Abszurd alak (2015) 66

Irrational Man
95' · amerikai · dráma, vígjáték 16

Abe Lucas filozófiaprofesszor padlót fogott, semmi értelmét nem látja az életének. Úgy érzi, képtelen a boldogságra, bármibe kezd, minden ésszerűtlennek tűnik a számára, sem a tanításban, sem az írásban nem talál már örömet.
Amikor egy kisvárosi főiskolára megy tanítani, a… [tovább]

angol · Magyar

Képek 20

Szereposztás

Joaquin PhoenixAbe Lucas
Parker PoseyRita Richards
Emma StoneJill Pollard
Ben RosenfieldDanny
David Aaron BakerBiff
Jamie BlackleyRoy
Betsy AidemJill anyja
Ethan PhillipsJill apja
Hirdetés
Abszurd alak (2015)
Rendező
Forgatókönyvíró

További stábtagok

Gyártó
Gravier Productions

Kedvencelte 2

Várólistára tette 90


Kiemelt értékelések

Nyx

Kellemes csalódás.

A Káprázatos holdvilág után, amin csak három részletben voltam képes átrágni magam, igazi felüdülés látni, hogy Woody ismét színvonalasabb filmet hozott össze. Természetesen ez sem egy Éjfélkor Párizsban, de jó irányba halad.

Kissé meglepett a történet, de rájöttem, nagyon tetszik, mikor krimi-elemeket látok a rendező filmjeiben, mint például a Match Point-ban vagy a Fülesben. Izgalmasra kerekítette a forgatókönyvet, tetszett a motiváció, a végrehajtás, a következmény.

A karakterek is jók voltak, a színészek szintén. Joaquin Phoenix (bármennyire hátborzongató néha a kisugárzása) örök kedvencem marad, Emma Stone pedig egy érdekes, igazi nőalakot formált meg.

Ahogy a legtöbb film, ez sem hibátlan, nem adott életre szóló tanulságot, de különleges témákat feszeget, és megvan benne az a Woody Allen-hangulat, ami olyan személyessé teszi az élményt.

Mr_White 

Most már az lesz Woody Allen haláláig, hogy minden szembe jövő forgatókönyvből filmet csinál, csak mert van rá pénz? Kínos pozőrködés az egész film, útszéli filozofálgatás, és a végén még a bűnügyi szál is teljesen el van rontva spoiler.

1 hozzászólás
Kontra_Judit 

Lassan indult a cselekmény, teljesen hétköznapi történetnek képzeltem el. Egy egyetem, szerelmes pár, jön egy új professzor, főhősünk beleszeret, de hogy mi lesz a vége, azt el sem tudtam képzelni. Mikor a film végéhez értem, akkor jött a csattanó. Lehet, hogy azért ütött nálam nagyot, mert nem olvastam a fülszöveget, de remek film volt! Imádom Emma Stone-t, a nagy szemei miatt annyira bájos.
Joaquin Phoenix-el fenntartásaim vannak, nem tartom egy nagy színésznek, de mégis valahogy vonzza az embert…

EszgéGabi

Ez a Woody Allen szórakozik a nézővel, (nem fordítva kellene hogy legyen?:D) fricskát mutat a nagy Dosztojevszkijnek is, mert hősünknek egyáltalán nincsen bűntudata, épp ellenkezőleg, ettől kezd újra magára találni, úgy érzi tett valami kézzel foghatóan jót az emberiségnek, mert megölt egy szerinte kártékony embert. A saját mércéje szerint semmi rosszat nem tett, hanem pont fordítva.Ráadásul ezt még megkontrázza a szerelmi szállal, de itt is kiderül, hogy a túlélési ösztön az erősebb. A liftes jelenet nekem pont azért hiteles, mert nincs túljátszva, a maga egyszerűségében nagyon is elképzelhető. Morális kérdéseket rak elénk látszólag könnyedén, megspékelve a szerelemmel, ami itt teljesen háttérbe szorul az egész történet lényegével szemben. Csak egy kis esti szórakozást szerettem volna, de Woody megint átejtett, szokás szerint.

tündérróka

Woody Allenben nem tudok csalódni. Hát még Joaquin Phenixben.

Gabriella_Balkó 

Ettől a filmtől szintén többet vártam. És a film másik felében az volt az érzésem, hogy ezt a bűnügyi szálat már láttam valahol!

#Lumiere

paavel

Az a dvd-nézés hátránya, hogy ha nem te magad teszed be a korongot a gépbe, csak beparkolsz a kanapé sarkába, elfeledkezhetsz megnézni a soros/következő film stáblistáját, konkrétan a rendezőt. Amire nem mentség, hogy a megtekintéséhez most bőven elegendő volt számodra a két főszereplő, a feltehetőleg majd nyugger korában is mangaszemű és ropitestű Emma Stone, no és a morcos, csüngő hasú filozopter, a néhai Caligula stb.: J.P.
Szóval épp az utolsó kép-akkordnál így kiáltottam fel: megeszem a kapalom, ha ezt nem Woody mester rendezte!
És lám.
Mert ugye nem hiába tolja az arcodba Dosztojevszkij jegyzeteit, kárál hosszan az egzisztencializmusról, a „még meghalni is minek”-spleenről, stb. A Bűnésbűnhődés sokadik (vajon hányadik?) újraforgatása ez, de a vén mester a kisujjából kente oda, a maga mércéje szerint úgy is sikerült, nem lesz az életmű koronagyémántja, mindazonáltal [legyen olyan kihívás, hogy ezt a szót minden értékelésben el kell sütni legalább egyszer, hm?] jól megnógrádigergelyezte (kivonatolta az ifjúság számára) a jó öreg Fjodormihajlovicsot: mostantól másfél órában, mindenféle nebuló és felnőttoktatásos felnőtt letudhatja a nagy orosz regény, ráadásul udate-elve napjainkra (egyetemi campus, diákszerelmek, krimiszerű köntös). Szóval érdemes, de újranézni aligha fogom.
Khm, spoiler filozófiaprofesszort életidegennek érzem kissé.

csokidani 

Csalódás.Nagyon jól indult, de aztán egyre unalmasabb, kiszámíthatóbb majd érdektelenebb lett. Elveszítette az ízét menet közben. Piszok messze volt Allen korai zsenialitásától és az abszurditás egyszerűen nem megy úgy, hogy ő nem szerepel a filmben. Emma Stone idegesítő és mesterkélten túljátszott, Phoenix-nak jól állt a beforduló szerep, de után gyakorlatilag nulla amit kisugárzott. A slusszpoén meg egyszerűen csak KÍNOS. Nem meglepő, nem meghökkentő, nem abszurdan mókás, hanem KÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍNOOOOOOSSSss….


Népszerű idézetek

Londonna 

Aki szorong, az a szabadságtól szédül.

Londonna 

– Hallom, Abe Lucas is a karon tanít majd a nyártól.
– Tényleg? Úgy hat majd a filozófia tanszékre, mint a viagra!

Londonna 

Ha mást nem is tanulnak meg tőlem, azt jegyezzék meg, hogy a filozófia nagyrészt verbális önkielégítés.

Londonna 

– Csömörlött már meg a tanítástól?
– Nem.
– Sose kérdezi meg, hogy mire jó ez az egész?
– A-aaa.
– Újabb… suli, újabb csapat diák… Helyes srácok, átlagos srácok, kedvesek, de leginkább középszerűek, olyanok, akik felnőttként a tudatlanságukkal vagy a passzivitásukkal formálják a világot.

1 hozzászólás
Londonna 

– Az esszéje remek volt.
– Tényleg?
– Igen. Rengeteg esszét olvasok, és a diákok rendszerint átfogalmazzák, amit olvastak, de a maga gondolatai üdítően hatottak.
– Köszönöm! Ez hízelgő. Öhmm… bevallhatom, hogy nagyban hatottak rám a véletlenről és a sorsról vallott nézetei.
– Á! Igazság szerint a legjobban azt élveztem, amikor vitatni kezdte a nézeteimet. Amikor megkérdőjelezett. Az érvei nagyon… okosak, és eredetiek voltak.
– Nem… nem pirultam el? Ez… hatalmas bók, köszönöm.

Londonna 

– A létezésről vallott nézetei olyan komorak. Mintha nem létezne se öröm, se élvezet…
– Ü-hümm… Miért tanul filozófiát? Mi a célja vele? Mert ha az a célja, hogy megfejtse ezt a sok baromságot, hát akkor… felejtse el.

Londonna 

– Imádtam az oroszokat. Főleg Dosztojevszkijt, az ő művei királyak.
Mindet olvastam.

Londonna 

– Baromi érdekes fickó, de tök kiégett feje van!
– Nekem bejön a hobó stílus!
– Úristen, nekem is!
– Ugye? Dögös.
– És állítólag kavart már egypár tanítványával.
– Ez komoly?
– Ne már!
– Ja…

Riccah 

Egyszerűen eldöntöttem, hogy abbahagyom a nyavalygást és a tettek mezejére lépek és teszek valamit. (…) Nem szabad túl közelről szemlélni a dolgokat, nem szabad mindenen rágódni, hallgass a zsigereidre, válaszd a cselekvést, a tetteket, ahelyett, hogy szemlélődsz és elveszek a klisékben.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján