Daylight – Alagút a halálba (1996) 85

Daylight
110' · amerikai · akció, kaland, dráma, katasztrófafilm 16

Hatalmas erejű robbanás rázza meg Manhattan egyik negyedét. A baleset következtében a Mahattant New Yerseyvel összekötő alagút mindkét vége beszakad, és a bent ragadt emberekre nemcsak a bezártság tehetetlenül nyomasztó érzése nehezedik, hanem a fölöttük örvénylő Hudson-folyó hatalmas víztömege… [tovább]

angol

Szereposztás

Sylvester StalloneKit Latura
Amy BrennemanMadelyne Thompson
Viggo MortensenRoy Nord
Dan HedayaFrank Kraft
Jay O. SandersSteven Crighton
Hirdetés

Kedvencelte 7

Várólistára tette 9


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Ez egy klasszikus katasztrófafilm, eléggé kiszámítható, hogy mikor mi fog történni, és persze, hogy csak egy valaki lesz a felmentő sereg. Van benne egy kis izgalom, de Sylvester Stallone-n kívül az összes szereplő egy idegbeteg, és annyira idegesítőek, főleg Madelyne.

Miyakobaba 

Számomra ez a klasszikus katasztrófafilm, kiskoromban láttam a tv-ben.
Jó volt most újra megnézni.

Lulu23 

Én nem is értem, ez a film nekem hogy maradt ki idáig. Valószínűleg az lehet az oka, hogy Stallonét nagyon utáltam anno, és beskatulyáztam Rambónak.
Mai fejjel megnézve viszont egy nagyon szépen kidolgozott, tipikus ’90-es évekbeli katasztrófafilm, a szokásosnál jóval átgondoltabb és kidolgozottabb műszaki összefüggésekkel és dramaturgiával.
A sztori dinamikája nekem nagyon bejött. A felvezetés, amikor megismerjük a későbbi áldozatokat épp elég hosszú, hogy a krízisben érthetőek legyenek a reakciók, de nem válik vontatottá a film első fele tőle. Most belegondolva elég kevés jó filmet tudnék példának hozni, ahol ilyen következetes és precíz a karakterek felépítése.
Az események beindulásakor izgalmas, mégsem túlfeszített a tempó fenntartása, és jó adagokban jelentkeznek az újabb és újabb problémák.
Műszaki oldalról nekem nagyon tetszett a hibaelhárítás tervezésébe és szervezésébe való bepillantás.
Azt az 1900-as évek elején épült makettet imádtam!=) Érdekes elgondolkodni, hogy ha tényleg biztonságtechnikai céllal készült anno egy ilyen makett, akkor mekkora kreativitás szorult a kor műszaki-biztonsági embereibe, hogy az alaprajzoknál egy kézzelfoghatóbb, mégis megvalósítható segédeszközt biztosítsanak.
Nagyon tetszett az is, hogy milyen sokat nyom a latban az emberi hülyeség, a beképzeltség, a sértettség az egész történet folyamán. Hányan esnek annak áldozatul, hogy nem képesek tisztán és józanul gondolkodni. Ez ijesztő, de teljesen hihető.
Végül pedig meg kell dicsérnem a dramaturgiát. Én nem tudom, hogy öregszem, és átértékelődnek bennem a dolgok, vagy csak ennyire igénytelenek a mai filmek, de a mostanában előráncigált több ’90-es évekbeli filmnél is ledöbbentem, hogy mennyire értelmes és összefüggő, tartalmas és kimerítő párbeszédeket hallok. Mondjuk abban biztos vagyok, hogy a szinkronstúdiónknak az egy legendásan jó korszaka volt, de szerintem az eredeti nyelvű nézéseknél is tapasztalható némi változás.

szolykahajni

Már semmire sem emlékszem ezzel a filmmel kapcsolatban, csak arra, hogy gyerekkoromban imádtam, és nagyon sokszor láttam. :D


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján