Kokszongi sirató (2016) 29

The Wailing · 곡성 (Goksung)
156' · dél-koreai · thriller, horror, rejtély 18

Egy idegen érkezése után megdöbbentő gyilkosságok történnek egy kis faluban. A helyi rendőrnek hamarosan személyes érdekévé válik megállítani a tettest, mert kislánya is célkeresztbe kerül. Az apa bármit megtenne, hogy megmentse őt…

Szereposztás

Kwak Do WonJong Goo
Hwang Jung MinIl Gwang
Kunimura Junjapán férfi
Chun Woo HeeMoo Myeong
Kim Hwan HeeHyo Jin

Kedvencelte 3

Várólistára tette 62


Kiemelt értékelések

Charityy 

Ehh, nem tudom mit írjak. Hátborzongató film, és szuper meg minden, de fogalmam sincs mi van xD Nem tudtam értelmezni az egészet, hogy most akkor ki volt a gonosz és mi volt ez az egész. Ha valakinek ez lejött kérlek magyarázza el xD
Egyébként én úgy indultam neki a filmnek, hogy leírást nemigen olvastam, így a vírus és a film eleje alapján azt hittem, hogy ez egy zombis film lesz. Aztán jött a megszállás, a démonüzés meg a többi nyalánkság és kezdtem elveszíteni a fonalat xD
Ami halálra idegesített egy idö után, az a kislány sipákolása. Értem én, hogy az nem ö volt, de kevesebb ilyen jelenetet is rakhattak volna bele, habár nagyon jól játszotta a szerepét.

2 hozzászólás
Aurorblade

Film utáni közvetlen gondolatim: nem volt jó ötlet pizzát rendelni mellé, és hogy Na Hong-Jin The Chaser című filmje sokkal jobban tetszett (vagy csak jobban értettem).
Nagyon kényelmetlenül és frusztráltan éreztem magam, mert nem tudtam eldönteni, hogy a természetfeletti, misztikus dolgok valóságosak-e vagy csak hallucinációk. Azt sem tudtam megállapítani, hogy végül is ki a „jó” és ki a „rossz”. A rendező nem volt olyan kegyes, hogy több információt kössön az orrunkra, mint amit a főhős tud.
A fő gonosznak kikiáltott ember japán nemzetiségű volt, és egyből a II. világháborús konfliktusok jutottak eszembe (dél-koreai nőket szexrabszolgákként kezelték a japánok). Ez a párhozam akkor vált még világosabbá, mikor a japán férfi egy koreai nővel volt a tóparton… Ha fenntartjuk ezt az analógiát, akkor a film legeslegvége egy nyílt állásfoglalás ezzel a kérdéssel kapcsolatban, és nem feltétlen a „legszerencsésebb”… (de ezt már lehet, csak én látom bele)
The Wailing hangulata folyamatosan fenntart egy bizonyos „rettegési-izgalmi” szintet a nézőben. Imádtam, hogy sokat esett az eső, hogy az egyik színhely egy erdő volt.
Sajnos első nézésre, nem minden tiszta a történetben és a mondanivalóban. Van, ahol még nagy kérdőjelek vannak bennem, van, ahol látom, hogy van összefüggés, de még nem értem.
Mindenképpen újra kell nézni, és ha majd ez megtörténik, akkor ez az értékelés is módosulni fog.

Elmer 

rég volt velem olyan, hogy csak üljek és azon tanakodjak, hogy most mi a franc is van tulajdonképpen? ki-kicsoda? mi a franc fog történni? ugyanakkor meg nem tudom, hogy csinálják, de az elején még humora is van a filmnek, miközben persze elég nyomasztó és sokkoló is helyenként. nagyon klassz a történetvezetése, csak lehetne egy hangyányit rövidebb. (a lírai magyar címért meg plusz pont: Kokszongi sirató:)

Melyviiz

Na erről a filmről nagyon hosszan kellett gondolkodnom.. ugyanis NEM SIKERÜLT MEGÉRTENEM.
A karakterek tetszettek, a történet tetszett, a hangulat tetszett, a képi világot imádtam… és mégis, egyszerűen nem tudtam felfogni, hogy mi történt TÉNYLEG.
Van benne egy csavar, de az olyan csavar, hogy már a legelején érzi az ember, aztán minden merre tekeredik és a végén a fejét vakarva ráncolja a homlokát, hogy.. na… ez… meg.. itt.. most…. MICSODA.

Engem nagyon megmozgatott.
Azoknak tudom megnézésre ajánlani, akik szeretik a legendákat, ennek a kultúrának a stílusát, valamint a hosszan (HOSSZAN) bontakozó történetektől sem rettennek el.

Régen láttam, de a hangulat nagyon megmaradt bennem.

ParkYeonSeul 

Nem tudom. Az egészet nem. Tetszett is meg és nem is. Érteni nekem sem sikerült. Most akkor ki a jó és ki a rossz? Ki él és ki a halott? Miért tette? Ő, hogy kerül oda? Neki mi a szerepe benne? Ez igaz vagy csak álmodta? Most félek vagy izgulok?
Körülbelül ezek a kérdések mentek végig a fejeben a film alatt. És a végére se lettem okosabb, sőt szerintem kevesebbet értettem meg belőle mint az elején.
Azt viszont nem mondom, hogy rossz volt, mert nem volt az. Sokszor úgy element 10-20 perc, hogy észre se vettem. Máskor viszont, nem értettem, hogy, hogy még mindi tart.
Egy 1-10-es skálán, 5-nél biztos jobb, de 8-ast már nem adnék neki. Ahoz túl kusza.
Újra nem hiszem, hogy valaha nézem, mert túl para volt. és nem is hiszem, hogy olyan könnyen feledhető.

kkata76 

Hát, ez durva volt. Két részletben néztem meg, egyrészt mert baromi hosszú, másrészt mert nagyon nyomasztó. Végig baljós, sötét a film hangulata; ami igazán tetszett benne az éppen ez a lebegtetős, sajátos atmoszféra. Nagyon érdekes a helyszín, a színészek is jók. Egy negatívum, amiben egyetértek más értékelésekkel: lehet, hogy nem volt annyira szerencsés a japán karakter beemelése, illetve hogy ezt a szerepet épp egy japánra írták, mert olyan asszociációkat indít el, amelyek nem biztos, hogy javára válnak a filmnek. Nem tudom, tudatos volt-e, vagy csak nem gondoltak rá a film készítői, de az ember akaratlanul is belekeveredik a filmet nézve a japánellenes gondolatkörbe. Ez nem tetszett, de egyébként megérte megnézni.

Mr_Catharsis91 

Dögöljek meg ha értettem. Egyébként volt egy érdekes hangulata a filmnek, de a végére teljesen összekavarodtam. :O :D

robnor 

Egy csendes nyugodt faluban rejtélyes halálesetek történnek. Ugyanebben az időben egy idegen is felbukkan a településen. A rendőrség vagy inkább a főszereplő rendőrünk megpróbál utánajárni annak, mi is történik valójában, mivel saját családja is érintve lesz az ügyben.
A film elég sötét hangulatú és több műfaj keveredik benne, ez nekem amúgy okozott is egy kis problémát. Eleinte kicsit ellentmondásosnak éreztem, hogy jelen van a humor miközben annyira komoly hangvételű a film.
Koreai filmeknél mindig olyan érzésem van, hogy ha rövidebbek lennének, jobban tudnám élvezni azokat. Itt is egy bő fél órával simán lehetett volna rövidebb a történet.
Ez a film egyébként nem az én műfajom, úgyhogy nem is tudom teljes mértékben értékelni, nem teljesen tiszta a kép, mindenesetre egy élmény volt.


Hasonló filmek címkék alapján