A Tisza nevében (2021) 22

In the Name of the River Tisza
55' · magyar, ukrán · dokumentumfilm

Emberközeli történet a Tisza és Kárpátalja hulladékproblémájáról és arról miként küzd a két főszereplő és az önkéntesek az emberi felelőtlenség ellen. A Tisza forrásától egészen a Fekete-tengerig!

Teljes film

Szereposztás

Viktor Buchynskyyönmaga
Franz Bélaönmaga
Svitlana Dzhunzhykönmaga
Jevgenyíj Leskivönmaga
Uncu Dumitruönmaga
Cirpian Safcaönmaga
Keszler Máriaönmaga
Oleh Suprunenkoönmaga
Iszák Györgyönmaga
Szabó Gáborönmaga

További szereplők

Várólistára tette 32


Kiemelt értékelések

Valcsa

Örülök, hogy elkészült ez a film, ugyanakkor szomorú is vagyok, hogy el kellett készülnie. Hogy az embereknek még mindig nem világos, hogy nem szennyezzük a környezetünket – pláne, hogy ehhez gyakran csak egy pici odafigyelés kéne, olykor csak annyi, hogy pl. hazavisszük magunkkal a szemetünket, vagy keresünk a közelben szelektív gyűjtőt, és nem pedig eldobáljuk útközben… (Számomra az is olcsó kifogás, hogy azért dobálják a folyóba, mert nem megoldott a szemét elszállítása a házaktól… Hát igaz, nehogy nekik kelljen már kicsit gyalogolni, vagy felül biciklire – ami gondolom, csak t'án akad valakinél, lovasszekér, vagy bármi… –, és elviszi azzal. Vannak gyűjtők, lerakóudvarok ott is, megoldható lenne. Ahogyan pl. mi is megoldjuk a használt étolaj gyűjtését és beszállítását, holott nekünk sem a szomszédban van a lerakó, de megoldjuk, elvisszük… Nem pedig kiöntjük itt meg ott, mert úgy kényelmesebb… Sőt, a legelkeserítőbb, mikor mutatják a filmben, hogy az út mentén van hulladékgyűjtő konténer kialakítva, mégis kb. 3 méterrel arrébb, az út túloldalán a folyóba/partra dobálják le a zsákokat, ahelyett, hogy a gyűjtőbe tennék… Hát ennyire hülyének, igénytelennek és „lesz*rom” gondolkodásmódúnak lenni már valóban igazi szégyen…)
A film képi világa (a szeméthegyektől eltekintve) gyönyörű, és a szívem szakad meg…
Ébredni kéne már…

2 hozzászólás
Mamuszy 

Az ötödik percben már elsírtam magam… Borzalmas volt látni, hogy néz ki az a folyó ahol gyerekkoromban annyi időt töltöttem a Nagyszüleimmel közösen..
Érdemes megnézni, az ember ekkor eszmél rá igazán, hogy hatalmas baj van.. Nem mintha eddig nem lett volna ez is nyilvánvaló. Remélem egyszer újra tiszta lesz a Tisza vize..

Timi98 

Mikor ilyen képsorokat látok a sírás kerülget. Ekkor utálom igazán az emberiséget. Viszont Dimitry munkája csodálatra méltó, ha mindenki így szívén viselné a környezete sorsát, akkor ez egy csodás bolygó lenne.

Virtual_Angel 

Szomorú, hogy 2021-ben még mindig ott tartunk, hogy szükség van az ilyen dokumentumfilmekre és bőven van hozzájuk alapanyag.
Viszont jó látni, hogy a sokszor elmaradottabbnak ítélt helyeken is van igény arra, hogy megfelelő szemétkezelés legyen. Példaértékű!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján