Neverland elhagyása (2019–2019) 15

Leaving Neverland
240' · amerikai · dokumentumfilm, minisorozat 18
2 rész (epizódhossz: 120')

1993-ban fiúk molesztálásával megvádolták Michael Jackson-t. A már felnőtt férfiak beszámolóiról szól a dokumentumfilm.

angol
Hirdetés

Várólistára tette 38


Kiemelt értékelések

strangelove 

Kimerítő, felkavaró, de egyáltalán nem a botrányra vagy szenzációra hajtó alkotás.
Filmnek középszerű, mindenben konvencionális, vizuálisan rendkívül szegényes, de legalább töménytelen totált kapunk különféle nagyvárosokról (számomra a legkínosabb az volt, mikor Wade Robson elmeséli, hogy Jackson halála után ügynökei unszolására ki kellett adnia valamilyen nyilatkozatot, ezért ő elment egy parkba töprengeni: a beszélő fej után bevágnak egy, a lemenő nap sugaraiban fürdő padot valahol egy parkban). Világos az is, hogy eleve kevés dokumentumból dolgozhattak, de ennek a kihívásnak nem is tudtak megfelelni.
A dokumentumfilm szerkesztése sem teljesen egyértelmű, vagy legalábbis nem magától értetődő, rettenetesen hosszú, sok helyen nem eléggé koncentrált és nyilvánvaló, hogy intellektuálisan ez a film nem tör magasra. Dan Reed azt a radikális döntést hozta, hogy szinte kizárólag a két, most már felnőtt korú áldozatra koncentrál, Michael Jacksonra kevés fény vetül, nem is kísérli meg felfejteni személyét, és a szomorú történet tágabb tanulságain sem kíván elgondolkodni. Ezen döntése szerintem elfogadható. A sztár helyett kapunk két tönkrement embert. Hangos tabudöntögetés helyett szorongás, bűntudat, depresszió, kétségbeesés, emészthetetlen harag, önpusztítás, békétlenség, másik oldalról manipuláció és kiszolgáltatottság. A film struktúrája valahol igazságot szolgáltat. Míg életében Jackson volt az állandó középpontban, minden róla szólt, itt a két áldozat lép elő, és ő szorul a háttérbe (noha persze ő volna itt a "nagy árnyék"). A film hosszasan részletezi Jackson előtti és utáni életüket is, a film alapján úgy tűnik, mintha először lennének nem mellékszereplők saját életükben.
Emlékszem milyen ámulattal olvastam annak idején Jackson utolsó albumának hátteréről. Lenyűgözött a megalománia, az elszabadult költségvetés, a maratoni stúdiómunka, a saját rögeszméit követő művész (és ha másban nem is, hangzásban azért jelentkezik, mire ment el a tömérdek pénz és energia). Ez a film nem szól róla, de utal rá, hogy mire volt még jó ez a vagyon, és azzal járó hatalom. Jackson egy sérült és sajnos kártékony ember volt, aki büntetlenül okozhatott más embereknek sérüléseket (olyanoknak is, akikkel kapcsolatba sem került). Egyszer valakinek meg kellene írnia a pedofília kultúrtörténetét (benne egy fontos fejezetben tárgyalhatnák a királyi családok házasodási szokásait, a 12-13 évesen férjhez adott királynőkkel és így tovább), a Leaving Neverland azonban nem erről szól, ahogy nem is Michael Jacksonról.

dulkap 

Feleslegesen hosszú (értem, hogy vettek egy drónt, de kicsit fölösleges 5 percenként drón felvételt bevágni) és egyoldalú film.
Nem azt mondom, hogy Jacko ártatlan volt, mert nem normális azt sem amit felvállaltan csinált gyerekekkel (mindenhol gyerekekkel mutatkozott és 40 évesen 10 évesek társaságában érezte a legjobban magát). Még ha valahogy magyarázható is a gyerekes lénye, az elnyomott gyerekkorával. De azt sem mondom, hogy elhiszek mindent, ami ebben a filmben elhangzott. Sok kérdést vett fel a dolog.
Kicsit hiteltelen, hogy az egyik szülő nevetgélve eleveníti fel a történeteket. Kicsit fura, hogy most jöttek elő a dologgal, mikor egyikükről köztudott, hogy a karrierje évekkel korábban kettétört és anyagilag is csődbe ment. Kicsit fura, hogy tövig tartó FBI nyomozás után nem derültek ki ezek a dolgok. Kicsit fura, hogy hamis tanúzásért vajon miért nem ülnek börtönben ezek után. Nem értem miért volt szükség egy ennyire egyoldalú filmet készíteni, főleg 10 évvel Jacko halála után.
Nem mondom, hogy meglepne ha ezek a dolgok igazak lennének, de ez a film ebből a szempontból komolyan vehetetlen, hiszen csak újabb állításokat hallunk olyanoktól, akik évekkel korábban eskü alatt vallották az ellenkezőjét. Érdekesebb lett volna, ha nem csak egy szemszögből mutatnak be egy dolgot, mert ez így nem dokumentumfilm, csak egy elnyújtott interjú.

Blair_Irwin

Számomra ez egy rettentően felkavaró 4 óra volt. Rengeteg kérdés merült fel bennem, miközben néztem a filmet. Ezek többsége nem lett megválaszolva. Személy szerint hiszek Wade-nek és Jamesnek. Nem törhetünk pálcát felettük, amiért régebben hazudtak a szexuális zaklatással kapcsolatban. Csak az tesz ilyet, aki nem érti meg, mennyire is összetett az emberi elme. Utólag okos az ember és már kisujjból kirázza mit kellett volna tenni. Átlátja, hogy néhány dolog nem éppen volt normális. Viszont ott, abban a szituációban nem mindig tud reálisan gondolkodni az ember.
Nem vagyok Jackos rajongó, ezért nem is ítélem el a két férfit és a családját, amiért csak most voltak képesek elmondani az igazat.
Rettentő felkavaró érzés, hogy itt van ez a film és vannak olyanok, akik vakon hiszik, hogy Jackson ártatlan volt. Emiatt én sem tudom mit gondoljak.
Mert igen, lehetett volna másik két fiú is a filmben, akik azt állítják nem bántotta őket Michael.
Ilyen esetekben mindig azt kívánom, bár meglenne a képességem, hogy visszautazzak az időben, és anélkül, hogy bármi törést okoznék a múltban, végignézhessem mi is az igazság.

TimeQueen24

Nevetséges. Meg sem kellett volna jelennie és hitelesnek sem mondható. Nem mellesleg gerinctelen húzás, egy olyan embert rágalmazunk, aki már nem él és meg sem tudja védeni magát, ami alapvető emberi joga lenne. Inkább azokkal foglalkoznának, akik élnek és tényekkel bizonyíthatóan csinálnak ilyen szörnyűségeket. Inkább tennénk jobbá a világot, amiben élűnk ezzel az energiával, amit egy már rég halott ember gyalázására fordítunk.

zeana 

Undoritóan hatásvadász áldokumentum. Akkor lenne dokumentumfilm, ha objektív volna, azaz ha ellenkező tapasztalattal rendelkező embert/embereket is negkérdeztek volna. Borzasztóan manipulatív, a filmnyelv összes befolyásoló technikáját felvonultatja. Nem tudom, hogy Jacko ártatlan volt-e, én azt gondolom, hogy igen. A két állítólagos áldozatnak viszont egy szavát sem tudom elhinni. Nem hiszek M.J halála utáni meghurcoltatásában és szenzációhajhászatban.
Szégyen, hogy a HBO kezei közül ez kikerülhetett.

Ezt érdemes elolvasni: https://index.hu/kultur/zene/2019/02/08/michael_jackson…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján