A Tisza nevében (2021) 33

In the Name of the River Tisza
55' · magyar, ukrán · dokumentumfilm

Emberközeli történet a Tisza és Kárpátalja hulladékproblémájáról és arról miként küzd a két főszereplő és az önkéntesek az emberi felelőtlenség ellen. A Tisza forrásától egészen a Fekete-tengerig!

Teljes film

Szereposztás

Viktor Buchynskyyönmaga
Franz Bélaönmaga
Svitlana Dzhunzhykönmaga
Jevgenyíj Leskivönmaga
Uncu Dumitruönmaga
Cirpian Safcaönmaga
Keszler Máriaönmaga
Oleh Suprunenkoönmaga
Iszák Györgyönmaga
Szabó Gáborönmaga

További szereplők

Kedvencelte 1

Várólistára tette 42


Kiemelt értékelések

Valcsa

Örülök, hogy elkészült ez a film, ugyanakkor szomorú is vagyok, hogy el kellett készülnie. Hogy az embereknek még mindig nem világos, hogy nem szennyezzük a környezetünket – pláne, hogy ehhez gyakran csak egy pici odafigyelés kéne, olykor csak annyi, hogy pl. hazavisszük magunkkal a szemetünket, vagy keresünk a közelben szelektív gyűjtőt, és nem pedig eldobáljuk útközben… (Számomra az is olcsó kifogás, hogy azért dobálják a folyóba, mert nem megoldott a szemét elszállítása a házaktól… Hát igaz, nehogy nekik kelljen már kicsit gyalogolni, vagy felül biciklire – ami gondolom, csak t'án akad valakinél, lovasszekér, vagy bármi… –, és elviszi azzal. Vannak gyűjtők, lerakóudvarok ott is, megoldható lenne. Ahogyan pl. mi is megoldjuk a használt étolaj gyűjtését és beszállítását, holott nekünk sem a szomszédban van a lerakó, de megoldjuk, elvisszük… Nem pedig kiöntjük itt meg ott, mert úgy kényelmesebb… Sőt, a legelkeserítőbb, mikor mutatják a filmben, hogy az út mentén van hulladékgyűjtő konténer kialakítva, mégis kb. 3 méterrel arrébb, az út túloldalán a folyóba/partra dobálják le a zsákokat, ahelyett, hogy a gyűjtőbe tennék… Hát ennyire hülyének, igénytelennek és „lesz*rom” gondolkodásmódúnak lenni már valóban igazi szégyen…)
A film képi világa (a szeméthegyektől eltekintve) gyönyörű, és a szívem szakad meg…
Ébredni kéne már…

2 hozzászólás
Mamuszy 

Az ötödik percben már elsírtam magam… Borzalmas volt látni, hogy néz ki az a folyó ahol gyerekkoromban annyi időt töltöttem a Nagyszüleimmel közösen..
Érdemes megnézni, az ember ekkor eszmél rá igazán, hogy hatalmas baj van.. Nem mintha eddig nem lett volna ez is nyilvánvaló. Remélem egyszer újra tiszta lesz a Tisza vize..

Timi98 

Mikor ilyen képsorokat látok a sírás kerülget. Ekkor utálom igazán az emberiséget. Viszont Dimitry munkája csodálatra méltó, ha mindenki így szívén viselné a környezete sorsát, akkor ez egy csodás bolygó lenne.

Virtual_Angel 

Szomorú, hogy 2021-ben még mindig ott tartunk, hogy szükség van az ilyen dokumentumfilmekre és bőven van hozzájuk alapanyag.
Viszont jó látni, hogy a sokszor elmaradottabbnak ítélt helyeken is van igény arra, hogy megfelelő szemétkezelés legyen. Példaértékű!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján