Mindenki (2016) 547

Sing
25' · magyar · dráma, rövidfilm 6

2 díj · 0 jelölés

1991-et írunk, a 10 éves Zsófi új iskolába kerül. Az új helyen sok minden idegen és furcsa, de van remény: Zsófi bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik Lizával, aki a legnépszerűbb lány az osztályban. Még nem is sejti, hogy hamarosan Lizával együtt kell szembeszállniuk a… [tovább]

Képek 11

Szereposztás

Szamosi ZsófiaErika néni
Gáspárfalvi DorkaZsófi
Hais DorottyaLiza
Karádi BorbálaZsófi anyukája
Garami MónikaJutka néni
Bregyán PéterIgazgató
Valu RebekaBemondó

Kedvencelte 71

Várólistára tette 95


Kiemelt értékelések

Theana 

Egyszerű, mégis zseniális. Gyönyörű. Megrázó. Fantasztikus. Tökéletes. Milyen jó, hogy ilyenkor ki tudjuk fejezni magunkat magyarul.

lipotdorka 

Ez egyszerűen csodálatos volt. Néha napján akad egy olyan film, amit szívesen néznék tovább, akár órákig. Na, itt most ez történt. Zseniális.

/Megj.: Ennek a sikerének azért jobban örülnék, mint a tavalyi Saul fiának./

5 hozzászólás
ptagi

Ugyan nem csupán zenei-zenetanári szemszögből lehet megközelíteni magát a témát, de ha már az alkotók erre fűzték fel, akkor én is hadd ragaszkodjak ehhez.
Szóval: ezt a kisfilmet minden zenét tanító embernek meg kellene néznie, és aztán újra és újra megnéznie, mielőtt tanításba kezd. Minden egyes napon. Hogy ne csak tanárok legyenek, hanem pedagógusok.
Hogy soha ne feledjék el: nem professzionális zenészek elit klubjának kinevelésére van szükség, hanem zenélni szerető gyerekek és felnőttek százait, ezreit, millióit kell(ene…) ontania magából Kodály-országa iskoláinak. Mert a zenélni szeretés nagy kincs! Aki „beszéli” a zene nyelvét, megannyi érzést tud „kizenélni” magából, még több élményt tud megélni „szinténzenészekkel”, akár szólóban, akár közösségben. És ezt kigyomlálni egy rosszul sikerült félmondattal, egy félreértelmezett minőségi elitizmussal, teljesítménykényszerrel, irreális elvárásokkal: BŰN. Igen, így nagybetűvel.

Emberek, énekeljetek, zenéljetek!
MINDENKI!

Lili98

Énekkaros voltam egész általános iskolás éveim alatt, amit egyszerre imádtam és utáltam.
Imádtam, mert a mai napig imádok énekelni, és utáltam mert gyakran előfordult,hogy az énektanárunk,aki egy idős hölgy volt túl komolyan vette az egészet. + sosem olyan dalokat énekeltünk,amiket egy mai gyerek szívesen énekelne…Hanem egyházi énekeket (katolikus suliba jártam/járok) szóval ez alap volt. Csak akkor nem olyanokat énekeltünk,amikor Március. 15-re vagy a Karácsonyi műsorra gyakoroltunk… Szóval TUDOM milyen ez, tudom milyen ilyen tanárt kapni..Nem jó élmény…

Őszintén szólva tegnapig nem tudtam ennek a filmnek a létezéséről..Magyarán amikor kijöttek az Oscarra való nevezések akkor vettem észre,hogy „jééé ismét egy magyar film”.:)
Ráadásul rövid film,az simán belefér egy esti programba.
Rövid,de annyira jó! A dalok, a gyerekek és a végeee!
Imádtam minden percét.:) Nagyon de nagyon tetszett!
A végén szószerint leesett az állam, ez azért bátor egy tett ennyi gyerektől. Liza és Zsófi barátsága hihetetlenül szép és kedves.
Nagyon remélem,hogy megnyeri az Oscart, mert szerintem hihetetlen egy alkotás. Igaz,hogy rövid – mondjuk még szívesen néztem volna tovább is… – de annyira megéri rászánni ezt a kevéske időd és megnézni!
Ja és a végén a Bodzavirág című dal felcsendül, ami különösen kedves nekem,ugyanis volt,hogy ezt is énekeltünk énekkaron és ez volt a legkedvencebb dalom,amit a mai napig kívülről fújok.:)
Megérdemli az Oscart!

1 hozzászólás
vvn_e 

Tökéletes.
Igaz, én egy tízessel később voltam általános iskolás de itt megállt az idő, de annyira jól megtudta ragadni az iskolai közeget, pedig én nem is voltam énekkaros.

Mindkét kislány annyira szépen volt egyszerű és természetes a kamera előtt, olyan igazi volt, ettől a film. Csak két kislány.
Szamosi Zsófia, pedig lenyűgöző volt, egy pillanat alatt tudott spoiler Ettől volt nagyon frusztráló, tökéletesen visszaadta az ilyen típusú tanárokat.
Ahogy a gyerekek mennek ki a csokival a szembesítés után, abban a jelenetben annyi minden volt. Én bontottam volna tovább azt mikor a gyerekek rábeszélik egymást a dologra, de 25 percbe ennyi fért és így is rendben volt.
Technikailag pedig az iskolaudvaros rész tetszett nagyon, 4-szer néztem vissza.
Igazából, én egy nagyjátékfilmet is megnéznék ebből, 90 percet is elbírna a történet simán.

3 hozzászólás
krlany 

Erős a film, erős a cím, erős az üzenet…
Magadba fojtani az éneklést felér egy öncsonkítással. Egyszer régen hat évig nem énekeltem. Arra kérni egy gyerkőcöt, hogy ne énekeljen, és a közjó(?) érdekében érezze rosszul magát, semmilyen szempontból nem etikus, még akkor sem, ha nyakunkon a teljesítménykényszer… és bár 1991-ben játszódik, ma is nagyon aktuális… és a megoldás is… az összefogás… a sok kicsi, disznót győz… hát hajrá!

Charityy 

Úgy néztem volna tovább is, tényleg nagyon jó lett. A két kislány valami hihetetlenül tehetséges.
Gyönyörűek a dalok, a történet, a mondanivaló. Fontos az egyenlőség, az élmény és nem az, hogy mit nyerünk vagy milyen díjat kapunk. Sokkal fontosabb a részvétel és a becsületesség.
Az udvari jelenet volt a kedvencem, amikor a gyerekek játszottak, énekeltek és ezt összemosták a tapssal. Nagyon szép hangzása lett :)
Nekem is olyan karkötőm van mint a kislánynak és ugyanazt mondta rá apukám. Olyan mint a telefondrót. Mondom kösz :D Csak én hajguminak használom.

2 hozzászólás
Röfipingvin

Határozottan érdekes. Pedagógusként meg pláne.

Lady_Hope

Azt hiszem értem hogy édesanya drámacsoportja miért nem nyer soha első díjat.
Mert ott mindenki egyenlő.
Csodálatos, hogy milyen okos, és tiszta a gyerekszív.

Valentine_Wiggin 

Ezúton is jelzem, hálás vagyok az én iskolám kórusát vezető tanárnak, akinél tudom, hogy tényleg az egyenlőség, és az éneklés a fontos, nem a díjak és sikerek.
Mivel már hatodik éve vagyok kórustag, igaz, gimnáziumban, nem általános iskolában, ezért nagy hatással volt rám a film. A színészek játéka fantasztikus volt, pedig alapvetően kissé előítéletes vagyok a magyar filmekkel, de szurkolni fogok, hogy ez Oscart kapjon. Az üzenete százszor többet ér, mint a Saul fiáé.
Összességében talán azt találtam a legszebbnek, ahogy az egész kórus, minden gyerek képes volt összefogni az igazságtalanság ellen.


Népszerű idézetek

Lione

Minden bú, minden baj,
Minden bánat messze tűnjön!

Dreamy

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.


Hasonló filmek címkék alapján