A hitetlen (2001) 39

The Believer
102' · amerikai · dráma 16

0 díj · 1 jelölés

Danny Balint egy szélsőségesen rasszista skinhead-banda tagja, aki társai közül talán a legradikálisabban fogalmazza meg antiszemita nézeteit. Hamarosan a szekta egyik kulcsfigurája, hangadója lesz, aki úgy gondolja, hogy a banda két vezetője, Curtis és Lina nem eléggé szorgalmazza a határozott… [tovább]

angol

Szereposztás

Ryan GoslingDanny Balint
Garret DillahuntBillings
Kris EiversCarleton
Joel Marsh GarlandO. L.
Billy ZaneCurtis Zampf
Theresa RussellLina Moebius
Summer PhoenixCarla Moebius
Sascha KnopfCindy Pomerantz
Henry BeanIlio Manzetti
Tibor FeldmanGreenwalt rabbi

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 63


Kiemelt értékelések

Charityy 

Elég erőteljes témát dolgoz fel a film, nem könnyű megemészteni. Volt is, hogy összeszorult közben a gyomrom, tényleg olyan megosztó témáról beszélnek végig. Azt viszont elég jól feldolgozták és szépen ki lettek fejtve az ellentétes vélemények.

Little_Monster 

Tömény és erőteljes film egy ellentmondásos fiatalról. Ryan Gosling játéka kifejező és helyenként egészen átütő, még biztosan sokáig fogok erre a filmre emlékezni miatta. A témája nagyon megosztó, mégis, jól mutatja be az emberi természetet és azt, hogy milyen sokféle lehet a vallás és az ehhez való egyéni viszonyulás. Sokszor tabuként kezelik, hogy a vallásba lehet menekülni, de lehet azt teljesen megvetni is. És mi van akkor, ha egy emberben ez a kettő egyszerre van jelen és folyton viaskodik egymással? Sokatmondó film volt, ami hagyott nyitva kérdéseket, és ez jól volt így, hiszen a főszereplővel együtt mi is elgondolkodhattunk. Ezek mellett nekem főleg az emberi természetre és a főszereplő személyiségére helyezett hangsúly tetszett legjobban.

Emerson 

Újranézés 18 év elteltével… Megerősített abban, hogy bizony változik az ízlésem. Míg korábban tetszett a film, most a sok baromságot látva instant felhúzott. Oké, (a címkével ellentétben) nem igaz történet alapján készült, hanem csak egy valós személy által ihletett sztorit dobtak össze, hogy nagyot szóljon a dolog. Nos, nagyot nem szólt, főleg ha az ember utánaolvas a valódi eseményeknek.
Daniel Balint (mint német származású név, bruhaha…) „alapja” Daniel Burros volt. A pufók szemüveges zavarodott elméjű náci rajongó zsidó gyerek. Balint is szemüveges tudálékos kisgyerekként kezdte, aztán ahogy felpakolt magára 20 kg színtiszta izmot a szeme is megjavult és nem kellett már többé a szemüveg. Mennyivel eladhatóbb így, hm? Ugyan Burrosra azt írják, hogy rendkívül magas IQ-ja volt és a filmbeli Danny-t is próbálták intelligensnek mutatni, de az én szememben mindkettő elmebajos idióta volt. Az újságírós szál még valóságon alapult (legalábbis az eleje), de aztán innentől már nagyon szabadjára engedték az írók a fantáziájukat a végén megspékelve egy hihetetlen WTF momentummal.
Ja, a bugyuta zenei aláfestést még nem is említettem, az is megérdemel mínusz egy csillagot.
Kár, hogy nem Burrosról készítették a filmet, az ő története jobban érdekelt volna, mint ezé a macskajancsié.
úgy látszik, aki a magyar címet adta, szintén nem tudta eldönteni, hogy most melyik oldalra álljon

Ascyra 

Engem egész kicsi korom óta foglalkoztat ez a téma – bár nagyon hitványak az ismereteim. Nekem ez mondjuk egészen magától értetődő, hogy tizes. Nem lehet ennél rosszabb. Véleményem szerint pontosan ilyen egy jó film: odaszegez, hangosan beszélsz előtte, vagy épp kussolsz jó mélyen és feszengsz a saját seggeden ülve, mert Te magad is vétkes vagy, óh igen. Elég sokszor. Mint mindenki. Engem többször pofán vágott a filmben kimondott néhány igazság, és valljuk be, itt sem fekete és fehér. Ütközeteket vívnak a szavak, az elvek, a kultúrák a vallás és a hitetlenség. Elég nyers ahhoz, hogy kellőképpen vívódj és befogadd, simán csak nézni és hallgatni kell, sőt… ezt már inkább érezni. Ott van az mindenkinek gyomortájékon, jó mélyen ül, és mindig érzed, amikor szükség van rá. Úgy hívják, hogy lelkiismeret, eszme, erkölcs, felebaráti szeretet. Nagyon kemény film, rohadtul elkerült eddig, ami előtt teljesen értetlenül állok. Ryan Gosling filjmeinek nagy fanatikusa, a témának pedig amatőr érdeklődője vagyok… nem értem. De a lényeg, hogy most eltalált. Elég durván, szíven, pont úgy, hogy ömlik belőle a vér mindenfelé és néha könnyek keverednek a bíbor-bársonyba.
Érzelgősségem és szentimentalizmusom csak fokozza a lány arca, a tekintete. Fú, nagyon keményen odatették ezt a filmet. Kööööötttttelezzőőőő!

1 hozzászólás
Blissenobiarella 

Fú, ez nekem nagyon nem jött át. Egy „igaz történet alapján” filmes listán szúrtam ki magamnak, Gosling is érdekelt. De az igaz történethez alig van köze, az egész következetlen, és tiszta hülyeség. Még Gosling játéka sem tetszett.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján