Bungou Stray Dogs (Bungou Stray Dogs 1.) (2016–2016) 44

Bungo Stray Dogs / Literary Stray Dogs · 文豪ストレイドッグス
24' · japán · akció, animációs, vígjáték, fantasy, sorozat, anime 17
1 évad · 12 rész

Az akció orientált fantasy történet főszereplői a japán irodalom nagy alakjai, mint például Edogawa Ranpo, Miyazawa Kenji és Dazai Osamu, vagy a kortárs japán irodalomból Ayatsuji Yukito (Another) és Kyogoku Natsuhiko (Mouryou no Hako), míg a nyugati irodalomból olyanok képviseltetik magukat… [tovább]

Képek 22

Szereposztás

Uemura YuutoNakajima Atsushi (hang)
Miyano MamoruDazai Osamu (hang)
Hosoya YoshimasaKunikida Doppo (hang)
Kamiya HiroshiEdogawa Ranpo (hang)
Kagura HiroyukiMiyazawa Kenji (hang)
Toyonaga ToshiyukiTanizaki Junichirou (hang)
Omigawa ChiakiTanizaki Naomi (hang)
Shimamura YuuYosano Akiko (hang)
Ono KenshoAkutagawa Ryuunosuke (hang)
Seto AsamiHiguchi Ichiyou (hang)

További szereplők

Kedvencelte 28

Várólistára tette 65


Kiemelt értékelések

Chriss 

Életem első olyan animéje, amit egy barátnőm fanfiction regényéből ismertem meg. Azóta birizgálta a fantáziámat ez a társaság, és mikor alkalmam adódott rá, bele is vágtam. És nem csalódtam, sőt… :) Bár még csak az első évadon vagyok túl, annyit elmondhatok, kellően beteg és pihent ahhoz, hogy felcsigázzon :) A karaktereket könnyű megszeretni, és a sorsuk miatt is aggódhatunk, drukkolunk például, hogy Dazai furcsa hobbija ne sikerüljön. Én kedveltem főszereplőnket is, akinek a kelleténél kicsit gyorsabban kell hőssé válnia, mert olyan tempót diktálnak számára az események. Atsushi hamar kivívja helyét. Kunikida kicsit idegbeteg, de ez nem csoda, ha egy olyan partnert kapsz, mint Dazai. No de az említettet sem kell félteni. Tetszett, ahogy előéletéről is fokozatosan hullik le a lepel. Szegény Atsushit mindig épp azzal küldik bevetésre, akivel történik valami. Igazából én mindenkit szerettem. Mikor megijedtem, hogy ezzel és ezzel ez meg ez történt, és görbült lefele a szám, kiderült, hogy ez meg ez mégsem az, aminek látszik, és ő olyanra képes, ami megtéveszti az ellent, és ebben az esetben a nézőt is. Nincs igazam, Akiko? És azt is szerettem, hogy a jellemek, karakterek nem egysíkúak, és a gonoszok sem elborult agyú pszichopaták – oké, nem mindig, de hellyel-közzel azért néha… Akutagawával mondjuk nem szívesen futnék össze az éjszakában, ha rossz kedve van. Ha jó kedve van, akkor se. Nakahara Chuuya viszont más tészta. A srácot valamiért azonnal megszerettem. Ő se százas, ahogy szerintem senki, a nyomozók és a Dokk-maffia tagok közül. Aki kicsit mélyebb, drámaibb megvilágítást kapott, az Kyouka. Én sajnáltam a kiscsajt, de sejtettem én, hogy sorsa másként fog alakulni, mint ahogy kezdetben indult.
Hamarosan folytatom is a sorozatot. Most lehet, hogy nem sikerült olyan értékelést írnom róla, amilyet szerettem volna. De majd csak…
Az animációval sem volt probléma, az opening és ending is kellően hatásos, összhangban mozog a történettel. A zenére és a seiyuukra sincs panasz. Most se :)

Nihilchan 

Nagyon szórakoztató anime, szerethető és érdekes karakterekkel. Maga az ötlet zseniális, nagyon tetszik. Kicsit úgy éreztem, hogy ez az évad csak egy hatalmas nagy bevezető, ami leginkább arra fókuszál, hogy megismerjük a szereplőket és a képességeiket. Én azonnal megtaláltam a kedvenceim, gyakorlatilag eddig csak egyetlen valaki van, akit nem kedvelek igazán. Viszont számomra nagyon nincs balanszban a humor és az erőszak; néha a legjobb, legizgalmasabb jelenetek közben dobták be a poénbombát, aminek a robbanása engem teljesen kizökkentett az akcióból. Ugyanakkor szeretem ezeket a kreténeket, szóval valahol mégsem bánom. Sajnálom, hogy eddig tologattam, mert nagyon tetszett, valamikor biztosan folytatni fogom.

Theana 

Nekem ez nagyon tetszett! Társaságban gyorsan ledaráltuk, és már értem a figyeltjeimet, hogy tudnak maratonszerűen animét nézni!
A karakterek érdekesek és sokszínűek, a humorukon sokat lehet nevetni. Dazai a nagy kedvenc, mellette szorosan a szelíd harag srác. Egyedül a testvérpár volt nagyon fura, de a többiek dilissége mindig szórakoztató volt. A cselekmény is érdekfeszítő, bár az elején inkább a szereplők vonzottak, mintsem a sztori, mert az a leges legvégén indul be csak igazán! Azután várni hónapokat, áá…
Még gimisként hallottam róla először és magyar faktosként érdekelt az irodalmi vonal, de a japán irodalom témakörét tekintve abszolút laikus vagyok. Egyébként sok köze nincs az irodalomhoz, ahogy észrevettem, csupán a karaktereknek az írók/költők személyeihez, ami viszont roppant érdekes, még jobban utánanézek majd. Az elején értelmetlennek tűnt, hogy spoiler. Bár sokszor inkább már tragikomikus volt, ahogy Dazai viselkedett. A karját látva mindig összeszorult a torkom.
Ettől függetlenül nagyon jó darab, nem is tudom, miért ne lehetne 10 csillag. Második évad, jövök!

17 hozzászólás
Netta88 

Amikor először néztem, valamiért csak az első részig jutottam, pedig határozottan emlékszem, hogy tetszett. Aztán ajánlásra plusz, ha jól emlékszem kihívásra kezdtem el újra. És bár akkor egy-két dolog miatt- Dazai öngyilkos hajlama, és Naomi túlfűtött érzelmei a bátyja iránt- annyira nem tetszett, de mire az évad végére értem teljesen magábaszippantott az anime, és már egyik sem zavart annyira, sőt Dazai az egyik kedvencemmé nőtte ki magát – mondom ezt úgy, hogy egy feldolgozást leszámítva, sehol máshol nem kedvelem őt.
Néhány karaktert leszámítva mindegyikük szerethető, sokat lehet rajtuk nevetni, és bár az animének megvannak a hibái, olykor logikátlan, mégis élvezhető, és jól lehet rajta szórakozni.
Most újranézve már Atsushi szenvedése sem zavart annyira, bár még mindig soknak tartom. Nem is értem, hogy dolgozhatnak olyan emberek egy árvaházban, akik így bánnak egy gyerekkel, még ha az kicsit más, mint a többiek.
Nem mindenre emlékeztem már, így jó volt újranézni, újból megismerni a karaktereket, akik közt ismét (vagy ugyanúgy) voltak, akiket kedveltem, voltak, akiket nem. Legjobban a Chuuya-Dazai párost szerettem, csak sajnálom, hogy előbbi elég keveset szerepelt az évadban.
Mindenképp fogom még újrázni, mert tényleg egy jó anime, jó sok humorral és akcióval.

Rab_Csenge 

Öszintén szóva kedvenc lett :D A számtalan közé még befér xd
A karakterek közül is sokat megszerettem, a zene is tetszett, a rajzolás is nagyon és a történet is :D
A szereplőkből tényleg nagyon sok lett mondjuk akit megszerettem xd A főszereplőn kívül kb mindenki. Nem tom nekem ő nem jött be. Ha választanom kéne talán Dazai lenne akire egyértelműen rátudom mondani hogy ő a kedvencem és ha választanom kéne egyet :D
Kíváncsian kezdek bele a második évadra és arra is kíváncsi leszek mi fog történni úgy hát… mindenkivel :)

Yuuko 

Már többször láttam, de mindig ugyanolyan szórakoztató. Igazából már meg sem lepődök, hogy a japánok csináltak egy olyan animét, amiben a karakterek a nevüket egy-egy híres – általában japán bár vannak kivételek – írótól kölcsönözték, a képességüket pedig az adott személy egyik regénycíméből. Imádom a szereplők stílusát, az esetleges életrajzi utalásokat spoiler, a vicces szituációkat és magát a sztorit is. Érdekes, szórakoztató izgi harcokkal rendelkező anime, és Dazai képes elvinni az egészet a hátán… jó, a többieket is szeretem, plusz alapból imádom a maffiás-nyomozós sztorikat és a karakterdizájnja is tetszik.

Dreamborder

Hát ez az anime minden értelemben bejövős volt! :)
Imádom a humort és itt nagyon eltalálták a milyenségét és a mennyiségét is.
Szerettem, hogy részről részre megismerhetjük a karaktereket, mellette pedig a történet is szépen alakulgat. Hál' istennek, hogy már megvannak a következő évadok is! Ezt a 12 részt inkább felvezetőnek mondanám, mégis nagyon élvezetes volt. Kedvenceim a Atsushi-Dazai-Kunikida trió. Amit azok leművelnek. :D
Meg kell jegyeznem, hogy az endingje nagyon tetszik! Minden rész végén meghallgattam. Igazából a számnak köszönhető, hogy véletlenül rátaláltam erre az animére. :) De akkor már meg sem állok, jöhet a folytatás! :)

Janus 

Na igen, hogy mit van képem kiszúrni a nemzet szemét a manapság egyik legfelkapottabb seinen (shounen) animére adott hat csillagommal?
Mindjárt megmagyarázom, miért tartom egy olyan animének a Bungou Stray Dogsot, aminél nagyon remeg a léc. És sajnos nem úgy remeg a léc, hogy „majdnem kiváló, csak kicsi hiányzott hozzá”, hanem az „éppencsak átment” kategória. Ha pedig hülyeséget, magyartalan mondatot írok, akkor bocsánatotokat kérem, nagyon fáradt vagyok.
Na tehát, nyomozós anime. Oké, nem sok ilyen van, hozzám meg közel áll a krimi, mint műfaj, úgyhogy nem ezzel volt gondom. Egy kis nyomozásra már ki voltam éhezve, amiben nincsen „igazságból egy van, és az mindig kiderül” mondat, ala Detective Conan-style. Nos, a pápaszemes kisráccá zsugorodott fiatalkorú nyomozózseni túlontúl hosszú kalandjára majd még visszatérek.
Nos, emellett még azt is szerettem, ahogy a képességeket kezelte. Menő, egyedi képességek voltak. A főhős azért kicsit, aránylag túlságosan is k*va gyorsan tanulta meg a képességét irányítani, ahhoz képest, hogy tizenvalamennyi éven át szenvedett tőle, aztán egyszer csak „hoppá, már megy”.
A személyes kedvenc képességem nyilván Akutagawáé volt, akinek megfogadtam, hogy többé nem írom le a nevét, mert túlságosan is fárasztó ujjtorna és fölösleges billentyűzetkoptatás ez a redva hosszú név, de megtettem. Mostantól Itachinak hívom.
De akkor áttérnék a karakterekre. Áttérnék, igen, feltételes módban. Mivel nincsenek karakterek ebben a műben. Ezért marhára ki leszek nyírva, de a karaktereket én két csoporta osztottam: a „lesz*rom” és az „irritáló” kategóriába. Nagyon érdekes, hogy kb az egyetlen érdekes karakter piszok idegesítő volt.
Na. Ott van Edogawa Ranpo, aki az egyik legfelkapottabb karakter, de részemről pont a legutáltabb karakterről van szó. Elég volt megszólalnia, és már feszült ökölbe a kezem, hogy felpofozzam a Holdig. Rühelltem. A másik meg a szuperdedukciója, de az a vicc, hogy az utolsó részig nem tudtam eldönteni, hogy a következtetéseit a seggéből vagy a p*cséből rángatta elő, mert hogy egyszer sem volt megalapozva, hogy éppen mi alapján jutott erre meg erre a következtetésre. Egészen egyszerően ő volt az iroda „Find the killer program 2021”-ja, mert annyi szerepe volt, hogy néha felrakott egy szemüveget, közben meg szél vette körül, mert fingott egyet, vagy nem t'om, és elénk szarta a spanyolviaszt, a megoldással együtt. Oké, kidühöngtem magam.
Az meg külön marha nagy bátorság volt, hogy ugyanattól az írótól loptak nevet hozzá, akitől a legikonikusabb animedetektív neve is származik.
Ott van Dazai. A legnépszerűbb karakter, és igen, a pozitív oldalról tényleg még ő volt a második legjobb, de ettől függetlenül valami kegyetlen irritáló alak. Az öngyilkossággal való viccelődése már nem ízléstelen, hanem bőven afölött van. A figyeltjeim között is vannak, akik imádják, úgyhogy vissza kell fognom magam, de én akkor sem értem, hogy mi olyan k*****tt vicces a hülyesége. Engem csak dühített. Ennek személyes okai is lehetnek, de akkor sem tartom egy olyan dolognak, amivel csak úgy lehet viccelődni.
De ha visszafogja magát, akkor még ő volt a legjobb és egy egészen menő karakter lett belőle. spoiler Amúgy ez a szuicid hajlama elvileg onnan került bele a sztoriba, hogy a névadó író is ilyen volt (tényleg! Lehetne József Attila is a neve. Akkor jobban bírnám.)
Ha pedig már itt tartunk, hagy említsem meg a kiscsajt, aki a sorozatban kb annyit csinál, hogy kétségbeesetten próbálja megdugni a bátyját (érted, a csaj erőszakolja meg a bátyját), és egyszer elrabolják. Tiszta Scooby Doo. Onnan is Diana. Már csak a „sikerült volna, ha ti és a ronda tigrisetek nem vagytok!” hiányzott róla.
Na, annak a csajnak a névadó írónője szintén viszonyt folytatott a bátyjával.
Izé… névadó írók. Minden egyes karakter egy létező íróról kapta a nevét, a képességeik nevei pedig eme írok műveiből szivárogtak a lapokra.
És ott van Atsushi. A főhős. Közel voltam hozzá, hogy a falhoz vágjam. Valami elmondhatatlanul irritáló volt a töketlensége, a lábatlankodása, a gyökérsége, a hisztije olyan szinten kitriggerelt egy idő után, hogy arra a szavakat keresem még mindig. Nem érdekelt. Pont nem érdekelt a karaktere, valamiért mégis ő van a középpontban.
Ott volt még Doppo, aki jópofa volt, bírtam, de sokszor idegesített. Nem tudtam annyira átérezni a hülyeségeit. Olyan kicsit, mint a Hősakadémiás Iida karaktere, de őt valahogy mégis jobban kedveltem. Pedig a Hősakadémiáért sem vagyok oda meg vissza, sőt, akkor már inkább vissza…
És ott van még Janus, akinek rohadtul nincs kedve végigmenni az összes karakteren. Fogjuk valahogy rövidre… ha ez egy YT videó lenne, a következő szöveg gyorsítva menne, szóval íme: ott van még a főnök, aki főnökösködik, ott van a kalapos srác, akinek szép kalapja van, ott van a szadista doktornő, aki kimondottan szexi volt, ott van a vörös hajú srác, aki simán hagyja, hogy a húga megerőszakolja, ott van negatív oldalon egy rakat karakter…
Egyszerűen az a zavaró, hogy kb senkit sem ismerünk meg. Az érdekesebb karakterek, úgy mint Dazai, Akutagawa, maffiafőnök, a céhes szőkeség vagy Kyouka, csak „érdekesek” voltak, semmi képpen sem túl jól megírtak, vagy részletesek.
És valamiért a hótdepressziós Akutagawát leszámítva minden negatív karakter őrülten vigyorog. Meg a doktornő is. Miért? Egy idő után olyan unalmas volt ez, hogy a gonoszok mindig visszanéztek ördögi vigyorral a szájukban…
Igazából a karakterek a három legzavaróbb dolgok között voltak. A másik a humorizálás. Nem tudom, én egy poénon sem nevettem, még csak el sem mosolyodtam. Tipic animehumor hülyeségek, és Dazai viccelődésétől is a hideg rázott.
A harmadik az volt, hogy nem éreztem, hogy ez a történet megy valamerre. Volt itt maffia, céh, gyilkosság, Azúr robbantó, satöbbi hülyeségek, de nem ment semmilyen irányba. Nem éreztem, hogy lenne bárminek tétje. Minek is, ha a maffia legerősebb tagját Atsushi horzsolásokkal megúszva elitnézte, miközben a képességét az egyik pillanatról a másiktra tanulta meg 100%-ban irányítani és kordában tartani?
Nos, ez nekem a BSD. Nem értem a nagy rajongást körülötte, nekem sajnos nem tetszett. De a 2.évadot még tuti megnézem.

3 hozzászólás
Liliána_Tanács 

Hát ez eszméletlen menő volt!
Ahogy elkezdődött és bemutatták Atsushi-t, aztán jött Dazai (Dazai a legjobb <3), Kunikida, meg a többiek, mindenki baromi menő és egyedi.
Ebből az évadból csak annyi derült ki mint egy szokásos kezdőévadból, így itt még annyira nem bonyolították túl, főleg a szereplők megismerésén volt a hangsúly, miközben haladt a sztori.
A szereplőknek inkább állat neveket adtam és így könnyebb volt megjegyezni spoiler, a képességeket egyszerű nevükön tudom, de ha megkérdezné valaki akinek ezt ajánlom (mert biztos hogy ajánlani fogom) és akkor kezdi el nézni hogy szó szerin mi is volt a képességük… gondban lennék, de remélem a legvégén már ezeket is megjegyzem :)

molly_

Barátnőm lebeszélt erről az animéről, de áldom a sorsot amiért mégis megnéztem (vizsgaidőszakban persze, mikor máskor..) :D
Már az első rész után éreztem, hogy ezt nekem találták ki. A szereplőgárda teljesen levett a lábamról, itt ugyanis garantáltan nem találsz egyetlen normális embert sem, még a „jófiúk” is totál őrültek. Alig van olyan karakter, akit ne imádnék, és pontosan ettől lesz olyan jó ez az anime – mert amúgy ha a sztorit nézem, van benne jó pár klisé és nem hoz túl sok újat (leszámítva, hogy a szereplők egy-egy íróról kapták a nevüket, a képességeik és személyiségük pedig az adott személy műveihez köthetők, ami amúgy szerintem állati menő ötlet).
Igazából látszik az egészen, hogy ez csak amolyan felvezetés, ismerkedés a karakterekkel. Most jönne az a rész, amikor hisztizek, hogy milyen kevés ez a 12 epizód, de szerencsére már van 2. évad, úgyhogy azt hiszem, ráérek holnap tanulni, ez most fontosabb… :D


Népszerű idézetek

Dorczy

– Dazai-san, mit olvasol?
– Egy jó könyvet.
– Meglep, hogy ilyen sötétben is tudsz olvasni.
– Jók a szemeim. Meg aztán már előre tudom, mi fog történni benne. (Öngyilkosok kézikönyve)
– Akkor miért olvasod?
– Egy jó könyv akkor is jó marad, ha már rongyosra olvastad.

Dorczy

– Vajon könnyekkel meg lehet vigasztalni a halottakat?
– Kétlem, hogy mások könnyei vigaszt nyújtatnának nekik. Elvégre a haláluk pillanatában számukra megszűnik az idő.

szcsigusz 

Azt mondtam nekik, hogy a halál kapujában állok. De mindenki azt mondta, hogy „gratulálok”.

1. évad 2. rész – Egy bizonyos bomba
Dorczy

– Mi a halál?
– Hogy mondtad?
– Csak tudományosan érdekelne a dolog. Tudod, én egy mohó kutató vagyok. A halál minden oka, beleértve az agyi neuronok hipoxiáját és a telomer degradációt, egyszerű és labori körülmények között visszafordítható folyamat. De akkor a halál miért visszafordíthatatlan? Miért kell az embereknek meghalniuk?

Dorczy

Nem mondom, hogy tagadd meg a szimpátiát azoktól, akiket csak a balsors tépáz. De őt már bőven megkínozta a sors. Csak egy hely van a csónakodban. Ha olyasvalakit akarsz megmenteni, akit nem tudsz… mindketten vízbe fulladtok.

Ercsusz 

Kenji: Nahát, de szép lánc! Mindig magadnál tartod, ha netán ki kéne kötnöd egy tehenet, igaz?

1. évad 11. rész – First, an Unsuitable Profession for Her. Second, an Ecstatic Detective Agency
Dorczy

– Rampo! Ha sikerül épen és egészségesen visszahoznod az újoncot…
– Kapok valami spécit? Előléptetést? Nekem ilyesmire nincs szükségem.
– Megdicsérlek.
– Hát ha ilyesmit ígér, akkor nincs más választásom.

Dorczy

Legyen az tehénnel vagy emberrel, legyél falun vagy városban, ha őszinte vagy, szót értesz mindenki mással. Ez a módszer még sosem hagyott cserben.

Dorczy

Az igazság egy fegyver. Árthatsz vele másoknak, de senkit sem védhetsz meg vele.

Dorczy

– A játékelméletben a helyes stratégia az, ha támadást indítasz az ellen, aki megtámadott. Zúzd össze az ellenséget.
– De hogyan?
– Egy arrogáns ellenség, aki legyőzhetetlennek hiszi magát, minden ellenfél közül a legsebezhetőbb.


Folytatása

Összehasonlítás

Bungou Stray Dogs


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján