Fortunata (2017) 3

103' · olasz · dráma 16

Sergio Castellitto rendező hatalmas szívvel készítette el a boldogságért küzdő nő hamisítatlanul olasz történetét. A Fortunata címszereplőnője, Jasmine Trinca a 2017-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában átütő alakításával a legjobb színésznő díját nyerte… [tovább]

olasz
olasz · magyar

Szereposztás

Stefano AccorsiPatrizio
Jasmine TrincaFortunata
Alessandro BorghiChicano
Edoardo PesceFranco
Nicole CentanniBarbara
Hirdetés

Várólistára tette 37


Kiemelt értékelések

Spepa 

Jó dolognak tartom, hogy végre olyan filmeket is behoznak a hazai piacra, amelyek női sorsokkal foglalkoznak, női szemszögből mutatnak be teljesen hétköznapi, de nagyon kemény élethelyzeteket. Adott egy a válása közepén álló, munkásosztálybeli 30-as nő, aki egyszerre próbálja meg önmagát és a kislányát a felszínen tartani, ezért egész nap talpal, rohan, dolgozik, közben az abuzív volt férjjel szeretne dülőre jutni a gyerektartás és -láthatás kérdésében és a maga módján segíteni a lányán, aki nehezen viseli a családja megváltozott helyzetét. Bár vannak tervei, hogy tovább tudjanak lépni, de alapvetően teljesen kilátástalan helyzetben van: amilyen körülmények közül ő maga is származik, az kb. determinálta a sorsát, gondolok itt a rossz párválasztására, az iskolázatlanságára, a támogató családi háttér hiányára. És amikor valaki egész nap robotol a napi betevőért, ott nagyon nehéz elképzelni, hogy valaha is jobbá tudja varázsolni a helyzetét önerőből, segítség nélkül. Ilyen akadályok mellett, feketemunkából szerzett kis pénzből, egyedül egy 8 éves gyerekkel… a kitörés elég valószínűtlennek tűnik, de Fortunatát nem olyan fából faragták, aki ne állna fel minden pofon után és menne tovább előre. Rendkívül fontosnak tartom, hogy ilyen témájú filmekről is beszéljük.

Viszont korántsem hibátlan a film. Nehezen tolerálom az ilyen habitusú embereket, mint Fortunata, meg a pszichológust leszámítva a környezetében lévő összes embert, ezt a fajta közönséges, harsány, ordenáré milliőt nem volt könnyű elviselni másfél órán keresztül (eleget kapok belőle mindennap). A barátnőm szerint nagyon túl volt ez játszva, szerintem nem, de ha csak egy picit visszafogják, már könnyebb lett volna a film befogadása. Azt is jobban szeretem ha egy filmben eljutunk A-ból B-be, de ez itt nem teljesült, Fortunata helyzete egy fikarcnyit se változott a film végérespoiler. Felvillantottak egy viszonylag rövid időszakot egy küzdelmes életből, ami a legkevésbé sem lett könnyebb a történet végére. Mondjuk ebben a környezetben és ilyen feltételek mellett valószínűleg ez a realitás. De Fortunata minden hibája ellenére drukkoltam, hogy végre történjen velük valami jó is. Talán a Patrizioval való kapcsolata lehetett volna az egyetlen kapaszkodó, de az meg eleve kilátástalannak tűnt, hogy két ilyen eltérő habitusú, hátterű és világlátású ember ki tudjon alakítani egy normális párkapcsolatot.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján