A tanú (A tanú 1.) (1969) 277

The Witness
103' · magyar · dráma, vígjáték, szatíra 12

Pelikán József hithű kommunista, aki végigharcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a… [tovább]

Képek 7

Szereposztás

Kállai FerencPelikán József
Őze LajosVirág Árpád
Fábri ZoltánDániel Zoltán
Monori LiliGizi, Pelikán lánya
Both BélaBástya elvtárs
Bicskey KárolyGulyás Elemér
Kézdy GyörgyVirág testőre
Horváth JózsefVasutas
Rátonyi RóbertOperettszínész
Bánó PálBíró

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 118

Várólistára tette 98


Kiemelt értékelések

Lunemorte

Nagyon rég nem nevettem ennyit filmen. Szomorú, hogy ez a világ közelebb van hozzánk, mint hinnénk. Jönnek majd a békaemberek és az ürgék is lassan kiugrálnak a fekete kocsikból…Szegény Dezső!

LukeSkywalker 

Minden idők legfontosabb magyar filmje.
Örök görbe tükör minden totalitárius diktatúra számára, ami önmagát a végsőkig szabályozza és az élhetetlenség küszöbére kormányozza.
A forgatókönyv zseniális, és Kállai Ferenc rezignált játéka emeli a csúcsok csúcsára, amely olyan mély és többrétegű értelemmel ruház fel minden jelenetsort, hogy egyszerre kacagunk és sírunk. Önmagunkon, a szerencsétlen, tehetetlen, a rendszerrel szemben a végletekig kiszolgáltatott kisemberen, akiért bármikor eljöhet a Nagy, Fekete Autó, a mindenkori elnyomó rendszer végrehajtó szimbóluma, a rendszeré, ahol minden tilos, minden szabályozott (vasárnapi zárvatartás, ismerős?…), ahol a víz alatt békaemberekkel találkozik, és a saját disznaját is csak feketén vághatja le.
A Tanú azért marad örökérvényű, mert a kor, amit bemutat, ma is él és virul, csak máshogy hívják, és mások állnak a hatalom csúcsán. A Tanú a mindenkori Kisember sorskálváriájának hű tablója, amelyből érdemes (lenne) tanulni, okulni. Persze nem tesszük, mert…
De ez a Tanú bravúrja. Hogy nevetünk azon, amin sírnunk kellene. Mert csak a humorral lehetett elviselni azt a kort, és lehet ezt a kort is.
Bacsó Péter filmje a szó szoros értelmében remekmű, azt is mondhatnók, a legjobb és legfontosabb magyar film, sőt, több mint film, történelmi keresztmetszete az egykorvolt és ma is létező magyar sorsnak, magyar népléleknek.
„Mi ez? Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?!”

Traclon

Alighanem A Legjobb magyar film, ami valaha készült.
Szólások, közmondások tucatjait ajándékozta az ország több generációjának ("az élet nem habostorta", „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik”, „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk”, „Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már sz..t érek?!”, „ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység”, „az a gyanús, ami nem gyanús”, „nem jut eszembe, hogy mit nem sejtettem”, és még sorolhatnám), melyek közül sokan talán már nem is tudják, hogy a sokat hangoztatott parádés közhely eredetileg A Tanúból származik.
Érdekes módon annak ellenére, hogy még eléggé gyerekfejjel láttam először, azonnal megfogott magának, azóta számát nem tudnám megmondani, hányszor megnéztem, a forgatókönyv szövegét talán fejből fel tudnám mondani.
Egyszóval, egyetemes kedvenc! :)

WolfEinstein

Minden idők egyik legjobb magyar filmje. Alapvetően vígjáték, hiszen az egész egy hatalmas szatíra, mégis van benne valami végtelen szomorúság, hiszen tudjuk, hogy a film nem sokat túloz, hogy mindez valóban megtörtént, hogy hazánknak volt egy olyan korszaka, ami ehhez a filmhez alapanyagot szolgáltatott. Ami ebben az igazán meglepő, hogy csaknem kortárs eseményeket mutat be, aminek a létrehozásának a lehetősége persze jelzi, hogy már nem a Rákosi-féle kemény diktatúra idejében forgatták – persze nem is engedték bemutatni. A tanú egy sor mára szállóigévé vált mondatot tartalmaz, fergeteges poénokat, amik hallatán egyik szemünk sír, a másik nevet (jó, elég sok esetében egyik szemünk is nevet). Kevés olyan felnőtt van az országban, akinek az olyan kifejezések, mint a kommunista szellem vasútja vagy a magyar narancs ne jelentene semmit. De a film legfelejthetetlenebb értéke kétségtelenül Őze és Kállay elképesztően zseniális, magával ragadó és hiteles alakítása.

Dexter79

Hiába szatíra, azért túlságosan valós és túlságosan magyar. Óriási „poénokkal” teletűzdelve, amik azóta szállóigévé váltak.
Azt kell mondjam, hogy a legmegfelelőbb színészt választották Pelikán elvtárs szerepére, Kállai hatalmasat alakít.

Little_Monster 

Nagybetűs filmtörténet, nem hiába szállóige szinte minden fontosabb jelenete.

Zsu

Nem is értem, hogy maradt ki eddig ez a film az életemből. Többször belefutottam már a tévében is, de persze akkor elkapcsoltam, hogy ne maradjak le az elejéről sem.
Nagyszerű film, óriási szövegekkel. Biztosan újra fogom nézni még párszor.

pepege

Legelőször talán tinikoromban láttam. „Akkor még nem tudtam” értékelni a poénjait.
Felnőttként viszont rögtön a kedvencem lett. Bármikor meg tudom nézni és még mindig jókat mulatok az egyszerű, de jóindulatú Pelikánon. S amióta a szakdolgozatomat a koncepciós perekről írtam, más szemmel látom az egészet.
Ne feledjük : „a nemzetközi helyzet fokozódik. ” :-)

encus625

Örök kedvenc, nagyon sokszor láttam már és talán az egyetlen film, amiből ilyen sokat tudok idézni. :)

2 hozzászólás
Zakuro 

Egyszer régen, nagyon régen, kb. 6 évvel ezelőtt, még nyolcadikban mutatott belőle részleteket a töri tanárunk. Akkor nem nagyon tetszett (mondjuk nem is néztük meg rendesen, elejétől a végéig), de most nagyon is. Mondjuk hasonló fordult meg a fejemben ahhoz, amit Pelikán is mondott: „Lehet, hogy én vagyok a hülye, de ez akkor sincs rendben.”

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

madárka

Püspök: (a börtönben) Isten hozott, fiam!
Pelikán: Meg egy fekete autó, Szentatyám

Marcsi 

Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!

Traclon

– Én most szitává lőhetném magát, Pelikán!
– Ez igaz.
– Kiverhetném az összes fogát!
– Ezzel el tetszett késni.

madárka

Pelikán: Ez citrom!
Virág elvtárs: Narancs.
Pelikán: Citrom!
Virág elvtárs: Nem nyitok vitát.

Kogoro 

– Gratulálok, magát rehabilitálni fogják.
– Inkább tessék akasztani.

Cholito

Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.

Rekka

– Mit iszik?
– Én? Tulajdonképpen mindent.

Marcsi 

A kémek nem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek. Épp ellenkezőleg. De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak.

WolfEinstein

Mi ez? Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én szart érek?


Folytatása

Összehasonlítás

A tanú


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján