HHhH – Himmler agyát Heydrichnek hívják (2016) 28

HHhH / The Man with the Iron Heart
120' · francia, amerikai · akció, történelmi, életrajzi 16

1942: A Harmadik Birodalom fénykora. A londoni cseh ellenállás megtervezi a második világháború legambiciózusabb katonai műveletét: az Anthropoidot. Két fiatal katonát, Jozef Gabcikot és Jan Kubis-t Prágába küldik, hogy meggyilkolják a legkegyetlenebb náci vezért, Reinhard Heydrich-t, az SS… [tovább]

angol · francia
magyar

Képek 3

Szereposztás

Jason ClarkeReinhard Heydrich
Rosamund PikeLina Heydrich
Jack O'ConnellJan Kubis
Jack ReynorJozef Gabcik
Geoff BellMuller
Mia WasikowskaAnna Novak
Thomas M. WrightValcik
Enzo CilentiOpalka
Stephen GrahamHeinrich Himmler
Abigail LawrieLiben

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 99


Kiemelt értékelések

ThePaleEmpress

Nem vonok le a tíz csillagból még úgy sem, hogy spoiler Történelmi hűségét tekintve vitatható, hiszen Heydrich nem lehetett ott minden egyes mészárlásnál, amit az Einsatzgruppék végrehajtottak. De persze, a film kedvéért kellett bele néhány ilyen jelenet is. Az egyik ilyen brutális jelenet az volt, amikor spoiler Engem persze eléggé fel is zaklatott, nagyon hatott rám érzelmileg, főleg a második fele a filmnek. Mivel elég olvasott vagyok a témában, már azt is tudtam, hogy spoiler, hát meg is tette. Ami utána következett, attól már szó szerint bőgtem. A „kedvencem”, ha lehet így mondani, az volt amikor spoiler A végére már nem is tartottam vissza, csak hagytam, hogy folyjanak a könnyeim. Ezek a fiatalok rést ütöttek a Birodalmon azzal, hogy ezt az embert megölték…nem is maradt el a három évvel későbbi végkifejlet. Megérdemlik, hogy méltó módon emlékezzenek rájuk.

2 hozzászólás
Rekaboni 

Nekem ez a film már túl művészi volt, tettek bele sok-sok gyönyörű felvételt, nagyon jól nézett ki, de úgy éreztem, hogy emiatt a film csak a történések felszínét kapargatja. Mindenkit csak egy kicsit ismerhettünk meg, és a feszültséget sem sikerült úgy visszaadnia, mint kellett volna. Inkább az Anthropoidot ajánlom.

LooneyLuna23 

Megmondom őszintén, amikor először hallottam erről a filmről, nem sokat tudtam a történelmi hátteréről. A megtekintése előtt olvasgattam kicsit a témáról, de még így is maradtak fehér foltok, amiket sajnos a film sem magyarázott meg.
A legnagyobb hibája az volt, hogy egy rendesen kidolgozott történet helyett két félig megírtat tálalt a nézője elé. Egyrészről bepillantást nyerhettünk Heydrich életének azon szakaszába, amikor csatlakozott a nemzetiszocialista párthoz, s egyre feljebb jutott a ranglétrán, de nem ismertük meg igazán sem az embert, sem a gondolatait. A másik szálon az ellene szervezett merénylet megtervezését és végrehajtását követhettük nyomon, de a cselekményvezetésben ott is elvesztek részletek, amik fontosak lehettek volna. A két történetszál közül egyértelműen a merénylettel foglalkozó sikerült jobban, a templomban zajló végjáték pedig a legerősebb és legbrutálisabb része lett a filmnek. A színészeknek is nagy szerepük volt abban, hogy ne teljes csalódottsággal hagyjam el a mozitermet. Jason Clarke kellően kimért és kegyetlen volt a címszerepben, a feleségét fájdalmasan semmilyenre írták meg, de Rosamund Pike-nak köszönhetően nem szürkült el teljesen a karakter, a merényletet elkövetőket játszó színészek is képesek voltak élettel megtölteni szerepeiket, és elérni, hogy szorítsunk értük és a sikerükért.
Engem jó ideje érdekelnek az olyan irodalmi és mozgóképes alkotások, amik a náci rezsimmel, a zsidóüldözésekkel foglalkoznak, úgyhogy a hasonló érdeklődésű embereknek mindenképpen ajánlom a film megtekintését. Nem hibátlan, de vannak olyan értékei, amik miatt megérdemel egy esélyt.

Kicsit bővebben a blogomon:
http://lunathelooney.blogspot.hu/2017/10/film-hhhh-himm…

Risus

Nem hiába vártam én ezt a filmet!
Amennyire csal lehet egy ilyen témájú filmért én teljesen oda és vissza vagyok!
Fantasztikus a képi világ, hiába nem a legnagyobb sztárok szerepelnek benne, de valami elképesztő a játékuk. A vágásért külön pacsi megy, mert a minden szörnyűség után betettek egy nyugtató, már-már kedves jelenetet, így lehet ezt a témát emészthetővé, a filmet nézhetővé tette.
A zongorajáték még mindig a fejemben folyamatosan szól.
Ez a film nem zsidóüldözésről szól, pontosabban nem ez a fő vonala, így aki erre számít, az lehet, hogy csalódni fog.
Nem, ez a könyörtelen időben lévő barátságról, elszántságról és az életbemaradásról szól.
Kijelenthetem, hogy az idei TOP3-ba bekerült ez a film!
…és majdnem kimaradt, hogy számos részben megtalálható még így is a magyar forgatás nyoma (Nyugati pályaudvar, az utcák, épületek, felíratok)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján