Egyensúly (1989) 26

Balance
7' · német · animációs, dráma, rövidfilm
Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 12


Kiemelt értékelések

bonnie9 

A szimbolikájáról órákig lehetne beszélgetni, elemezni, vitatkozni. Ki mit lát bele vagy a készítők mit láttatnak belénk? Mennyit értünk a nekünk szántból és mennyit teszünk hozzá? Kérdés. Kérdés. Kérdés.
Tartalom és mondanivaló tekintetében elég erős.
A kivitelezés viszont nekem túl német, túl fura, túl stop motion.
És @Kontra_Judit – hoz hasonlóan először én is azt hittem valami koncentrációs táborban járunk, de nem. Vagy mégis? Az emberiség? Valamennyien? Na és akkor most neki is lehet kezdeni az első szabad asszociációs szimbólum elemezgetésének. Pedig csak egy kabát.

Zajec_Sternenkind 

Elhidegülés, elembertelenedés – és mégis egységként mozog az egész. Kollektív tudat, nulla önálló akarat, és ha mégis felszikrázik valami öntudat, az kimerül az önzésben és a levedlett emberségben: ösztönállatok. Szia, te szép új világ, te drága 21. század!

1 hozzászólás
krlany 

Az ötlet, a mondanivaló, a szimbolizmus csillagos ötös, a kivitelezés egyszerű, katonás, német… de ez ennél többet érdemelne szerintem.

Albert_Richwick 

Személy szerint én kicsit vontatottnak találtam, de ettől még elgondolkodtató, bár amennyire elbambultam, kétszer is vissza kellett tekernem benne. Biztos, hogy egész szép kis esszéket lehetne írni a szimbolizmusról, amit a Balance bemutat. Amire én asszociáltam, az az, hogy vannak társadalmi problémák, illetve jogosulatlan előnyök, és ezekkel foglalkozni, ezeket kezelni csak együtt, társadalomként tudunk, egyedül, a többiekkel (szó szerint) szembemenve nem. A doboz lehet egy „jutalom”, egy „érték” a Balance egyszerűsített síkvilágában, amit mindenki igyekszik kisajátítani, holott megfelelő összmunkával a doboz középre is kerülhetne, és meg is lehetne osztozni rajta. De ezt nem akarja a kollektív tudat. Mivel a társadalom egyedi, önmagukban jelentéktelen (szimplán számokkal azonosítható) tagjai kontraproduktívak a nagy egészet tekintve, ezért a világ önmagába fullad. Destrukció. Legalábbis csak a társadalom egyes tagjai járnak jól (vagy legalábbis azt hiszik), akiket nem érdekel a közjó, a többiek veszítenek, elbuknak. Vagy nem tudom.

Társadalomkritika? Esetleg szól a szocializmusról, mint alapvetően jó ideálról? Talán, de az is lehet, hogy csak túl sokat gondolok bele ezekbe a kissé hullaarcú, bizarr bábokba.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján