Temple Grandin (2010) 57

9 díj · 5 jelölés

Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják, hogy Grandin az autizmus egyik formájában, Asperger-szindrómában szenved. Hároméves volt, amikor az autizmust diagnosztizálták nála. Az orvosok azt javasolták az anyjának, hogy adja… [tovább]

angol

Szereposztás

Claire DanesTemple Grandin
Catherine O'HaraAnn néni
David StrathairnDr. Carlock
Julia OrmondEustacia
Stephanie FaracyBetty
Barry TubbRandy
Melissa FarmanAlice
Steve ShearerJeff Brown
Temple Grandin (2010)
Rendező
Zeneszerző

További stábtagok

Gyártó
HBO Films
Ruby Films

Kedvencelte 7

Várólistára tette 73


Kiemelt értékelések

Röfipingvin

Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy valahogy így kell jó önéletrajzi filmet csinálni. Tény, hogy itt nagyszerű már maga az alapanyag is. Anno engem már a könyvei is megfogtak Grandinnek, és laikusként, kívülállóként (akkor még csak főiskolai hallgató voltam) rengeteget segítettek az autizmus, ill. az autisták viselkedésének megértésében. Természetesen azt nem szabad elfelejtenünk, hogy minden autista más és más, de azért vannak érintkező pontok.
Claire Danes szerintem remek választás volt a szerepre, és igazán tisztességesen el is végezte, amit el kellett. Elhittem neki Temple Grandint.

Blissenobiarella 

Az egyik kedvenc életrajzi filmem. Temple Grandin története fantasztikus, és ez a film rendkívül jól sikerült. Ha érdekel a film, előtte szerintem érdemes megnézni ezt a videót, melyben Temple Grandin beszél az autizmusról, és a filmről is mond egy-két mondatnyi véleményt.
http://www.ted.com/talks/temple_grandin_the_world_needs…
Jobban fogod érteni a filmet is, őt is.
Szívből ajánlom!

Remake

Dr. Temple Grandinről a mai napig nem hallottam. A Coloradó Egyetem professzornője. Autista / Asperger-szindrómás. 1950-ben három évesen diagnosztizálták az autizmusát, beszélni sem tudott. Anyja és tanárai kitartó munkájával pszichológiát tanult, majd később mesterfokon zoológiát. Hogy miről híres? Egyedülálló eredményeket ért el az amerikai szarvasmarhatartásban, erre egy rendkívüli képességét használta fel, autistaként képes volt az állatok szemével látni. Vizuális gondolkodását, azt az adatbázist, ami képekből állt az agyában használta fel tudományos célokra. A film Temple szemszögéből mutatja be azt az utat, ami a kezdeti sikertelenségektől, küzdelmektől végül a professzori titulusig vitte. Remek képek voltak a filmben a gondolkodásmechanizmusáról, kifejezetten érdekes és számomra ismeretlen terepre vitt el.
egy interjú vele:
MN: Claire Danes játszotta önt az életéről szóló tévéfilmben. Hiteles a film?
TG: Nagyon pontosan ábrázolták, hogyan gondolkodom vizuálisan.
http://magyarnarancs.hu/tudomany/temple_grandin-steve-j…

desertangelable 

Láttam már pár filmet, amiben autista karakter játszotta a főszerepet, de egy filmet sem láttam még, amiben a szereplő az autizmus eme korai fázisában volt, már ha ezt így mondják. Ahhoz képest, hogy Temple milyen jelentős változásokat eszközölt az állattenyésztés terén fura, hogy még nem hallottam róla korábban. Nem értem, hogy ez a film miért tűnt így el a süllyesztőben, pedig amellett, hogy szórakoztató, Temple személye is eléggé érdekes ahhoz, hogy nagyobb figyelmet kapjon.

otaksa

Tanulságos és informatív, méltó ellenpont az Esőemberhez (általában csak azt tudják kötni a felnőtt autistákhoz), nekem sokkal jobban tetszett ez.

Corvus_CoRex 

Uhh, úgy látom, én leszek a fekete bárány vagy mi… mert nekem nem tetszett. Mármint… untam. Olyan hosszú és unalmas volt nekem. De nem bánom, hogy megnéztem. Mert a rajzos részek, meg ahogy mutatták, hogy látja Temple a világot, az tetszett. De amúgy… mint film… :s Sokat ásítoztam rajta. Igaz eleve álmos is voltam eléggé, szóval nem tudom. :s

És csak a végén tudtam meg, hogy valódi személyről van szó. Vagy mondták az elején, csak lemaradtam róla, mert épp öltözködtem… de már az elején azon filóztam, hogy Temple, mint Shirley Temple, amiről meg Anne Shirley ugrott be (egyik szereplő meg azt hiszem pont Anne volt), szóval végig azt hittem, kitalál karakter.

Annak nagyon örülök amúgy, hogy segíteni próbál a jószágokon. ♥ Csak sajnos ahogy a filmben is mondták, igaz nem szó szerint, a pénz az isten… :/

Ja, amúgy ha már autizmus, nekem anno ez https://snitt.hu/filmek/adam-2009 jobban tetszett. Lehet testhezállóbb volt nekem Adam autizmusa, de szerintem az mint film is jobb.
És lol, abban meg Claire férje játszik autistát. :)

brena 

Bár 7 éve láttam (fb szerint) élénken él bennem a film még mindig. Nagyszerű színész és nagyszerű történet. Újra fogom nézni!


Hasonló filmek címkék alapján