Akik már nem öregszenek meg (2018) 24

They Shall Not Grow Old
99' · angol, új-zélandi · háborús, történelmi, dokumentumfilm 16

Az I. világháborúról szóló dokumentumfilm eddig sosem látott filmrészletekkel emlékezik meg a háború végetérésének századik évfordulójáról.

angol · magyar

Képek 5

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 100


Kiemelt értékelések

TLD

Több szempontból bravúros múltmegjelenítés:

– a filmben hiányzik egy központi „szakértői”, történészi narráció, az eseményekről „objektíve” nyilatkozni hivatott kommentátornak tehát nyoma sincs. Ehelyett a többszólamúság dominál. 120 veterán katona interjújából vannak összevágva részletek, és ezáltal a néző történeti tapasztalatok özönével találkozik a ritka felvételek megtekintése közben.
– a háborús mindennapoké a főszerep. Patkányokkal való küzdelem, latrinás vödörbe dugott fejjel átvészelt gáztámadások, beázott lövészárkokban történő harc a sártengerrel, bordélyházak, szerencsejáték, piálás, dohányzás; van itt minden, ami a hagyományosabb szemléletű (a politikai eseménytörténetre vagy a haditechinikai „érdekességekre” koncentráló) történetmesélésben legfeljebb lábjegyzet, de legalábbis apróbetűs rész.
– nincs történeti kontextus. Jó, tudjuk, hogy az első világháborúban vagyunk, meg úgy nagyjából sejtjük, hogy a film végével a háború is véget ér, de a beszélő katonák mondatai nagyon ritkán árulják el, hogy épp hol és mikor történik az elbeszélt esemény.
– játék a felvételekkel. Az elején és a végén fekete-fehér (az elmúlt, halott és így objektíve megismerhető történelem hamiskás színe), a közepén színes. Ezzel a készítők szépen érzékeltetik, milyen hatással van a történeti tapasztalatra pusztán a színek váltása és egy „kis” retusálás.

Csillagok azért vonódtak le (ez ilyen szép magyaros szerkezet), mert ez a koncepció jó, meg innovatív, meg minden, de a rengeteg korabeli vélemény felidézése mellett nehéz kifigyelni a lappangó szerzői koncepciót a háborúról; kicsit úgy tesz a sok-sok pici narratíva gazdája, mintha ezek a sztorik önmagukért beszélnének, és ő csak felszínre hozza őket a veteránok megszólaltatásával. És önmagukért is beszélnének (egy posztmodern gangsta ennyivel le is tudná: mit kéne még ugyan hozzátenni ezekhez a töredékekhez?), de a végére betett érzelgős megemlékezés mégis az emlékezési mánia keretébe zárja bele a filmet.

Gabriella_Balkó 

Nagyon szép, hogy ilyen müvek is születnek. Amiből egyenesen megismerhetjük a háború borzalmait. Túlélő harcosok narrációja. Autentikus felvételek. 1 millió halott katona emlékére.

#Mladosť
#Febiofest 2019

negoti 

Nagyon furcsa volt az eddig csak fekete-fehér, gyorsan mozgó képkockákból álló felvételeket színesben látni, digitálisan lelassítva a mai szemhez 'igazítva'. Nincs kiemelve semmi. A Nagy háború bemutatása a kiképzéstől kezdve a halálos csatákon át, a hazatérés utáni érdektelenségig. Peter Jackson megint nagyot alkotott.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján