Clannad (2007–2008) 17

Okazaki Tomoya végzős diák, aki utálja a hétköznapokat, gyűlöl hazamenni, mióta anyja meghalt, apja pedig az alkoholba fojtotta bánatát. Minden egyhangú számára, egészen addig, míg egy reggel, az iskolába menet nem találkozik egy furcsa lánnyal, aki feltesz neki egy kérdést: “Szereted ezt az… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Nakahara MaiFurukawa Nagisa (hang)
Nakamura YuuichiOkazaki Tomoya (hang)
Hirohashi RyoFujibayashi Kyou (hang)
Kanda AkemiFujibayashi Ryou (hang)
Okiayu RyoutarouFurukawa Akio (hang)
Inoue KikukoFurukawa Sanae (hang)
Nonaka AiIbuki Fuuko (hang)
Minaguchi YukoIbuki Kouko (hang)
Noto MamikoIchinose Kotomi (hang)
Aono TakeshiKoumura Toshio (hang)

Kedvencelte 3

Várólistára tette 25


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

A Clannad lehetne egy nagyon egyszerű romantikus-iskolás történet, de csak részben az. Egyrészt valóban egy szerelmi szállal működő komikus sztori középiskolai környezetben, másrészt nem egyszer szomorú, drámai vagy tragikus, és a természetfeletti jelenségek sem ritkák. Mai szemmel nézve a rajzolás nem lenyűgöző, a csótánycsápos frizuráktól meg frászt kapok, de azért kellemes a színezése. Az opening nagyon nem tetszett, az ending viszont az egyik legaranyosabb és legszeretnivalóbb dal, amit hallottam.

Igen sok lány kap komoly színteret a történetben, éppen ezért enyhe hárem alakul ki. Igen becsülendő, hogy ezt a háremet nem az élteti, hogy egymás szájába taposva orozzák el a másik elől Tomoyát, hanem mindenki viszonylag a háttérből igyekszik a fiú kedvére tenni, aki nem használja ki a helyzetet, a lányok pedig tiszteletben tartják a döntését és nem áskálódnak egymás ellen. Éppen ezért a hárem jellege kicsit sem zavaró, inkább színesíti a történetet.

A szereplők szerethetőek, mondjuk engem Kyou eléggé idegesített, Sunohara pedig a tipikusan túl kretén vonalat képviseli. Akio viszont a legklasszabb animés apuka. A romantikus szál nagyon szép és nagyon ártatlan. Viszont ezzel az évaddal abszolút nincs lezárva a sztori, ráadásul csak az utolsó pár epizódban történik lényegi cselekmény. Szóval folyt. köv.

crissy 

Nagyon nagyon aranyos volt! Olyan szép volt az egész történet felépítése, és olyan cukik voltak a karakterek is, hogy nem tudnék mondani valakit, aki nem volt szimpatikus. Kedvenceim Nagisa a kis antennájával a fején és Fuko, akiért szakadt meg a szívem. Ja és kell nekem is egy Botan!!
Ami nem tetszett: tornaórákon a lányok tesiruhája egy rövidujjú pólóból és rövidnadrágból állt, és ez a rövidnadrág inkább bugyira hasonlított…

1 hozzászólás
Janus 

Gondolkodtam, hogy újraírjam-e az értékelésemet, de végül is arra jutottam, hogy újraírom, hiába, hogy kevés dologról változott a véleményem, azért úgy érzem, szükség van erre. Tudni kell, hogy a Clannad: After Story máig az egyik legkedvencebb animém, és egyszerűen majdnem tökéletesnek tartom. A Key maratonom keretein belül el is jutottam a Clannadig, hogy újranézzem.
A Clannad egy furcsa anime. Nagyon nem hétköznapi alkotás, egy igazi csodabogár. Az előző Key művekkel ellentétben ez nem egy kimondottam mély anime. Nem tudok hosszan beszélgetni a mondanivalójáról és az üzenetéről (mint az Angel Beats esetében), vagy a történetéről (mint a Charlotte-nál). Még az After Story-hoz is tudtam hosszasan írni, hogy miért van az, hogy azt az animét olyan szinten elismerem, mint kevés társát. A folytatásához képest a Clannad egy kifejezetten szerény alkotás. Történetről nagyon nem tudok beszélni, hiszen (az Oregairuhöz és a Bunny Girl Senpaihoz hasonlóan, amik közül mindkettő nagyon nagy kedvencem) lényegében annyiról szól, hogy Okazaki Tomoya hogyan segíti ki azokat az iskolájában, akik segítségre szorulnak.
Szóval itt a karaktereken van a fókusz, akik… felemásak lettek. A főkarakterek közül a legjobb Tomoyo volt, Kotomi és Nagisa. Ők voltak a legfrissebbek, és ők azok, akiket a leginkább meg lehetett szeretni. Tomoyo egy belevaló, laza és vagány karakter, mindig szívesen fogadom az ilyeneket. Kotomi egy igazi plüssmackó, akit az ember magához akar ölelni. Maga a karakter nagyon aranyos, a háttere pedig nagyon szomorú. A Kotomi-arc egyértelműen az anime legjobb storyarc-ja, szóval minden klappolt. Nagisa meg… hát, Nagisa. Összetett, részletes és kidolgozott karakter. Sokakat idegesíthet a határozatlansága vagy a visszafogottsága. Engem nem zavart, mivel ettől függetlenül jó karakter volt, volt haszna, és nem csak várta, hogy a sült Naruto belerepüljön a szájába, mint mondjuk a hasonló jellemtulajdonságokkal bíró Hinata, akit egy újranézés után sem tudtam megkedvelni.
Még a legjobb karakterek közé Nagisa szüleit említeném meg, de a Clannadban alig szerepelnek, inkább az After Storyban lesz fontos szerepük, de az ahhoz írt értékelésemben már kifejtettem róluk a véleményemet.
Pozitív oldalon még Fuukot és Tomoyát tudom megemlíteni. Mind a kettejükkel fura a helyzet. Fuukot nagyon kedveltem, amíg az ő storyarc-ja volt, azonban a történetíve után olyan szinten irritáló volt, hogy arra nincs magyar mondat. Ezt első nézéskor is így éreztem, most is így érzem. A random-Fuuko jelenetek viccesnek szánt, de leginkább hangulatromboló jelenetek voltak. Nem értem, azokra miért volt szükség, hiszen a Clannadnak nagyon jó humora van. Jó, erről majd később.
Tomoyáról pedig őszintén nem tudom, hogy mit gondoljak. Emlékeim szerint az After Storyban imádom, azonban itt a Clannadban… egyrészt, tulajdonképpen bírom a stílusát. Vannak jó megszólalásai. De ettől függetlenül nem sokat tesz érte, hogy kedveljük is a karakterét. Most leginkább arra célzok, hogy mennyire megalázó és közömbös a legjobb barátjával szemben.
Kyou, Ryou és Sunohara pedig csak idegesítő. Kyou-t az After Story-ban bírtam, de itt fölöslegesnek éreztem.
Tehát a karakterek rendben vannak. Amiben még kiemelkedő a Clannad, az a soundtrack. Ennyire szép soundtracket ritkán hallok.Tehát ebben elsőrangú a Clannad.
Amiben még jeleskedik, az a humor. Alapvetően nem kedvelem az animehumort, de a Clannad egy-két poénjától a földön fetrengtem. Amúgy összesen öt animét tudnék ebben a pillanatban felsorolni, amin NEM KÍNOMBAN nevettem, és abból négy Key-mű. Na igen, a Key animéknek nagyon jó humora van.
Ráadásul a Clannadban jobban is kijön, mint a másik három Key-műben. Hiszen a Charlotte, az Angel Beats és az After Story mind komoly drámák, míg a Clannad egy komédia, szóval a humor ennél az animénél jön ki a legjobban.
De azért – mivel csak Key anime – egy-két rész erejéig hajlandó bekomolyodni, gondoljunk csak a 12, 13, 14. részre, vagy akár az évadzáróra, amik az egész sorozat legjobb epizódjai.
Eleinte kissé nyögvenyelős, de annyi baj legyen, utána már kifejezetten élveztem.
Tehát ezt tudom elmondani. Nézzétek meg, ha érdekel egy kicsit sem szokványos, néhol abszurd, de nagyon jó humorú romantikus anime, jó karakterekkel. Azonban ha komolyabb műre vágysz, nem biztos, hogy a Clannad lesz a te animéd. Bár az After Storyra nagyon bekomolyodik.
De azt meg nem nézheted meg enélkül. Általában külön kezelem a Clannadot a Clannad: After Story-tól, de azért mégis csak egybe tartozik ez a két mű.
Én ajánlom. Nem olyan jó, mint a másik három Key mű, amit láttam, de iszonyúan szórakoztató.

KyKy

Aranyos történet egy végtelenül bájos lányról, egy kissé karót nyelt, de cuki fiúról és a többi idétlen, vicces, de mindenképpen érdekes szereplő életéről. Néhol kicsit számomra túl művészien elvont, de alapvetően nem zökkent ki. A japán nyelvet nem sikerült megkedvelnem még mindig, furcsa hallgatni, bár Nagisa motyogós hangja nagyon aranyos, a dango dal előadásai pedig szenzációsak! :D
Egyelőre sok mindent még nem tudok mondani, várom a következő évadnak a végét.
Köszönöm @rafaelo0824 az ajánlást! :)


Népszerű idézetek

Janus 

Szóval ha megütlek, felébredsz? Mi vagy te, háztartási gép?

Janus 

Tomoya: Ez a terem tele van idiótákkal.

1. évad 6. rész
Janus 

– Emlékszik még Ibuki-senseire?
– Igen. Neki jó nagy volt a mellszőrzete.

1. évad 7. rész

Hasonló filmek címkék alapján