David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (2020) 250

David Attenborough: A Life on Our Planet
83' · egyesült királysági · életrajzi, dokumentumfilm, természetfilm 7

0 díj · 1 jelölés · Snitt-díj-győztes 2021

A legendás műsorvezető elmeséli életének és a Föld evolúciójának a történetét, miközben gyászolja az elveszett vadont, és elmondja, hogyan képzeli el a jövőt.

angol · magyar

Képek 5

Szereposztás

David Attenboroughönmaga
Max Hughesfiatal David Attenborough

Kedvencelte 55

Várólistára tette 147


Kiemelt értékelések

Chriss 

„Ez a film David Attenborough tanúvallomása. Kinek kellene még látnia?” Hát az összes pénzsóvár, hataloméhes „embernek”, akiknek a vagyon többet jelent az élet fenntartásánál, és nem veszik észre, hogy globálisan maguk alatt vágják a fát, és mindent tönkretesznek, amihez hozzányúlnak. Nagyon tetszett, hogy Csernobillal indított a film, és azzal is ért véget. Bár sikerült ügyesen elpusztítani a helyet, a természet mégis utat tört magának. Megnyugodtam, hogy vannak olyan helyek a Földön, ahol komolyan veszik a veszélyt, és tesznek ellene, és már javul is minden szépen: Hollandia, Marokkó, Costa Rica. Attenborough a veszteségek felsorolása után elmondja a megoldást is, amit globális összefogással egyáltalán nem lehetetlen megvalósítani. Én bízom benne, hogy sikerül! Hajrá!

Szeszj 

Magával ragadó, csodálatos, szomorú, dühítő, rémes, gyönyörű. Ezek a szavak és érzések jutottak eszembe miközben néztem. Rettenetes amit mi emberek tettünk/teszünk a földel, de hiszek abban hogy még minden visszafordítható. Ahogy David is mondta még vissza tudjuk hozni a régi egyensúlyt. Nem csak a föld érdekében, hanem a mi érdekünkért is. Külön tetszett a Csernobil-os részek, fontos jelentésük van.
Én David minden szavával egyetértek, és hiszek is benne hogy meglehet fordítani ezt az állapotot, mutattak is példákat, mind Hollandia, Costa Rica. Remélhetőleg más nemzetek is belátják minél előbb hogy ha így folytatjuk akkor semmi jóra nem számíthatunk.
Remek dokumentumfilm amit mindenkinek látnia kell.
https://static.standard.co.uk/s3fs-public/thumbnails/im…

2 hozzászólás
Yuuko 

Ha a legtöbben úgy gondolkodnának, mint David Attenborough, akkor nem kéne aggódnunk a jövő miatt.
Ez a film egyszerre csodálatos, megindító, borzalmas, sokkoló, szomorú és dühítő. A felvételek, a tájak, az állatok, az élővilágunk egyszerűen gyönyörű, ugyanakkor rettenetes, amit mi, emberek tettünk vele. Amikor kivágták azt a fát, szinte fizikailag fájt nekem is, de rengeteg hasonló felvétel volt benne.
Minden szavával egyet tudok érteni, a jövőről szóló víziója egyszerűen horrorisztikus, hogy tényleg van rá esély. Ahogy ő is mondta, vissza kell állíani a régi egyensúlyt. Ráadásul logikusan fel is vezette, hogy mit kell tenni ennek érdekében, sőt, több sikeres példát is mondott hozzá.
Legszívesebben mindenkivel megnézetném. És remélhetőleg más nemzetek és befolyásos emberek is belátják, hogy ha ez így folytatódik, akkor semmi jóra nem számíthatunk.

p_LillaRéka 

Mindenképpen egy nagyon fontos film, amit tényleg mindenkinek látnia kellene. A földünk veszélyben van ez nyilvánvaló, de nagyon tetszett amikor David kimondta, hogy igen a Föld veszélyben van, de igazán nagy veszélyben mi magunk az emberiség vagyunk, mert míg a bolygó bár elpusztul az képes újjáéledni, az emberiségnek viszont tényleg a végét jelentheti. És nem leszek álszent én magam is tehetnék sokkal sokkal többet , de ehelyett például elég sok húst fogyasztok, mert imádom igen és fogalmam sincs, hogy letudnék e róla valaha mondani végleg. Nem csapvizet iszok hanem palackosat, ezáltal is rengeteg műanyagot termelve, nem tudom más hogy van vele, de egyszerűen képtelen vagyok megszokni a csapvíz ízét, és még rengeteg olyan apró rossz szokásom van amin igenis tudnék változtatni, de egyszerűen a lustaság és a megszokás kényelme miatt mégsem figyelek oda ezekre a dolgokra a mindennapokban.
Számomra ami még nagyon felháborító ezzel kapcsolatban, hogy még mindig vannak olyan emberek akik tagadják ezt az egészet és megvannak róla győződve, hogy csak kitaláció és felesleges hisztéria az egész.
A sok más fontos dolog közül amit David mondott a másik legfontosabb az volt mikor példáként felhozta Hollandiát vagy Costa Ricat. Ugyanis ezeknek az országoknak is úgy sikerült megvalósítani azt amit, hogy abban a kormány is részt vett, mert ők is felismerték, hogy baj van és nagyon nem jó az irány. Amíg ez nem lesz így világszerte addig az átlegember csinálhat akármit, jelentős változás nem fog történni.
A jövőkép amit a tudósok jósolnak valóban nem túl szép, sőt egyenesen horrorisztikus, és bár David még mindig nagyon optimista és szentül hisz a változásban én sajnos kevésbé. Mert bár megoldás van, a világ nagyhatalmú kormányai részéről vajmi kevés erre a hajlandóság, hogy ezt meg is valósítsák.

eNNBeus 

Micsoda élete lehet ennek az embernek jesszusom! Olyan magával ragadó a személyisége, hogy neki még el is hiszem hogy igen, ez így működhet. Maga a film nem győzött meg, hanem inkább ő maga. A felvételek csodálatosak voltak egytől egyig, de nyilvánvalóan máson volt itt most a hangsúly. Azt kérem ha legális lesz az emberi klónozás őt kérem minden városba a világon, lenyűgöző és nagyon szerethető.

Kemiviki 

Egy nagyon érdekes és elgondolkodtató film volt.
Hihetetlen hogy egy ember élete alatt mennyi de mennyi változás történt a földön. Nagyon tetszett a történet keretbe foglalt megoldása, hogy spoiler Érdekesek voltak a jövő megmentésére javasolt dolgok, de azaz igazság, hogy amíg a nagyok ott fent nem akarnak ezzel foglalkozni, addig idelent a kisember hiába kapálózik. Hiába gyűjtök szelektíven, hiába próbálok minél kevesebb műanyagot használni, amíg nincsenek normális feldolgozó üzemek és ameddig minden gyártó arra megy hogy a garanciáig húzza ki az eszközünk utána meg drágább legyen javítani mint újat venni. Persze lehetne még mit tennem egyéni szinten, de a húst nem adom és nekem vega macskáim se lesznek az biztos.
Amúgy szerintem már rég elkéstük azzal hogy megmentsük az emberiséget, nagyon szépen sétál egyre gyorsabban a maga által ásott pöcegödörbe.
Ui: Azért az sem éppen környezet kímélő, hogy repülővel járjuk a világot filmezni.

strangelove 

Ha ezen a jó szándékú, korához képest remek formában lévő aggastyánon és az ő életművén múlna, egészen biztos, hogy kihalna az emberiség.

Elég, ha a film dögunalmas utolsó harmadára célzok, ami egyfajta naiv, gyermeteg utópia arról, hogyan mászhatunk ki a slamasztikából. Hát persze, a technológia, az majd megoldja, ahogy eddig is. Na meg: „csak akaratra van szükség”. Csak ez hiányzott, valóban. Elhatározzuk, hogy innentől másképp csináljuk és úgy is lesz. Ez az apolitikus és szűk látókörű hozzáállás egyszerűen komikus. Ráadásul semmifajta önreflexiót nem gyakorol. Mintha egy netflix gyártásában készült film teljesen zöld volna. Vagy egyáltalán egy életen át dolgozni az egyik legpazarlóbb iparnak. Ahogy David apó átszellemülten, nosztalgiázva meséli, hány ezer kilométert repkedtek az aranykorszakban! Az biztos jót tett a bolygónak. Ezért szokott hasonlóan nevetségessé válni DiCaprio vagy Joaquin Phoenix. Pont az elit puccparádéin kell elmondani, hogy milyen gáz a húsfogyasztás vagy a környezetszennyezés, aztán aláírják a következő több millió dolláros csekket a következő szerepükért az egyik legfeleslegesebb iparág produkciójában. És persze az Oscart is átveszik.
Lépjünk ezen túl: engem még mindig meg tud hökkenteni ennyi év után is, hogy a legtöbb nézőt mennyire nem érdekli, hogy egy film hogyan van megcsinálva. Ha olyasmiről szól, ami számára kedves, ha egyet tud érteni az állításaival, ha leköti a sztori, akkor lehet bármennyire hitvány a „megvalósítás” (hogy egy népszerű kifejezéssel éljek), falják, ajnározzák, a kritikai érzék és a minőségérzék – legyen az esztétikai vagy ideológiai – egyszerűen nem létezik. Ez a film például rosszul szerkesztett, dagályos, giccses, pátoszos, monoton, fantáziátlan és hatásvadász. Az életmű kontextusában pedig redundáns; fáradt önismétlés. Van egy jelenet, amikor valami konferencián Attenborough a saját filmjét vetíti, ahogy fókák sziklákon zúzzák össze magukat stb. És erre bevágja a közönségből a fátyolos, szörnyülködő tekinteteket. Ez úgy ahogy van obszcén. Abból a szempontból egyébként még akaratlanul is kifejező ez a förtelmes dramaturgia, hogy valószínűleg éppen így szörnyülködnek a netflix előfizetők és éppen így alélnak el saját meghatódottságukon. És éppen így nem mondják le az előfizetésüket és használják továbbra is a modern technológia megannyi vívmányát, melyeknek előállítása, energiafogyasztása legalább annyira káros a bolygónkra nézve. Az absztraháló képesség Attenboroughnak sem erőssége, noha fontos összefüggésekre képes rámutatni. Tegyük hozzá: az individuális vagy partikuláris megoldások igazából nem sokat számítanak, ha komolyan vesszük azt a környezeti katasztrófát, melyre régóta és nagyon helyesen fókuszál a veterán filmes.

Popovicsp87 

Vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban.
Egyik oldalról nagyon szépen végigvezeti Attenborough életén keresztül a bolygónkon bekövetkezett változásokat. Ez a rész azzal ér véget, hogy összeszedi mindazokat a tényeket, amikkel riogatják az embert és felvázol egy esetleges jövőképet.
A másik felében ennek elkerülése érdekében hoz fel lehetőségeket.
Nem tudom hogy álljak hozzá.
Az elképzelések szépek és jók, de ahogy fajunkat ismerem, ezek nem biztos, hogy megtörténnek a közeljövőben. Ehhez sajnos az emberek gondolkodását kéne gyökeresen megváltoztatni, amit sajnos mindig befolyásol valami.
De, ha már pár ember gondolkodását sikerül megváltoztatni a film megnézése által, már az is haladás lenne, hiszen tényleg rajtunk és a következő generációkon múlik a jövő.

David Attenborough-t látni pedig mindig nagy élmény.


Népszerű idézetek

Nadír

Végül is, az élővilág egy életen át tartó kutatása után, egy dologban biztos vagyok. Ez nem a bolygó megmentéséről szól. Ez a saját magunk megmentéséről szól. Az igazság az, hogy velünk vagy nélkülünk, a természet újjá fog épülni.
[…]
Az élővilág fenn fog maradni. Mi, emberek nem feltétlenül.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján