Nanbaka (Nanbaka 1.) (2016–2016) 18

The Numbers · ナンバカ
23' · japán · akció, dráma, vígjáték, sorozat, anime 12 !
1 évad · 13 rész

A Nanba japán legjobban őrzött börtöne. Itt raboskodik a tizenötös számot viselő Juugo, három cellatársával, akikkel együtt már számtalan börtönből megszöktek… a 25-ös Nico, akire különböző drogok miatt már mindenféle szer természetellenes hatást gyakorol, a 11-es Uno, aki profi csaló, és minden… [tovább]

japán

Képek 10

Szereposztás

Uemura YuutoJuugo '15' (hang)
Kobayashi DaikiNico '25' (hang)
Kakihara TetsuyaUno '11' (hang)
Shiozaki AiruRock '69' (hang)
Seki TomokazuSugoroku Hajime (hang)
Okuyama KeitoTanabata Seitarou (hang)
Akesaka SatomiHyakushiki Momoko (hang)
Hoshi SoichiroGokuu Samon (hang)
Tsuda KenjirouHitokoe Mitsuru (hang)
Toyonaga ToshiyukiTsukumo (hang)

További szereplők

Nanbaka (2016–2016)
Forgatókönyvíró
Zeneszerző

További stábtagok

Gyártó
Satelight

Feldolgozásai

Cho! Datsugoku Kageki Nanbaka (2017)
Cho! Datsugoku Kageki Nanbaka (2017)

Kedvencelte 8

Várólistára tette 27


Kiemelt értékelések

Yuuko 

Röviden: Imádom! Imádom! Imádom!
Kicsit hosszabban: A sorozat címe, a Nanbaka, egy szójáték, amely a Nanba (a börtön neve, és egyúttal számot is jelent) és a baka (jelentése: kb. bolond) szavakat ötvözi egymással. A második jelző főleg a börtönlakókra vonatkozik – rabokra és őrökre egyaránt.
A négy főszereplő srác már régóta ismeri egymást, gyakran találkoztak különböző dutyikban már ezelőtt is. Ők nem mások, mint a szerencsejáték- és nőfüggő Uno (11-es számú rab), a megszállott otaku, Nico (25-ös számú rab), a jó ételek nagy rajongója, és a verekedésben is jártas Rock (69-es számú rab), valamint Juugo (15-ös számú rab), aki csak a meneküléshez ért. Mind a négy rab nagyon elborult, ugyanakkor imádnivaló személyiség. Egyszerűen nem tudok kedvencet választani a négy rabunk közül mert mindannyiukat csak imádni lehet. De akkor talán Juugót mondanám, mert rá koncentrál leginkább a sorozat, viszont a másik hármat is imádom.
Szinte már egy családdá váltak, és közösen igyekeznek megszökni, valamint megkeseríteni a munkamániás Hajime életét. De a rend éber őreit sem kell félteni – a kopasz, sebhelyes arcú, gorillához hasonlító Hajime mellett ott van még nekünk a babaarcú és érzékeny lelkivilágú Seitarou, valamint az edzésmegszállott, pocsék tájékozódási képességekkel megáldott Yamato is.
A sorozat garantáltan képes megnevettetni a nézőit, leginkább a karakterek szolgáltatják a vicces szituációkat, ezen a helyen aztán tényleg senki sem normális! A szereplők nagyon szerethetőek, a történet pedig, bár egy átlagos ökörködésnek indul, egy idő után fordul a kocka, és meglepően komoly – nem teljesen evilági – szálak kerülnek előtérbe, például hogy kicsoda is rakta azokat a lánc nélküli levehetetlen bilincseket Juugóra. Mindezt megfűszerezi néhány durva és nagyon menő akció is.A karakterek múltja is tartogat néhány drámai eseményt, főleg a valódi főszereplőnk, Juugo részéről. A drámai jelenetek meglepően jól illenek a humoros részek közé, bár néhol azért erősen kontrasztos a végeredmény. Viszont ezek a legjobb emlékeztetők arra, hogy hiába a jó hangulat és szórakozás, szereplőink mégiscsak egy börtönben vannak, ahonnan nincs igazán esély a szabadulásra.
Nem biztos, hogy mindenkinek be fog jönni az anime stílusa, de az biztos, hogy nem néz ki átlagosan. Az arctalan tömeget szó szerint lila pálcikaemberekként jelenítik meg, míg minden nevesített szereplőnek élénk, akár többféle színben pompázó hajkorona, valamint hozzá passzoló festett (mű)körmök járnak. Továbbá ronda, vagy éppen átlagos kinézetű karaktereket sem dolgozni nem vesznek fel, sem pedig nem zárnak be ide. Minden szereplőnk egy extravagáns kinézettel rendelkező egyéniség, még Hajime macskája is. A szem körüli smink pedig szinte elvárt, bár nem kötelező. De az egész animére jellemző ez a csillogó, élénk színű, „LSD-s” látványvilág.
Szerintem ez az anime jól ötvözte a vígjátékot a komolyabb háttértörténetekkel, és Juugo személyes drámájával, fejlődésével. Nagyon szeretem ezt a sorozatot minden esetleges hibája ellenére, és továbbra is várom a harmadik évadot.

Nihilchan 

Atomjaira égette a retinám ez a rengeteg élénk szín, de jól elvoltam vele. Utólag persze tudom, hogy nem ártott volna lassítanom a nézése közben, mert ez így túl tömény volt nekem. A karaktereket, főleg a négy jómadarat gyakorlatilag az első pillanatban megkedveltem. Őrült egy anime, szerintem elég megosztó lehet a nézők között. Én élveztem, jókat vigyorogtam rajta, az első opening tetszett is, de nem nézném újra.

Rab_Csenge 

A szereplők egytől egyig szerethetőek és viccesek. A történet zseniális, nem lehet nem nevetni néhány jeleneten. A rajzolás kicsit érdekes, színes, de nekem ez is tetszett. Na és a dalok, az op és az ed nagyon jó *-* Egyszerűen imádom, bármikor újra tudnám nézni, ha nem is az egészet, de néhány részt nézek és máris jobb kedvem lesz :D Nem lehet megunni :)

Popovicsp87 

Hogy a búbánat vágná szájba az egész bandát.

Alapvetően nem volt rossz anime, de kicsit másra számítottam.
Mondjuk sok szökésre és viccesebb jelenetekre.
Erre az első évad közepe felé behoztak egy shounen szálat, amire húztam a számat.
De nem leszek ennyire gonosz, mindenki képzeljen oda még egy fél pontot.

1. évad
Elég ütős kezdéssel indít, megismerhetjük a főbb karaktereket, akik kicsit lükék, de alapvetően szerethetőek. Ahogyan a cím is szól: Nanba a börtön, baka a buta.
Nem kerstem rá, de az őrök egy-egy állatra hasonlítanak.
Aztán az Újévi Bajnokságon kezd egy kicsit elfajulni az anime, átmegy shounen-szerűségbe. Ez az évad annyira nem győzött meg.
És két résznél is időt húz az anime, az első teljesen felesleges volt, mert aki figyel, rájöhetett, a második viszont vicces volt.

2. Évad
Sokkal jobban tetszett, humorosabb volt és a végén a börtönlázadás is jó volt.
Itt elviseltem a shounen részeket, de a végén kicsit túl volt tolva az egész.
Megismerhetjük pár karakter hátterét, a hangulata jól ingadozik a dráma-akció-vígjáték vonalon.
Azonban az évad felénél kezdtem érezni, hogy nem lesz jó a vége. Egyszerűen túl rövid. A vége pedig jól felhúzott.

Maga az anime szép. A karakterek színesek (minden értelemben), és csillog az egész. :)
Ugyan ez a csillogás később abbamarad, de nem emlékszem, hogy más animénél találkoztam-e már állandó csillámmal.
Humoros, de sok klisét ellő.
A Specialja egynek elment, annyira nem volt nagy szám.

5 hozzászólás
Tori_Kagome 

(Az értékelés az egész sorozatra vonatkozik.)
„Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet.”
Ezesetben az animét a plakátjáról.
Mert látszatra egy bolond vígjátékot vártam, és végül mást kaptam. Bár akadnak vicces részek és pillanatok, az anime meglepően drámai is.
Elsőre szokatlan volt ez a kettősség, de így is szórakoztatott, főleg a második évadban, ahol pár másik szereplő is nagyobb fókuszt kapott Juugon kívül.
Sajnálom is, hogy akkor ért véget, mikor igazán beindulhatott volna (amit a Heion Sedai no Idaten-tachiban is utáltam…).
A bagázs a szó szoros értelmében színes és mindenkinek megvan a maga hülyesége, mellettük nem lehet unatkozni :D
De ez a „lezárás” akkor is bűn!!

Barbuus 

Nem is tudom, hogy álljak hozzá. Az első pár rész tetszett de utána az első évad nem igazán kötött le néhol erőltettenek éreztem a vicceket. A második évad azonban valamennyire kárpótolt azzal jobban elvoltam bár örültem volna ha nem hagyják a szálak felét a levegőben. A karakterek szerethetőek hirtelen nem is tudom ki kedvencem közülük. Egyszeri nézésre tetszett, de nem valószínű, hogy a közel jövőben újra fogom nézni.

Valentine_Wiggin 

Ismét valami, amibe egyedül nem kezdek bele (pláne nem a Naruto közben), de barátokkal jó volt.
Gyakorlatilag shounen paródia, még maguk a szereplők is tudják, hogy animében vannak, a csillagos hátterű dialógusokat tigrismintás hátterű dialógusok színesítik, a főszereplő nincs képben, nem tudja miért, de mindenki úgy érzi, hogy a vele való találkozás megváltoztatta az életüket. Van benne egy képtelen szerelmi szál egy szórakoztatóan idegesítő fangirl-lel és egy irreálisan erős karakterrel, és még tragikus múlt is, annak ellenére, hogy az anime már a harmadik epizódban kineveti a klasszikus tragikus múltú főhősöket. És minden színes, minden csillog, kicsit szemkiégető módon.
Mindenesetre jókat nevettem rajta.

Kaname32 

Ez az anime egy oltári nagy vicc, jó értelemben. Epizódról epizódra szét röhögtem magam.
A story, a karakterek nagyon jól ki vannak találva, több ilyen szórakoztató animét is elbírnék. A 4 jómadár Juugo, Nico, Uno és Rock mindig próbál meglépni a börtönből és Hajime általában megállítja őket, vagy csak idegesítik kicsit. Nem hosszú 2 évad (12+13 rész) az egész, de amit lehetett ki maxoltak szerintem.

Gazuzangó 

Az elején nagyon tetszett, de mint a legtöbb comedy, aminek a karakterein kívül nincs más fegyvere, ez is kimerült számomra kb. 10 rész után. Az a szál, ami pedig a „komolyabb” dolgokról szólna, bőven nem elég kifejtett ahhoz, hogy csak amiatt jó legyen néznu, és nem mellesleg elég gyorsan elfelejtik.
Egyébként nagyon aranyos meg vicces volt, nem egy mestermű, de a karakterei egyszerűen zseniálisak. Mindenki egy új személyiség, egy új szín, egy új humorforrás. A másik nagy erőssége a látványvilág: fenomenális a character designe (azok a színes hajak, körmök, ruhák és szemek! Nem adtak neki külön jelentést, de imádom, hogy ennyi energiát fektettek csak ebbe!), a helyszínek is elképesztően néznek ki.
Összességiben élveztem, kikapcsolódásnak jó volt, de nem hinném, hogy újra fogom nézni.


Népszerű idézetek

Ercsusz 

Mitsuba Kiji: Olyan vagy, mint egy zsák krumpli!
Uno: Ne cseszegesd a krumplikat. Megfőzöm őket és leerőszakolom a torkodon!

1. évad 10. rész – A Páva, Majom És Kutya Bús Napja
Ercsusz 

Uno: Tessék töröld le ezzel a könnyeid.
Juugo: Köszi… Hé, ez a mosogató rongy! Cseszd meg!

1. évad 10. rész – A Páva, Majom És Kutya Bús Napja
Ercsusz 

Rock: Ha szöksz, akkor együtt fogjuk csinálni!
Hajime: Nem, nem fogjátok!
Rock: De most nem igazán akarom elhagyni ezt a helyet! Az étel túl finom! Szóval te is itt maradsz!

1. évad 13. rész – Egy igazi idióta
Ercsusz 

Hitokoe Mitsuru: Talán úgy néz ki, mint egy mérgező trópusi virág, de csak egy fácán, akire ráborult 10 kiló smink. Legalábbis ezt mondja mindenki

1. évad 5. rész – Csaló és hős
Ercsusz 

Uno és Rock: Elrepült előttünk valami?!
Uno: Mi a fene…
Hajime: Nem találtam el.
Uno: Te most hozzánk vágtad az öcsédet?!
Rock: Hé, jól vagy?
Hitoshi: Bátyus, mondtam már! Ne dobálj hozzá más emberekhez!
Hajime: Gyorsabb, mint futni.

1. évad 2. rész – Szuper Hitoshi-kun

Folytatása

Összehasonlítás

Nanbaka


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján