Marius (Marseille-trilógia 1.) (2013) 3

93' · francia · dráma

A történet a két világháború között játszódik, a francia tengerparton. Fanny és Marius gyerekkoruk óta szeretik egymást, de a fiú mindennél jobban vágyódik a tengerre. Amikor azonban azt látja, hogy apja barátja, az özvegy Panisse házassági ajánlatot tesz Fannynak, érzelmeit többé nem tudja… [tovább]

francia · angol

Szereposztás

Daniel AuteuilCésar
Raphaël PersonnazMarius
Jean-Pierre DarroussinPanisse
Victoire BélézyFanny
Marie-Anne ChazelHonorine

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Lali 

Ezt a filmet a párjával, a Fannyval együtt értékelném szövegesen, csak a csillagozást választom szét.

Ez a két film Marcel Pagnol 1930-as évekbeli Marseille-trilógiája első két részének a felújítása (a harmadik még nem valósult meg).
A két film akár egyfolytában is nézhető, mert a második (Fanny) ott kezdődik, ahol az első (Marius) véget ér (ezt szó szerint, azaz jelenet szerint kell érteni).
[Mi persze épp fordított sorrendben néztük (mert csak a Fanny nézése – a Duna tévén – után jöttem rá, hogy ez a film nem egyedül való). De így is nyugodtan nézhető, nem veszítettünk vele semmit, nincsenek benne olyan spoilerek, amik fájnának.]

A rendező, Daniel Auteuil elsősorban színészként ismert, nagyon sikeres, és nagyon jó, díjak özönével kitüntetett. (Például ő játssza „A paradicsom …” és „… és a pokol" (1986) filmekben Ugolint (amely filmek szintén Pagnol írásain alapulnak.)
Természetesen Auteuil e saját maga által rendezett filmekben is játszik – fergetegesen –, hozzá hasonlóan kiváló színészek társaságában.

Mivel az eredeti filmek a múlt század 30-as éveiben készültek, és a felújítás során a történethez nem nyúltak, ezért nem szabad e filmeket XXI. századi morális elvárásokkal néznünk. (Gondoljunk csak a mi hasonló korabeli filmjeinkre!)
Műfajilag mindenképpen könnyű, többnyire víg játékok ezek, amikben persze több kevesebb könnycsepp is legördül a szereplők arcán.
A provánszi hangulat nagyon jól érezhető, néhány külső kép esetén pedig egészen impresszionisztikus a látvány. A főszereplő Fanny (Victoire Bélézy) rendkívül bájos, és persze jól is játszik.

Maga a történet – a maga korában – nagyon is érzékeny, mondhatni intim lehetett.
A „kit válasszon a lány?” kérdése senki számára sem közömbös, mindkét oldalnak megvan a maga érve és ellenérve.

Miután megállapítottam magamban, hogy ezek a történetek színpadra termettek, olvasom, hogy eredetileg valóban azok is voltak (kivéve a harmadikat, a Césart, ami előbb volt film – amit maga Pagnol rendezett – s csak aztán írt belőle színdarabot).
Kár, hogy a harmadik rész remake-je még nem készült el, bár a történetszál szerint az úgy 15-20 évvel később játszódik. Lehet, hogy Auteuil megvárja, hogy a színészek néhány évet természetes módon öregedjenek? :-) Mindenesetre, itt most nincs gyors forgatási kényszer.

Bár a történet régies, a két felújított film mindenképpen friss, üde, élvezetes, örömteli.
Sőt, az általa felvetett morális és sorskérdéseken még most is el lehet töprengeni.
Egyszóval jó filmek, nyugodt szívvel tudom ajánlani őket könnyed, mégis tartalmas időtöltésre, szórakozásra, kikapcsolódásra.

Néhány link a régiekhez :
Marcel Pagnol: https://hu.wikipedia.org/wiki/Marcel_Pagnol

Az eredeti három film (Pagnol 1930-as évekbeli Marseille-trilógiája):
Marius (1931): https://www.imdb.com/title/tt0022125/…
Fanny (1932): https://www.imdb.com/title/tt0022877/…
César (1936): https://www.imdb.com/title/tt0027489/…


Folytatása

Összehasonlítás

Marseille-trilógia


Hasonló filmek címkék alapján