A gyűlölet (1995) 108

La Haine
98' · francia · dráma, krimi 16 !

1 díj · 0 jelölés

Sok ember hagyja el a szülőföldjét, és máshol kezd új életet. A legtöbb országban azonban nincs hely a számukra, gettókban élnek. Az ilyen bevándorlók lakta külvárosokban virágzik a gyűlölet. A kilátástalanság, meg nem értettség és az elszigetelődés táplálja, belopja magát minden házba, az… [tovább]

Képek 6

Szereposztás

Vincent CasselVinz
Hubert KoundéHubert
Saïd TaghmaouiSaïd
Abdel Ahmed GhiliAbdel
SoloSanto
Héloïse RauthSarah
Rywka WajsbrotVinz nagyanyja
Olga AbregoVinz nagynénje
Choukri GabteniSaïd testvére
Benoît MagimelBenoît

További szereplők

Kedvencelte 41

Várólistára tette 94


Kiemelt értékelések

Kitticica

A gyűlölet gyűlöletet szít. A 20 évvel ezelőtt készült francia film, aminek témája most is nagyon aktuális lehet több országban. Bevándorlók kontra rendőrség csak egy kicsit durvább változatban. A társadalom peremén élő arabok, feketék, zsidók képtelenek beilleszkedni környezetükbe, és nem is nagyon törekednek rá, inkább fellázadnak. Erőszak erőszakot követ, aminek sosincs vége. Számomra kicsit unalmas volt a film, mert sem a karakterek nem fogtak meg, sem a történet alakulása. A szereplők butasága és agressziója pedig idegesített és nem nyújtott nagy élményt.

Blissenobiarella 

Fura lenne azt mondani, hogy tetszett a film. De az biztos, hogy érdemes megnézni.

Valentine_Wiggin

Értem, mit akart mondani, de nem tetszik, ahogy átadta. Fantasztikus idézetek, de zavaró, hogy az utolsó pillanatban elvágja a pozitív tanulság lehetőségét, és még tovább mélyíti a kilátástalanságot…

Mikee

„Nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés”. Akadnak olyan „klasszikusok”, amik évek alatt sem veszítenek semmit sem a mondanivalójukból, olyan témákat dolgoznak fel, ami még most is aktuális.

Na, Mathieu Kassovitz francia filmje épp ilyen. Adott három jóbarát :
Vinc a zsidó, aki kemény gengszternek szeretne látszani, Hubert, a csendes fekete srác, aki bokszolónak készül, és aki próbálja kerülni a bajt, csak csendben szemléli a gettót és a gyűlöletet, ami körülveszi.

A trió harmadik tagja, Said, a nagydumás arab fiatalember, aki megpróbál a két barátja életfelfogása között lavírozni.

A cselekmény és az események fő mozgatórugója egy barátjuk, Abdel Ichaha „elvesztése”, akit összevertek letartóztatáskor a rendőrök, és most kómában fekszik.
Vinz talál egy rendőrpisztolyt és megesküszik, hogy ha a barátjuk meghal, akkor megöl vele egy rendőrt. Ez események olyan sorozatát indítja el, amik egy elég drámai végkifejlet felé lökik a csapatot végül.

A film bár Franciaországban játszódik, akár itthon, bármelyik magyarországi város betontömbjében forgathatták volna.

Mondanom sem kell, hogy a benne felvetett kérdések, problémák a mai napig nem vesztettek az aktualitásukból.
A leszakadó, a perifériára és legfőképpen magukra hagyott társadalmi rétegben fortyogó indulatok, düh, agresszió és keserűség elemi erővel tör fel a filmben. A kilátástalanság érzése, a célok és jövő nélküli „lézengés”, ami a filmben is bemutatásra kerül, úgy gondolom hogy a mai napig visszatérő problémák.

Ami miatt viszont igazán aktuális ez az alkotás, az a rendőri túlkapás, agresszió ábrázolása, ahogyan a rend mindig éber őrei „válaszolnak” a gettón végigsöprő erőszakhullámra.

Az idegengyűlölet, rasszizmus témaköre meg úgy érzem már csak hab a tortán, hiszen erre is felhívja ugyanúgy a figyelmet a film. Lényegében 25 év alatt a társadalom nem talált választ, megoldást ezekre a kérdésekre, ami valljuk be, felettébb elszomorító.


Népszerű idézetek

z_lenra

Hubert: Azt ismered, hogy egy társadalom zuhan lefelé, és miközben zuhan, egyre csak azt ismételgeti: eddig minden rendben, eddig minden rendben, eddig minden rendben… Nem a zuhanás számít. A földet érés.

schummyka 

Hubert: Azt ismered, hogy egy pasi kiesik az 50. emeletről? Miközben zuhan azt mondogatja, hogy nyugtassa magát: „…eddig minden rendben, eddig minden rendben, eddig minden rendben…". Nem a zuhanás számít. A leérkezés.

Hisztek Istenben?
A kérdés nem ez, hanem, hogy Isten hisz-e bennünk.

Carmilla 

Vinz ordít az éjszaka közepén: Én még tudom, hogy ki vagyok és honnan jövök!!!
Egy dühös hang az egyik házból: Akkor menj vissza oda, ahonnan jöttél és pofa be!

z_lenra

Vinz: OCB-ből sodrod?
Hubert és Saïd: Na ja, hát nem ismersz?
Vinz: OCB-ből sodrod?
Hubert és Saïd: Na ja, hát nem ismersz?
Vinz: Na ja, hát ismersz.

schummyka 

Saïd: Most már 15 frank egy csokis tej, vissza kell szereznem azt a rohadt dohányt!

schummyka 

Hubert: Nézd a sok állatja, csak viteti magát a rendszerrel.


Hasonló filmek címkék alapján