Rurouni Kenshin: Meiji Kenkaku Romantan – Seisou-hen (Rurouni Kenshin (anime) 5.) (2001–2001) 2

Samurai X: Reflection · るろうに剣心 -明治剣客浪漫譚- 星霜編
japán · akció, dráma, romantikus, történelmi, anime, minisorozat 17 !
2 rész

Kaoru minden nap felkeresi a kikötőt, várva, hogy Kenshin hazatérjen. A férfi az utolsó útjára már súlyos betegen indult el, de a nő továbbra is hisz benne, hogy hazatér hozzá. Ahogy pedig telik az idő, egyre gyakrabban tekint vissza a múltra, és az életére a kardforgatóval…
Mindeközben… [tovább]

Képek 20

Szereposztás

Suzukaze MayoHimura Kenshin (hang)
Ueda YoujiSagara Sanosuke (hang)
Fujitani MikiKamiya Kaoru (hang)
Tominaga MiinaMyoujin Yahiko (hang)
Suzuoki HirotakaSaito Hajime (hang)
Ikeda ShuuichiHiko Seijuurou (hang)
Sasaki NozomuYukishiro Enishi (hang)
Doi MikaTakani Megumi (hang)
Kaida YukiHimura Kenji (hang)

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Na, jó. Ez az OVA nem fair. Nagyon, nagyon nem fair. Én bírom a drámai végkifejleteket, szeretem is őket valamilyen szinten, írni is, nézni is, mert zseniális lehetőségek rejlenek bennük. Amit viszont nem szeretek, ha indokolatlanul rúgunk még kettőt egy eleve rengeteget szenvedett karakterbe. Kenshint már annyi mindenen végighurcolta az élet, mentális, lelki és fizikai sebeket is kapott, ahol lehetett, belerúgtak, kihasználták, de nem, ez nem elég. Amikor eltelt kemény négy perc ebből az összesen másfél órányi sztoriból, és Kenshin felhúzta a ruhaujját, hogy megmutassa, hogy ezek után még a leprával is meg bírta verni az élet, akkor komolyan elgondolkodtam, hogy kikapcsolom az egészet, mert ez már sok.
Egyébként a sztori nagyrészt flashbackek sorozata, gyönyörű animációval, és szép zenével. Kenshin szemszínváltása sem maradt meg (a sorozatban, amikor épp a Battousai személyisége aktív, mindig sárgára vált a szeme), tényleg csak a mimikája érzékelteti a váltásokat, és még a szinkronszínésznő is összekapta magát, és nem irritált. Sano továbbra is a legjobb barát, akit csak kívánni lehet (oké, versenyzik a címért Narutoval, de nagyon közel vannak egymáshoz) spoiler, és még Saitot is egészen megsajnáltam azzal a monológgal. Látszott, hogy neki is valahol erőt adott, hogy rivalizálhatott Kenshinnel, mondhatta, hogy ők ellenségek, és majd egyszer lerendezik a dolgot, és így, hogy elengedte a torkát, a saját önmeghatározásából is el kellett engednie valamennyit. Kenshin és Kaoru párosát egyébként szeretem (annak ellenére, hogy Kaoru egy döntése olyan volt, hogy legszívesebben lecsaptam volna őt is, a férjét is), hiába ment néha az agyamra a névismételgetésével a lány, mégis, látszik, hogy tényleg szereti szegény srácot, és tényleg próbálja valahogy összeszedni, meggyógyítani, amennyire lehet. A közös életük jelenetei hiába voltak humorosak néha, mégis inkább sírni támadt kedvem, erre pedig rájátszott a zene, az egész hangulat, meg, hogy, ott csengett a fülemben, hogy „Kenshin leprás”, mert egyszerűen képtelen voltam túllépni rajta. Annyira nem ezt a sorsot érdemelte sem ő, sem Kaoru, sem senki, hogy egyszerűen nem jutottam túl rajta.
Nem csodálom, hogy Watsuki maga is kijelentette, hogy nem tartja kánonnak ezt a sztorit. Csak… nem. Nem is akarom, hogy kánon legyen. A maga módján szép, de túlságosan igazságtalan, és vannak benne szimplán kiakasztó dolgok: spoiler
Csillagozni inkább nem csillagozom. Túl jó, hogy lehúzzam, de túl ideges vagyok miatta, hogy felpontozzam. Iszonyatosan depresszív, arra fel kell készülni, hogy ez a másfél óra az életkedvet is kiszívja az emberből, de azért nem mondom, hogy nem érdemes megnézni. Inkább döntsenek majd mások az értékeléséről.

12 hozzászólás
Janus 

Mindent elmondtam az értékeléseknél. Nekem amúgy már nincsen életkedvem.
Legyen elég annyi, hogy szerintem a két OVA után már soha nem fogok tudni ugyanúgy tekinteni a Rurouni Kenshinre, mint ezelőtt. Megyek, újrahallgatom az első openinget. https://www.youtube.com/watch…

ChEebor 

Az animáció most is lenyűgöző, csakúgy, mint a zenei megvalósítás, és önmagában kiváló dráma is lehetne, de mégsem tudom igazán szeretni. Egész egyszerűen azért, mert ez a sorozat nem erről szól, bármennyire is realista ez a végkifejlet, no meg azért, mert ezek a karakterek aztán tényleg nem egy ennyire borzalmas véget érdemelnek (vicces módon egyébként készült egy pár perces special az igazi lezárásról is, az a kánon megoldása a dolgoknak). A minősége miatt mégis lehet ajánlani, no meg azért, mert spoiler.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Kenshin (Kaorunek): A Kenshin nevet a mesteremtől kaptam, mondván, jobban illik egy kardforgatóhoz. Most, hogy végleg letettem a kardomat, többé nem való hozzám. A szüleim Shintának neveztek… ez a valódi nevem. […] Amikor hazatérek… neveznél ezen a néven?

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Hiko: Mindennek az a sorsa, hogy változzon, vagy eltűnjön… csak a Hold marad örökké változatlan.

Valentine_Wiggin 

Kenji: Nem mehetek még haza. Az ember, akit anyám vár, nem én vagyok. Nem megyek haza, amíg nem értem meg, mi az igazi erő!
Yahiko: Igazi erő? Miért nem kérdezed meg ezt a kardot róla?
Kenji: A sakabatou?
Yahiko: Tiéd egy éjszakára. És ha ez alatt nem érted meg, én magam tanítom meg neked!

Valentine_Wiggin 

Hiko: Néha az élet olyan helyzetekbe sodor, hogy a válladra kell venned egy nagy terhet, és egy életen át szenvedni miatta. Ilyen voltam én… és ő.

Valentine_Wiggin 

Kaoru: Kenji… bocsáss meg…
Kenji: Anyám… nem kell bocsánatot kérned a fiútól, aki megszökött otthonról.

Valentine_Wiggin 

Kaoru (Kenshinről): Az a férfi… el sem tudom képzelni, hogy volt képes valaha embert ölni.
Yahiko: Semmiképp ne kérdezd meg tőle. Én is még mindig töprengek, hogy lehettem zsebtolvaj, mielőtt idekerültem. De nem tudom kitörölni a múltamból. És nem tudom elfelejteni sem.

Valentine_Wiggin 

Kaoru: A cseresznyevirágok gyönyörűek, mikor virágzanak, de valahogy az is szép, amikor hullanak.
Kenshin: Nem tudom. Én a hullásukat nem tudom szépnek látni.

Valentine_Wiggin 

Kaoru: Nem adhatom neki az én életemet. De mellette maradhatok, és támogathatom, egészen addig a napig, míg igazán, szívből nem mosolyog. Ez az én válaszom. Egyszerű, nincs benne semmi különleges… de épp ez teszi annyira fontossá.

Valentine_Wiggin 

Saito (Kaorunek): Tudod… a csatánk óta, a Bakumatsu idején, folyton le akartam zárni a harcunkat… de… én a Battousai ellen küzdöttem. Az ellen az ember ellen, aki gyilkol, nem az ellen, aki nem. Aki gyilkos, mindig gyilkos marad… Azt hittem, ismét a Battousai lesz belőle, valahányszor arra van szükségem. De alábecsültem a hitét. Battousai halott. Tehát győztem, mert én túléltem. Keserű egy győzelem ez. […] Gondoskodj róla. Legyetek boldogok. Viszlát.

Valentine_Wiggin 

Kenshin (sírva): A szavaid, Kaoru-dono, túl jók egy olyan embernek, mint én. Ha egy napon bocsánatot nyernék azért, amit tettem, képes lennék érted, a te boldogságodért élni. De erre nincs esély… egyszer, mikor az új kor Japánjában utaztam, felkerestem a sógun egyik vazallusának házát, akit kivégeztem, mint Battousai. […] Még azt sem engedték, hogy a sírját meglátogassam. Mindegy mennyire próbálkozom, semmit nem tehetek azokért, akik hátramaradtak! Elvettem a jövőjüket, elvettem a boldogságot, ami az övék lehetett volna… és a hátramaradtak gyűlöletét és bánatát nem tudom kioltani. Ha erre gondolok, rájövök, hogy legyen az könyörület, vagy boldogság, én nem vagyok méltó rá.
Kaoru: Ha számodra bűn a boldogság, akkor én is élek ezzel a bűnnel. És nem érdekel, mi lesz a büntetés.


Folytatása

Összehasonlítás

Rurouni Kenshin (anime)


Hasonló filmek címkék alapján