Bosch – A gyönyörök kertje (A művészet templomai) (2016) 5

Bosch: Garden of Dreams · El Bosco. El jardín de los sueños
90' · spanyol · dokumentumfilm 12

2016-ban világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg a különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festőművész, Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulójáról. Az évforduló alkalmából készült ismeretterjesztő film a rejtélyekkel övezett festő… [tovább]

angol, spanyol · magyar

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

csartak

Hieronymus Bosch képi világával még régen a Metallica „Until it sleeps” című klipjében találkoztam, amiben a különböző képeiből vett lidérces víziói jelennek meg. Akkor még nem ismertem a munkásságát, és emlékszem ámulva néztem, hogy miféle figurák váltakoznak a képeken, egyszerre volt borzongató és lenyűgöző, és eszméletlenül szürreálisnak találtam. Éppen emiatt a szürreális világ miatt sokan modern festőnek gondolnák, de valójában a késő középkorban, 1450–1500 körül alkotott. Bosch festményeiben, előtérbe kerül a szörnyű, szorongó félelem az ember bűnössége miatt, a bűn és bűnhődés állandó szembeállítása, a büntetés ördögi képzelettel kifestett módjai, kétségbeejtő kínzások, az ijesztő lények, melyek állatokból, emberekből, növényekből fonódnak össze, és olyanok, hogy még a legfantasztikusabb lidércnyomásos álom sem jut közelükbe.
Éppen emiatt a lenyűgöző és különös világ miatt ragadtam meg az alkalmat, és néztem meg ezt a dokumentumfilmet, amiben az egyik leghíresebb festményét, A gyönyörök kertjét figyelő emberek, művészek szemén és gondolatain keresztül ismerjük meg jobban a művet..


Hasonló filmek címkék alapján