Akik már nem öregszenek meg (2018) 32

Az I. világháborúról szóló dokumentumfilm eddig sosem látott filmrészletekkel emlékezik meg a háború végetérésének századik évfordulójáról.

Képek 5

Szereposztás

Thomas Adlamönmaga
William Argentönmaga
John Ashbyönmaga

Kedvencelte 1

Várólistára tette 117


Kiemelt értékelések

TLD 

Több szempontból bravúros múltmegjelenítés:

– a filmben hiányzik egy központi „szakértői”, történészi narráció, az eseményekről „objektíve” nyilatkozni hivatott kommentátornak tehát nyoma sincs. Ehelyett a többszólamúság dominál. 120 veterán katona interjújából vannak összevágva részletek, és ezáltal a néző történeti tapasztalatok özönével találkozik a ritka felvételek megtekintése közben.
– a háborús mindennapoké a főszerep. Patkányokkal való küzdelem, latrinás vödörbe dugott fejjel átvészelt gáztámadások, beázott lövészárkokban történő harc a sártengerrel, bordélyházak, szerencsejáték, piálás, dohányzás; van itt minden, ami a hagyományosabb szemléletű (a politikai eseménytörténetre vagy a haditechinikai „érdekességekre” koncentráló) történetmesélésben legfeljebb lábjegyzet, de legalábbis apróbetűs rész.
– nincs történeti kontextus. Jó, tudjuk, hogy az első világháborúban vagyunk, meg úgy nagyjából sejtjük, hogy a film végével a háború is véget ér, de a beszélő katonák mondatai nagyon ritkán árulják el, hogy épp hol és mikor történik az elbeszélt esemény.
– játék a felvételekkel. Az elején és a végén fekete-fehér (az elmúlt, halott és így objektíve megismerhető történelem hamiskás színe), a közepén színes. Ezzel a készítők szépen érzékeltetik, milyen hatással van a történeti tapasztalatra pusztán a színek váltása és egy „kis” retusálás.

Csillagok azért vonódtak le (ez ilyen szép magyaros szerkezet), mert ez a koncepció jó, meg innovatív, meg minden, de a rengeteg korabeli vélemény felidézése mellett nehéz kifigyelni a lappangó szerzői koncepciót a háborúról; kicsit úgy tesz a sok-sok pici narratíva gazdája, mintha ezek a sztorik önmagukért beszélnének, és ő csak felszínre hozza őket a veteránok megszólaltatásával. És önmagukért is beszélnének (egy posztmodern gangsta ennyivel le is tudná: mit kéne még ugyan hozzátenni ezekhez a töredékekhez?), de a végére betett érzelgős megemlékezés mégis az emlékezési mánia keretébe zárja bele a filmet.

negoti 

Nagyon furcsa volt az eddig csak fekete-fehér, gyorsan mozgó képkockákból álló felvételeket színesben látni, digitálisan lelassítva a mai szemhez 'igazítva'. Nincs kiemelve semmi. A Nagy háború bemutatása a kiképzéstől kezdve a halálos csatákon át, a hazatérés utáni érdektelenségig. Peter Jackson megint nagyot alkotott.

lakatoszoltan01 

Nagyon kíváncsi voltam erre, és nem bántam meg a másfél órás bravúrt. A filmben veterának beszélnek az élményeikről, a felvételek a mesélés alapján lettek összeválogatva. Szóval aki nem túl jó angolból, az töltsön le feliratot, és időnként tekerjen vissza, hogy a felvételek és az olvasás ne csorbítsa egymást.

Fontos megemílteni, hogy ez a film az angol / brit besorozásról, hátországi felkészülésről, majd főleg a lövészárokbeli hadviselésről szól. Tehát ez csak egy szeletke az I. vh-ból.

Az eredeti felvételek feljavításával, színezésével és hang hozzáadásával elképesztően élő lett minden képkocka. Érdekes látni a sok jókedvű arcot, mivel sok esetben a táborokban, a tűzvonal mögött filmeztek. A csatákból nincsenek felvételek, csak pár elrettentő, oszló tetem bevágva. A végén pedig nagyon jó hallani, hogy valójában a közkatonák a hadifoglyokkal jól kijöttek, csak szolgálatot teljesítő férfiakat láttak bennük, nem feltétlen ellenséget.

Különleges film, és a téma kedvelőinek kötelező darab. Azt hozzáfűzném, hogy ennyi buta képű, rossz fogú angolt még nem láttam soha, mint ezeken a felvételeken.

Gabriella_Balkó 

Nagyon szép, hogy ilyen müvek is születnek. Amiből egyenesen megismerhetjük a háború borzalmait. Túlélő harcosok narrációja. Autentikus felvételek. 1 millió halott katona emlékére.

#Mladosť
#Febiofest 2019

Rekaboni 

Kétség kívül nagyon különleges dokumentum film, a megszokottól merőben eltérő. Személy szerint jobban kedvelem a tényszerűbb dokumentum filmeket, itt hiányoltam, hogy a felvételeket nem igazán helyezték el térben és időben. Ennek ellenére az pluszt adott, hogy inkább a háború alatti, mindennapi megpróbáltatásokkal foglalkozott, illetve az utólag kiszínezett és lelassított felvételek sokkal közelebb hozták azt a korszakot, amit eddig jó esetben is csak fekete-fehérben láthattunk.


Népszerű idézetek

schummyka 

Gyönyörű augusztus negyedikei reggel volt. Egy asztal körül ültünk, mi, az angol meg a német rögbicsapat, és épp ebédelni kezdtünk. Itt egy német ült, mellette egy angol, mellette egy másik német, és így tovább. Az ebéd közepén egyszer csak berontott egy küldönc, azzal a rendkívüli hírrel, hogy kitört a háború. Egy óriási plakáton az állt: „Hadat üzentünk Németországnak.” Egyszerűen nem tudtuk, most mit kéne tennünk. Kapjunk fel egy kést az asztalról, és döfjük egy német szívébe, vagy mégis mit? De miután röviden megvitattuk, úgy döntöttünk, hogy részünkről a háború csak holnap veszi a kezdetét, és az összejövetel folytatódott.


Hasonló filmek címkék alapján