Fantázia (Fantázia 1.) (1940) 52

Amikor a gyerekek a Disney rajzfilmeket követelik, valószínűleg eszükbe sem jut, hogy valaha élt egy bácsi, akit Walt Disney-nek hívtak, és aki oly mértékben forradalmasította a rajzfilmgyártást, hogy tulajdonképpen azóta sem sikerült senkinek számottevő újításokat bevezetnie, hiszen amit… [tovább]

Képek 17

Szereposztás

Deems Taylornarrátor

Kedvencelte 5

Várólistára tette 91


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Becsapós, hiszen még a leírásban is rajzfilmként hivatkoznak rá, közben meg inkább olyan, mint egy animációval kísért, klasszikus zenei koncertfilm. A történetek alatt megszólaló csodálatos zenék teljesen elvonták a figyelmem, szóval sokszor nem is igazán koncentráltam a képernyőre. Bájos és szerethető az, amit látunk és abszolút minőségi az, amit hallunk. De nekem azért sok volt ebből két óra.

krlany 

Ezzel az animációval csak az a baj, hogy nincs helyén kezelve. Aki egy Disney rajzfilmet vár, annak nem fog tetszeni… ez egy hangverseny animációs vetítésekkel, amelyeket nagy zeneszerzők (Bach, Csajkovszkij, Schubert, Muszorgszkij stb.) ismert művei (Toccata és fuga, Diótörő, Ave Maria stb.) ihlettek… és nyilván, ha ismered a balett sztoriját, vagy a mű történetét (Walpurgis-éj), jobban adja a rajzfilmesek interpretációja is… ez egy műfajában egyedülálló kísérletezés, éppen ezért nem kell akciódús cselekményre várni ott, ahol a zenében 5 perc alatt virrad meg… ezt füllel kell látni, ha érted, hogy mire gondolok… szóval a lényeg a komolyzenei megközelítésben van…
Másfelől meg 1940-es… ezt is tessenek figyelembe venni! Ugyanis itt olyan dolgokat láthatunk, amelyek manapság már megszokottak, vagy túlhaladottak (pl. dinoszauruszok kihalása-elmélet), de 1940-ben még koránt sem voltak azok, hanem úttörő elgondolások (pl. az evolúciót komolyzenébe önteni) … ebben az animációban ott van a lézerszínház őse, vagy a zenelejátszók visual pluginjai is…
Nem mellékesen tele van humorral (pl. tütüben és buborékban balettozó vízilovak és elefántok, spicc-cipős struccok hátán lovagló krokodilok stb.), szürrealitással (Dali ezt is megirigyelhetné, nemcsak a Dumbo álomjelenetét), nagyszerű ötlettel… és valami két olyan távol álló dolgot próbál közelíteni egymáshoz formabontó módon, mint a hangversenytermek „magaskultúrájú” világa és a mozivászon „popkultos” gyerekrajzfilmjei. A Fantázián belül, az egyes rajzfilmecskék között vannak felnőtt rajzfilmek is – pl. Bacchanália – gyermekbájos megközelítésben – tündi-bündi kis pegazusokkal és unikornisokkal, meg gyerkőcök számára is maximálisan élvezhető Miki egeres, tündérkés.
Talán bizonyos részei kicsit elavultak és túlhaladottak, de attól ez még filmtörténeti remekmű… és nem utolsósorban nekem tetszik is.;P

4 hozzászólás
Nikolett_Varga 

Imádtam a zenéket és a vizuális részeket is benne. A kedvencem a varázslóinas volt, az nagyon vicces volt :D

Noryyy 

Nagyon szépen meg van csinálva, mind zeneileg, mind vizuálisan. Ez nem egy tipikus Disney-rajzfilm, emiatt nem is nagyon ajánlanám gyerekeknek. Vannak benne jobb és kevésbé jobb részek, például a Night on The Bald Mountain és a Sorcerer's Apprentice örök klasszikus, viszont pl. a dínós szegmens kifejezetten untatott.
Sajnos rettenetesen hosszú, így mindig nehezemre esik megnézni. spoiler De azt nem vitatom, hogy ez az animáció egyik csúcsa!

ChEebor 

A Disney nagy filmjeinek korai szakaszában voltak egy pár ilyen zenés alkotásuk. A Fantázia azonban betesz egy nagyon jó húzást: az egész művet explicit módon egy hangversenyes keretbe foglalja, és minden darab előtt hallunk egy kis kommentárt arról, mit fogunk tapasztalni. A film maga pedig nagyon ízlésesen elkészített darab, a korához képest szuper az animáció, ötletes, és valami elképesztő pontossággal illeszti a vizuális effekteket a zenei megoldásokhoz. Az a fajta film, amihez olyan hangulat kell, de akkor mindenképp működni fog.

MKinga2006

Egy igazi Disney mesére számítottam, meg is lepett, hogy ennyire le van értékelve. Mást kaptam, nagyon mást, és őszintén szólva untam. Szeretem különben a zenét, de nem nagyon néztem utána, hogy mi is lesz ez és nagyon meglepett. Amúgy nem rossz, a vége kifejezetten érdekelt, és én nem is tudok pozitív értékelések olvasása után rosszul tekinteni rá, de biztosan nem nézném meg még egyszer.

Lahara

Igazából alapmű. Főleg animációs érdeklődésűeknek.

Kyupirappa 

Azt hiszem, ha bőgni akarok majd, akkor ezt fogom elővenni :)

Gizmoo0707

Aki kedveli ezt a zenés stílust annak tetszeni fog én nagyon élveztem szerintem aranyos. A mesén keresztül lehet ismerkedni kicsit a komolyzenével.


Folytatása

Összehasonlítás

Fantázia


Hasonló filmek címkék alapján