A tanú (A tanú 1.) (1969) 377

The Witness
103' · magyar · dráma, vígjáték, szatíra 12

Pelikán József hithű kommunista, aki végigharcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a… [tovább]

magyar

Képek 10

Szereposztás

Kállai FerencPelikán József
Őze LajosVirág Árpád
Fábri ZoltánDániel Zoltán
Monori LiliGizi, Pelikán lánya
Both BélaBástya elvtárs
Bicskey KárolyGulyás Elemér
Kézdy GyörgyVirág testőre
Horváth JózsefVasutas
Rátonyi RóbertOperettszínész
Bánó PálBíró

További szereplők

Kedvencelte 145

Várólistára tette 133


Kiemelt értékelések

Lunemorte

Nagyon rég nem nevettem ennyit filmen. Szomorú, hogy ez a világ közelebb van hozzánk, mint hinnénk. Jönnek majd a békaemberek és az ürgék is lassan kiugrálnak a fekete kocsikból…Szegény Dezső!

Traclon

Alighanem A Legjobb magyar film, ami valaha készült.
Szólások, közmondások tucatjait ajándékozta az ország több generációjának ("az élet nem habostorta", „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik”, „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk”, „Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már sz..t érek?!”, „elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet”, „ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység”, „az a gyanús, ami nem gyanús”, „nem jut eszembe, hogy mit nem sejtettem”, és még sorolhatnám), melyek közül sokan talán már nem is tudják, hogy a sokat hangoztatott parádés közhely eredetileg A Tanúból származik.
Érdekes módon annak ellenére, hogy még eléggé gyerekfejjel láttam először, azonnal megfogott magának, azóta számát nem tudnám megmondani, hányszor megnéztem, a forgatókönyv szövegét talán fejből fel tudnám mondani.
Egyszóval, egyetemes kedvenc! :)

WolfEinstein

Minden idők egyik legjobb magyar filmje. Alapvetően vígjáték, hiszen az egész egy hatalmas szatíra, mégis van benne valami végtelen szomorúság, hiszen tudjuk, hogy a film nem sokat túloz, hogy mindez valóban megtörtént, hogy hazánknak volt egy olyan korszaka, ami ehhez a filmhez alapanyagot szolgáltatott. Ami ebben az igazán meglepő, hogy csaknem kortárs eseményeket mutat be, aminek a létrehozásának a lehetősége persze jelzi, hogy már nem a Rákosi-féle kemény diktatúra idejében forgatták – persze nem is engedték bemutatni. A tanú egy sor mára szállóigévé vált mondatot tartalmaz, fergeteges poénokat, amik hallatán egyik szemünk sír, a másik nevet (jó, elég sok esetében egyik szemünk is nevet). Kevés olyan felnőtt van az országban, akinek az olyan kifejezések, mint a kommunista szellem vasútja vagy a magyar narancs ne jelentene semmit. De a film legfelejthetetlenebb értéke kétségtelenül Őze és Kállay elképesztően zseniális, magával ragadó és hiteles alakítása.

pepege

Legelőször talán tinikoromban láttam. „Akkor még nem tudtam” értékelni a poénjait.
Felnőttként viszont rögtön a kedvencem lett. Bármikor meg tudom nézni és még mindig jókat mulatok az egyszerű, de jóindulatú Pelikánon. S amióta a szakdolgozatomat a koncepciós perekről írtam, más szemmel látom az egészet.
Ne feledjük : „a nemzetközi helyzet fokozódik. ” :-)

Dexter79

Hiába szatíra, azért túlságosan valós és túlságosan magyar. Óriási „poénokkal” teletűzdelve, amik azóta szállóigévé váltak.
Azt kell mondjam, hogy a legmegfelelőbb színészt választották Pelikán elvtárs szerepére, Kállai hatalmasat alakít.

Zakuro 

Egyszer régen, nagyon régen, kb. 6 évvel ezelőtt, még nyolcadikban mutatott belőle részleteket a töri tanárunk. Akkor nem nagyon tetszett (mondjuk nem is néztük meg rendesen, elejétől a végéig), de most nagyon is. Mondjuk hasonló fordult meg a fejemben ahhoz, amit Pelikán is mondott: „Lehet, hogy én vagyok a hülye, de ez akkor sincs rendben.”

2 hozzászólás
Little_Monster

Nagybetűs filmtörténet, nem hiába szállóige szinte minden fontosabb jelenete.

Zsu 

Nem is értem, hogy maradt ki eddig ez a film az életemből. Többször belefutottam már a tévében is, de persze akkor elkapcsoltam, hogy ne maradjak le az elejéről sem.
Nagyszerű film, óriási szövegekkel. Biztosan újra fogom nézni még párszor.

sfox33

A magyar szatírai egyik remeke. Vicces és valós, mondanivalója jól érzékelteti a kor szellemiségét, ideológiáját, felejthetetlenen jelenetekkel átszőtt remekmű.

encus625

Örök kedvenc, nagyon sokszor láttam már és talán az egyetlen film, amiből ilyen sokat tudok idézni. :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

madárka

Püspök: (a börtönben) Isten hozott, fiam!
Pelikán: Meg egy fekete autó, Szentatyám

Marcsi 

Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!

Traclon

– Én most szitává lőhetném magát, Pelikán!
– Ez igaz.
– Kiverhetném az összes fogát!
– Ezzel el tetszett késni.

madárka

Pelikán: Ez citrom!
Virág elvtárs: Narancs.
Pelikán: Citrom!
Virág elvtárs: Nem nyitok vitát.

Kogoro

– Gratulálok, magát rehabilitálni fogják.
– Inkább tessék akasztani.

Cholito

– Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.

Rekka

– Mit iszik?
– Én? Tulajdonképpen mindent.

Marcsi 

A kémek nem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek. Épp ellenkezőleg. De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak.

WolfEinstein

Mi ez? Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én szart érek?


Folytatása

Összehasonlítás

A tanú


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján