Macska-jaj (1998) 223

Black Cat, White Cat · Crna mačka, beli mačor
127' · francia, német, jugoszláv · vígjáték 12

Grga Pitic – a cigány keresztapa és szemétdombkirály – és Zarije, egy cementüzem büszke tulajdonosa, régi jó barátok, bár vagy 25 éve nem találkoztak. A már nyolcvanas éveiket taposó, betegségekkel küszködő két zsivány kölcsönös tiszteletben élt át együtt bűnt és bűnhődést. Zarije fia, Matko, a… [tovább]

Képek 7

Szereposztás

Bajram SeverdzanMatko Destanov
Florijan AjdiniZare Destanov
Sabri SulejmanGrga Pitic
Zabit MemedovZarije Destanov
Srdjan TodorovicDadan Karambolo
Branka KatićIda
Salija IbraimovaAfrodita
Ljubica AdzovicIda nagymamája

Kedvencelte 84

Várólistára tette 36


Kiemelt értékelések

kkata76 

Mi mást írhatnék, mint hogy amikor megnéztem, úgy éreztem, disz iz dö bigining of ö bjutiful frendsip. És így is történt…

Ákos_Tóth 

Nem kétséges, hogy klasszikus, az sem, hogy nem okvetlen azért szeretjük, amit valójában jelenteni, vagy elérni akar ez a film – de szerintem a nézők többsége nem jár messze a valóságtól. A helyzet ugyanis az, hogy a Macska-jaj nagyban apellál a modern, poszt-kommunista kelet-európai lét néhány súlyos anomáliájára, közülük is kiemelten bizonyos népcsoportokkal szemben kialakult ellenszenvre, félelemre, lenézésre, értetlenségre, miközben éppen a film sikere bizonyítja, hogy sok esetben sokkal jobban hasonlítunk rájuk, mint gondolnánk.

A Macska-jaj az én szememben nem annyira a cigányság, mintsem általában véve a lábvízízű balkáni fél-rög-alvilág meséje. Miközben az összképe látszólag ijesztő és idegen, számos motívuma nagyon is ismerős, még magyar viszonyok között is – nekem például gyakran eszembe jut, hogy amikor a kilencvenes évek elején bekötötték hozzánk a telefont, talán még el is hittem volna, hogy meg kell néha locsolni a póznát, különben szakadozna a vonal. Ez a Duna-menti jugoszláv miliő tehát egyáltalán nem is olyan specifikus, és nem is annyira ijesztő – erről pedig Kusturica legokosabb húzása, a humoros él tehet. Tény, hogy a film ennek köszönheti kultikus státuszát és a körülötte kialakult rajongói attitűdöt, amit olyan emberek is magukévá tudtak tenni, akiktől még soha egyetlen szép szót sem hallottam a cigányságról.
És a következő fontos Kusturica-csoda: hogy bár vígjátékként ábrázolja a cigányok saját kis családi maffiakonfliktusát, mindent egybevetve nem űz belőlük csúfot, sokkal inkább érthetővé és szerethetővé teszi cselekedeteiket. A Macska-jajban mozgó legtöbb szereplő eszmerendszere tulajdonképpen igazolható: középkategóriás maffiózó keresztapák – oké, tőlük milliószor veszélyesebb és aljasabb alakokért is rajongtunk már hollywoodi filmekben, csencselő-ügyeskedő, komolyan vehetetlen kis szerencsétlen fickó – esendősége szerethetővé teszi, alsó-középkategóriás görény maffiózó – motivációja ugyancsak logikus, büntetését pedig elnyeri, fiatal szerelmespár – univerzális alakok.
Személy szerint egyébként Grga bácsit és Zarijét tartom a film legnagyobb húzásának: ők egyszerre testesítik meg a családközpontú, nagylelkű öregapákat és az üzletet kézben tartó keresztapákat, és mint ilyenek, segítenek még könnyebben befogadni a sztorit.

Szerethető film, szatíraként és közvetlen vígjátékként is maximálisan élvezhető. A kiemelkedően magas IMDB százalék bizonyítja, hogy Kusturica elérte a célját: ott ugyebár biztosan nemcsak a balkáni országok nézői értékelik a mozit, hanem olyanok is, akik sosem találkoztak még a kelet-európai cigányság társadalmi problémáival.

Blissenobiarella 

Szegény uram máig sem érti néha, ha póznalocsolás közben odavetem neki: „Na, akkó most kisszmí!”

Katyesz 

Szerintem ez egy alap mű. És ezzel mindent el is mondtam a filmről!
Jah! Szegény libák! :D:D:D

Röfipingvin

Az egész film egyfajta életérzés. Hangulat kell hozzá, de ha az megvan…. :)(:

penzesliza 

Ez az a film, amit bármikor bárhol megtudnék nézni<3 Nagyon nagy kedvenc!:)

Vidra

Ezt a filmet soha sem tudtam hová tenni. Gyerekkoromban bár nagyon szerettem a Mad Max filmeket, valahogy ezt a balkáni poszt apokaliptikus világot sehová sem tudtam tenni. Azt a tényt, hogy ez bármiféle párhuzamot is mutat a valósággal, tagadtam minden erőmmel, de végül megtapasztaltam ennek a világnak a létezését is, és kénytelen voltam elfogadni, de megszeretni nem. Kisebb nagyobb részletekben többször találkoztam a filmmel, de képtelen lettem volna az elejétől a végig nézni, csak kisebb dózisokat bírtam elviselni belőle. Na mondjuk mind a mai napig ez a helyzet, maximum csak társaságban, nagyon magas többségi szavazat esetében tudnám az elejétől a végéig nézni ezt a filmet. Ettől függetlenül tagadhatatlan tény hogy mértéktelenül szórakoztató film, ha az ember agya képes befogadni, és nem undorodik ettől a szégyentelenül prosztó, mocskos miliőtől. A zenék pompásak (a bubamarától persze agyfaszt kapok), a szövegek idézhetőek, a szinkron első rangú, és nagyon jók a beállítások. Van benne egy kis mágikus realizmus is, és valami nagyon eredeti, utánozhatatlan hangulat. Tudom én dicsérni ezt a filmet, mert a maga nemében hibátlan. Csak a maga nemét én nem kedvelem. :)

naravna

Nem tudom, mit mond ez a családomról, de gyerekkorom egyik kedvenc filmje, szerintem 11 évesen láttam először. Nyilván akkor még izgi volt, hogy csúnyán beszélnek benne, meg vicces, hogy Dadan beleesik a vécébe, de akárhányszor újranézem, mindig találok benne valami apróságot, ami éppen akkor rettenetesen megtetszik. Nem utolsó sorban egy kultúra bemutatása, ami mindig érdekes.

adrica

Nekem ez fejből felmondós alapfilmem, úgyhogy ha van is hibája, amit nehezen tudok elképzelni, akkor sem tudom figyelembe venni az értékelésnél. :D


Népszerű idézetek

naravna

Nővér: Apánk lát minket az égből!
Dadan: Dehogy lát, be van borulva!

1 hozzászólás
naravna

Dadan: Egy bolgár haverom azt mondta egyszer, ha nem tudsz valamit megoldani pénzzel, oldd meg sok pénzzel!!!

naravna

Hányszor mondjam még, hogy locsold meg azt a telefonpóznát?!

psn

Ida: Nagyon helyes legény vagy! Akkor most kiss me! Csókolj má' meg!

psn

Hallom, van egy énekesnőd, aki a seggével húzza ki a szöget a fából.

naravna

Egy szarv öt márka, egymillió szarv ötmillió márka.

Zakuro 

Unoka: Miért nem nősülsz már meg, ha ilyen szépen kéri?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján