Szentjánosbogarak sírja (1988) 182

Grave of the Fireflies · 火垂るの墓 (Hotaru no Haka)
89' · japán · animációs, dráma, háborús, anime 16 !

A film egy fiatal testvérpár szívszorító sorsát követi végig a második világháború sújtotta Japánban. Szeita és alig négyéves kishúga, Szecukó apja egy hadihajón szolgál, amikor anyjuk életét veszti bombázás okozta tűzvészben. A két árva egyik nagynénjükhez kerül, ám hamarosan kiderül, hogy a… [tovább]

japán · angol

Képek 4

Szereposztás

Tatsumi TsutomuSeita (hang)
Shiraishi AyanoSetsuko (hang)
Shinohara YoshikoAnya (hang)
Yamaguchi AkemiNagynéni (hang)

Kedvencelte 47

Várólistára tette 206


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

A háborút és annak minden szörnyűségét a civilek, azon belül is egy elárvult testvérpár szemén keresztül láthatjuk. Az otthonuk pusztulása után el kell viselniük a tudatot, hogy egyedül maradtak a forrongó, egyáltalán nem biztonságos világban. Megtapasztalják, hogyan változtatja meg az embereket a háború, kénytelenek a saját lábukra állni, hogy túlélhessék. Seita még maga is gyerek, mégis minden erejét beleadva gondozza testvérét. A Hotaru no Haka prezentálja a II. világháború szörnyűségét, a nyomort, az éhínséget, a betegséget és a halált, ugyanakkor csodálatos példája a szeretetnek, a törődésnek és a gondoskodásnak.

Ez tényleg egy tragédia, rengeteg drámai, megkönnyezős, gyönyörű jelenettel. Nagyon tetszett, ahogy a testvérpár kapcsolatát ábrázolták. Számomra az, hogy láthattuk, még egy ilyen viharvert időszakban is akadnak boldogabb, játékosabb percek (amik nélkül nehezebb lenne reggelente felkelni és folytatni a harcot), keserédessé tette a Hotaru no Hakát.

Az animében végig jelentős hangsúlyt kapnak a szentjánosbogarak, a fényesen tündöklő, de gyorsan elpusztuló lényecskék szimbolikus jelentéssel bírnak. A Studio Ghibli egy csodálatos és megható történetével ismerkedhet meg az érdeklődő. Én még a lelkemet is kisírtam, biztosan nem tudnám újra megnézni, de legalább egyszer mindenkinek látnia kell, akár érdekli a téma, akár nem.

1 hozzászólás
pocokláma

Iszonyatosan erős film. Ezen kívűl csak egy olyan japán filmet láttam ami a háborúról szólt a Szél Támad címűt és az sem volt boldog film de ez. spoiler Örülök, hogy nem gyerekként láttam (megvan DVD-n de valamiért sosem indult el amikor megakartam nézni) nem hinném, hogy eltudtam volna viselni.

4 hozzászólás
Tiko

A legszomorúbb és legmegrázóbb film, amit valaha láttam.

Rab_Csenge 

Végül csak rávettem magamat arra hogy megnézzem… ㅠㅠ

Valentine_Wiggin 

Szerintem én túl sok Victor Hugot olvastam. És mielőtt bárki felteszi a kérdést, meg is válaszolom, miért hozom fel ezt az írót.
Victor Hugo művei nagyon erősen hatnak érzelmileg az olvasóra. Céljuk, hogy megrázzanak, kiborítsanak, hogy érzékennyé tegyenek a világ és az elesettek fájdalmára. Nagyon gyakran sötétek, reménytelenek, és csak megrágják és kiköpik az ember lelkét. Pont az írástechnikája miatt, ahogyan megteremti ezt a hangulatot, Hugo máig az egyik kedvenc íróm… de a könyvei sokszor inkább feldühítenek, mint megríkatnak.
És lehet, hogy aláírtam a bizonyítványomat, ami igazolja, hogy egy teáskanál érzelmi szintjén állok, mert a szentjánosbogarak sírján is inkább dühöngtem, és idegesen ciccegtem, mint sírtam. Seita rendkívüli testvér, bátor, kitartó, hatalmas szíve van, és látszik, hogy mennyire imádja a kishúgát, de mégis, újra és újra azon kaptam magam, hogy úgy látom, az orra elé dugott segítséggel sem él, és paradox módon a büszkesége sodorja a legmélyebb megaláztatásokba. Megint máskor úgy vettem észre, a karakterek attitűdje úgy változik, mint a szélirány, és úgy tűnik, semmi más ok nincs erre, minthogy szegény főhősökbe még egy oldalról lehessen egy isteneset rúgni. Ahogy korábban a Kenshin Seisou-hennél kifejtettem, szeretem a drámát. Nem vetek köveket az íróra, ha áldozatokat hoz a hatásosabb cselekményért. Amit nem szeretek, ha öncélúnak érzem, és kicsit nekem ez volt, ami kiverte biztosítékot a Szentjánosbogarak sírjánál is. Értem, miért tartják zseniálisnak, nagyon erős film, de nekem most a plafonon van az agyam tőle.

8 hozzászólás
duracell

Az ember nem is gondolná, milyen komoly, háborús drámákat lehet elmesélni egy animációs filmmel, amíg meg nem nézi a Szentjánosbogarak sírját. Elképesztő, hogy nem is kell ahhoz a valódi halottakat, a valódi pusztulást látnunk, csak annak rajzolt változatát, hogy teljes szívünkből elborzadjunk rá. A legnagyobb előnyének a II. világháborús Japán háttértörténetének bemutatását tartom, ezzel elég ritkán találkozunk a hasonló témájú filmekben. A szívem szakadt meg ezért a két testvérért (azt hiszem, ez a film azoknak mond legtöbbet, akiknek van testvére), főleg Seitáért, aki próbált mindent megadni Setsukonak… Szívszorító volt, de egyszer mindenkinek látnia kéne.

Lahara

Ha valaki még egyszer azt meri előttem mondani, hogy minden rajzfilm gyerekeknek készült, akkor megnézetem vele ezt.
Nagyon komoly, szomorú, világháborús animációs film két háborús árváról. Életszerű és nyomasztó, dráma. Viszont érdemes megnézni. Tényleg.

mazsolafa

Fájdalmasan gyönyörű. A lelkem egy kis darabja belehalt.

Mentavirág

Azt hiszem, hogy nyugodtan kijelenthetem: életemben nem láttam még ennyire szomorú és nyomasztó rajzfilmet. Ahhoz képest, hogy ez a kis filmecske 90 perces sincs, a megnézése után nagyjából olyan szívvel kel fel az ember, mintha legalább 3 órán keresztül tartott volna… Sokszor elszorult a torkom, borzalmas volt átélni velük a háború szörnyűségeit és következményeit. Ráadásul így, hogy spoiler, majd rögtön tudjuk a spoiler, végig azon gondolkodtam, hogy spoiler. Mégis szörnyen érintett, mikor „végre” bekövetkezett…
Annyira, de annyira szörnyű volt. És mégis azt mondom, hogy legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kell. De hogy én valaha ráveszem-e magam még egyszer, azt sajnos kétlem. Bár nem is lesz rá szükség, mert ahhoz képest elég erősen beleégett az agyamba… pedig egy kicsit jobb lenne felejteni, főleg a hangulatát. Így bárkinek, aki még nem látta, azt tudom javasolni, hogy egy lelkileg erős pillanatában szánja rá magát, mert nem lesz egy könnyű menet…


Népszerű idézetek

Zakuro 

Setsuko: Miért halnak meg ilyen hamar a szentjánosbogarak?

Cendrillon0002

Seita: She's been having diarrhea for a while now, and prickly heat and rashes all over. And salt water seems to be hurting her skin.

Doctor: [writing] Weakening from malnutrition. Due to the diarrhea. Next patient.

Seita: Can you give her medicine or a shot? Please, doctor, help her.

Doctor: Give her medicine? All this child needs is some food.

Seita: She needs food… WHERE AM I SUPPOSED TO GET FOOD?

Cendrillon0002

Setsuko: I hate the shelter.

Seita: Well, you'll be sorry if you get blown up by a bomb.

Cendrillon0002

Setsuko: Seita. Have one.

Seita: Setsuko, what?

Setsuko: Rice balls. I made them for you. Here, have one.

Setsuko: You don't want them?

Seita: Setsuko…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján