filmvásznon keresztül utazva is.
A ma divatos 'sokpénzért túlélő tábort' alapjai itt vannak lerakva. Nem kell hozzá más, csak egy 'foglalkoznihajlandóagyerekkel' felnőtt, és máris férfi (avagy gyakorlatias nő) vagyon faragva a kölökből. Ez tényleg ennyire egyszerű. Szerintem.
És nyilvánvaló, hogy imádom ezt a sokrészest, és nyilvánvaló, hogy Matula bácsi viszi a prímet.:)

3 hozzászólás
Bazil

Sokszor láttam már persze, de most először UHD-ban, bármit is jelentsen ez. Amit én érzékelek belőle, az a tűéles kép, a csodás részletek, Matula háromnapos borostája – tömör gyönyör, vagy a finom torta a vacsoraasztalon. Vagy a baromfivészben elpusztult vézna csibe. Vagy a nád közötti csónakázás, vagy a madárfelvételek, (na, azok pont nem, mert akármilyen ultra, amiből nem lehet abból nem lehet.) Szóval én HD TV-n néztem, de ez a felújított változat, és a restaruálásnak köszönhető finom részletek jelentették az újat, az új élményt. Mi más is jelenthette volna, ha különben az egészet kívülről fújod…
Aztán meglepődve vettem észre a több jelenetben is belógó mikrofont (pld.: https://moly.hu/karcok/1317521), vagy egy-két olyan részletet, amire nem emlékeztem, és ami, hmm talán nem egészen EU-kompatibilis: amikor például Tutajos lábbal teszi arrébb az ott lábatlankodó Csikaszt, finoman persze; – szinte hallom az állatvédők felhördülését, vagy az utolsó részben, mikor a szalvétába csomagolt uzsonnát elfogyasztván a göngyöleget kedélyes és magától értetődő mozdulattal hajítják ki a vonatablakon… És a környezetvédelem?
És a meglőtt barna kánya, ami még élt mikor a csónakba emelték? A kánya a következő képen már élettelenül lóg a kunyhó (vagyis gunyhó) oldalán, szerencsére a közbül lévő jelenettől megkímélték a serdületlen ifjúságot.
Vagy amikor hőseink régészkednek, de a nyári kánikulában kabátban és tarisznyával a vállukon kezdenek el vadul csákányozni-ásni… Nem volt senki ott a stábban, aki szólt volna, hogy kicsit lazítsanak már az öltözékükön?
És Matula sohasem fürdik? Mert csak a fiúk mennek reggelente egy szál törülközőben pancsolni egyet…
Fenti megjegyzéseket persze már a XXI. század kényszeríti ki belőlem, szerény személyem a fél karját odaadta volna egy ilyen nyaralásért, ezekért a kalandokért, egy ilyen borostás mentorért, – Matula iskolájáért.
És a harcsa utáni hajsza? És a madárles? És a vihar torokszorítóan izgalmas epizódja? És Matula úgy teljes egészében? És a fiúk – különösen Tutajos – is felnőnek mellé, bár Bütyök szinkronizált kappanhangja ma is olyan furcsa, vajon mi volt a baj az eredetivel? És azok a párbeszédek, amiket kívülről mantrázunk, miközben nézzük a jeleneteket: A lapjával húz, az élivel kormányoz
Aztán persze menetrendszerűen érkeznek a libabőröztető jelenetek, aztán persze eljön a búcsú a Berektől, aminek a végén ott az ikonikus zárókép, Matula és Katica a csónakból integetnek…
Szóval ez a sorozat örök szerelem, bármilyen és bármennyi hibájával, vagy éppen annak ellenére tökéletes. UHD-ban vagy a Szünidei matinéban ezerszer leadott karcos, kifakult kópián, vagy a TV-ből felvett kinyúlt VHS-en, vagy DVD-n… vagy akárhogy.

Bogas 

Emlékszem, 10 évesen elég nehezen olvastuk végig a könyvet (de végigolvastuk!), most azonban a megnézéstől kedvem támadt valamikor (felnőtt szemmel) újraolvasni. Helyes sorozat.

4 hozzászólás
Lali 

Nem tudom hány részt láttam belőle, de igazából sohasem fogott meg.
Azt látom, hogy a könvynek és a filmnek is van egy alapos rajongó tábora.
Ami alapvetően rendben van és jó, mert olyan értékek vannak benne felmutatva, ami fontos lehet a felnövekvő nemzedékeknek. De amit azért máshonnan is be lehet szerezni.

Szerintem egyébként főként a városi gyerekeknek való.
Nekem valahogy (sima poros, alföldi faluban felnőve) kicsit művies volt az egész.
A városi gyerekek is, meg az öreg Matula is.
Bár végül is egy ifjúsági filmtől, könyvtől ne várjak realizmust.

A Fekete István megfilmesítésekből nekem egyébként természetesen A Koppányi aga testamentuma a csúcs.

6 hozzászólás
Hiranneth

Könyvben még mindig jobb, de azért ez se volt rossz. Főleg a komor, hideg időben esett jól elmenekülni a nyárba. Egyetlen hátránya, hogy annyira beleéltem magam, hogy rosszul esett, amikor rájöttem, én milyen messzire vagyok még a nyári szabadságtól…

Andro 

A könyvet, és a filmet is imádom, pedig a könyv kötelező volt. Mégis élvezettel olvastam, mert bele tudtam élni magam a történetbe. A filmet is örömmel néztem, mert egyszerűen engem mindkettő lekötött. És a mai napig mindkettő nagy kedvenc.

Mezei_Marcsi

A film tetszett, a könyvet nem olvastam, és utáltam, hogy olvasó naplót kellett írni. Utáltam a kötelezőket.


Népszerű idézetek

Csodaautista 

– Úgy ettünk meg a csirkét, mint a pinty.
– Bütyök! A pinty az magevő, és nem eszik csirkét.

Kogoro

– Majd vigyázok, Matula bácsi.
– Akkor jó.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján