Jók és rosszak iskolája (2022) 305

The School for Good and Evil
147' · amerikai · akció, dráma, romantikus, vígjáték, fantasy, ifjúsági 13

Sophie és Agatha a legjobb barátnők annak ellenére, hogy egymás szöges ellentétei. Egy nap a Jók és Rosszak iskolájába kerülnek, ahol igazi tündérmesei hősöket és gonoszokat képeznek annak érdekében, hogy megvédjék a Jó és Gonosz közötti törékeny egyensúlyt.

angol · angol

Képek 5

Szereposztás

Sofia WylieAgatha
Sophia Anne CarusoSophie
Kit YoungRafal
Jamie FlattersTedros
Charlize TheronLady Lesso
Kerry WashingtonDovey professzor
Michelle YeohAnemone professzor
Laurence FishburneAz Igazgatómester
Earl CaveHort
Cate BlanchettNarrátor (hang)

További szereplők

Kedvencelte 30

Várólistára tette 156


Kiemelt értékelések

Ulla_

Waa, ez egyszerűen varázslatos volt!✨
Nincs is jobb annál, mikor egy filmben más történetek karakterei (ebben az esetben azoknak a gyerekei) szerepelnek. A látványvilag, a ruhák mind-mind káprázatosak voltak, imádom!
Újabb kedvencre leltem..

Békacica

A főhős lányok páratlan lehetőséget kapnak, hogy főhősök lehessenek a saját meséjükben, viszont nem teljesen úgy, ahogyan szeretnék.

Érdekes koncepció.
Alapvetően szeretem a szabad mesefeldolgozásokat, amelyekben már ismert karakterek, vagy utódaik szerepelnek. A mesék igenis fejlődjenek a korral, nem kell mindig ugyanolyannak maradniuk attól, hogy valaki leírta őket. Viszont itt nem éreztem igazán, hogy a mesei háttérnek jelentősége lenne. Mintha csak azért nevesítették volna a karakterek szüleit, hogy eladhatóbb legyen a film. Gondolok itt spoiler Semmilyen logika nincs ezekben. Egyáltalán miért is kéne minden hősnek és gonosznak varázshatalom? De eltekintenék ezutóbbitól, ha a logikus, megalapozott képességekkel rendelkeznének a karakterek. Talán egy pozitív példát tudok erre mondani: Tedrost spoiler. Meg például az egy aranyos részlet, és illik is a koncepcióba, hogy spoiler.
A történet csavaros, fordulatos. Azért látszik rajta a tinifilmes logika, amikor fél perc alatt egy íjászattal alapoznak meg egy romantikus kapcsolatot. Meg mégis árulja már el valaki, hogy a tükörben felbukkanó sminkelt fazonból hogyan lesz igaz szerelem csókja. Ennél azért még a népmesékben is jobban fel van építve a parasztlegény meg a királylány kapcsolata.
Pozitív csalódás még a látványvilág. A CGI elfogadható minőségű, kicsit játékanimációra emlékeztet néhol, de ez nem is egy moziba illő blockbuster. A kaszást találtam kicsit gyurmának, de a vérmágia például nagyon látványos lett. A jelmezek is kifejezetten tetszettek, Sophie stílusa lélegzetelállító spoiler, de a hercegnők abroncsos szoknyái is tisztességes iparosmunkák. A sminkek is tetszettek, kifejezetten Rafalé, az undi nyanya maszk viszont nagyon idegen lett.
A színészi játék hagy némi kívánnivalót maga után. Persze ezek a meseprodukciók általában minimál túljátszottak, hiszen jók és rosszak, a valóságban senki nem különböztethető meg így. Sofia Wyliet nem tudom hova tenni, igazán sok nem látszott az arcán, de Jamie Flatters is csak önelégült pofát tudott mutatni. Kellett volna még instruálni a színészeket, vagy a casting lett rossz, passz. Tetejében a magyar szinkron sincs manapság a csúcson, de a narráció az speciel kellemes.
Továbbá térjünk rá az üzenetre. Nem egy túl árnyalt, de érthető, és pozitív. Túlgondolni nem igazán lehet, mert annyira sematikus. Az a gondolat meg külön tetszett, hogy spoiler. Röviden: az önreflexióval elégedett vagyok.
A játékidő viszont lehetett volna kevesebb, vagy két különálló film, vagy inkább egy minisorozatot készíthettek volna ebből. Tudom, hogy ez egy hosszú könyv, amiből így is sok részletet kiszelektáltak, és tetejébe ki is maradt az életemből az elolvasása, tehát ne okoskodjak. Szerintem egy ennyire egyszerű mondandóra nem kell 2 óra feletti játékidő.

Összességében inkább tetszett, annak ellenére, hogy megfoghattam volna a gagyi oldalát is, de hát lekötött, mit fikázzam további sorokon keresztül. Igazán azért vonom a csillagokat, mert valahogy a karakterek – egy-két kivétellel – mintha kockadobással születtek volna, és szinte értelmetlenné vált, hogy ki kinek a fiaborja. Szeretném azt is az ilyen filmekben viszont látni, hogy az egy darab főszereplőn kívül néha másnak is van értelmes gondolata. Elvégre itt valami komplex lenne a lényeg, nem a mesét olvasod, hanem egy filmet látsz, ahol több főhősjelölt egyszerre mozog, de ezek szerint az összes inkompetens az aktuálison kívül. Nagyon próbálta azt mutatni a történet, hogy ő bizony nem sztereotíp, de végül mégis, mintha a két lány abszolút beletörődött volna a szerepébe, csak utána mégis „megtalálták a Narniából kivezető szekrényt”. spoiler

Folytatásra természetesen kíváncsi leszek.

3 hozzászólás
Törpillaa 

Nem olvastam még a könyvet, de kíváncsi voltam erre a filmre, mert annyira ajánlgatta a Netflix is, ezért megnéztem, elmegy, de csak egyszer. XD A kezdet nagyon izgi volt, az tetszett, nagyon is, de a folytatás, már annál kevésbé. Teljesen klisés az egész, és kiszámítható, a jók és rosszak csatája… A látvány nem volt rossz, voltak nagyon jó és látványos jelenetei, de igazából ennyi. A párbeszédek nem voltak rosszak, a színészi játék sem olyan rossz, de nem az igazi. Nem volt túl izgalmas sem, leginkább egynek elment ez a sztori is. Azért nem bántam meg, hogy megnéztem, a látvány az legalább jó volt. :D

Dreamborder 

Fú, Zoli kapcsolta be, én pedig ott ragadtam előtte, pedig a könyvadaptációkkal óvatos szoktam lenni…
Lehetséges, hogy én más mozit láttam, mint jó néhányan, mert ez elég gagyi lett szerintem, főleg a színészi játék :’). Pedig én még csak nem is olvastam a könyvet.
Az alap sztori és világ amúgy érdekes lenne, így lehet, hogy valamikor nekiállok a könyvnek, mert anno mikor megjelent nézegettem, de a filmet soha többet, köszi.

6 hozzászólás
Nihilchan 

Nem rossz kis kamaszmese. Kellemesen mágikus, viszonylag rendben van a látvány, eseménydús a sztori. Nem akarom összehasonlítani a könyvvel, mert vannak dolgok, amiket jobban kezelt, másokat meg sokkal rosszabbul, de nem egy nézhetetlen adaptáció. Sophie castingja szerintem egészen jó lett, ezzel szemben Agatha inkább csak irritáló volt. A színészek közül egyértelműen Kit Young teljesítménye volt a legjobb számomra; nagyon érzem rajta, hogy inkább színpadi mint filmes színész, de őszintén bele éli magát a szerepbe és simán el tudja adni az általa játszott karaktereket.
A látványvilág csak néha volt kellemetlen; nyilván ahhoz, hogy igazán menőnek és igazinak tűnjön, brutálisan nagy összegek kellettek volna, ugyanis a történet folyamatosan varázslatos jelenetekkel dolgozik. Szerintem amit lehetett, azt kihozták a varázslatokból. A legepicebb részeket is meghagyták, maximum átdolgozták kicsit. Viszonylag hosszú és így is nagyon sűrített; a simább iskolanapokból nem is láttunk szinte semmit, pedig fontos lett volna a karakterek szempontjából. Sophie-n elég sokat finomítottak a könyves verzióhoz képest, amit sajnáltam kicsit, cserébe Hort sokkal édesebb lett. Bírom azt a srácot. Igazából tetszettek a gonosz arcok; a jókkal nem tudtam mit kezdeni. Agatha a könyvben sem a kedvencem, de itt sokkal jobban zavart a viselkedése. Tedros meg… semmi kedvelhetőt nem találtam benne. Egyébként annyira sűrű és akciódús a cselekmény, hogy nem nagyon maradt idő a karakterek kibontására; a mellékszereplők gyakorlatilag feleslegesek is. Nem vártam jobbat, sőt, nem vártam semmit. A téma tetszik, a világ tetszik, a könyvet meg olvasom tovább. Teljesen vállalható mágikus iskolás film.

Netta88 

Az elejéről lemaradtam, pedig szólt apu, hogy „mesét néz”, de úgy voltam vele, hogy nézze. Aztán csak megnéztem, h mit néz, és ott ragadtam végül a TV előtt. Igazából nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem. Amikor megláttam a hercegeket, olyan képet vágtam, mint a „rosszak” illetve Agatha, és komolyan elgondolkoztam, hogy „és csodálkoznak, hogy az ember lánya a rosszfiúkra bukik”. xD Ennyi visszataszító bájgúnárt, te jó isten… xD Na de a jók közt is volt jó pár, akiknek nem ott kellett volna lennie, az is biztos. Túl sok szimpatikus szereplő nem akadt számomra. Agathát mondanám, illetve a sárkányos boszit, meg Rafalt. A végén nem igazán értettem azt a csókjelenetet. Csak egy kötelező elemnek tűnt, mert egyébként nem igazán vettem észre, hogy a két szereplő teper egymásért. Ja, az igaz csók dolgot meg már eljátszották a Demonában is… Na, mindegy. Egynek elment, de nem égek a vágytól, hogy mielőbb újra nézzem. xD

ivett_hosszu 

Ez egy nagyon erős kezdés volt szerintem. Én nem voltam azok között, akik tűkön ülve várták a filmet, csak megláttam a Netflix-en és mondom hát jó, akkor nézzük meg. A könyveket sem olvastam, annak ellenére, hogy jó értékelésen áll szinte minden rész, úgy éreztem ez nekem már gyerekes… Hát, kár hogy kihagytam a könyveket, egyszer ezek után lehet nekem is olvasnom kell, mert ez nagyon jó film volt.
Gyönyörű látványvilág, ruhák, jó karakterek, izgalmas cselekmény és egyátalán nem éreztem gyerekesnek sem. Szerencsére a végét is nyitva hagyta, szóval ha beüt ez a rész, biztosan lesz folytatás is. Bízom benne, mert tényleg ajánlom nézésre.

2 hozzászólás
Zzsófi

Én kb 4 éve olvastam a könyvet, így leginkább a hangulata maradt meg, és csak kicsit emlékszem a sztorijára.
Szerintem a film legnagyobb erőssége az atmoszféra teremtés volt, azt jól megragadták, és én úgy érzem, hogy amennyit egy 600 oldalas könyv 2.5 órás adaptációjából ki lehet hozni, azt nagyjából megtették. A zene, a ruhák, a CGI mind jól sikerültek szerintem.
Ami brutálisan zavart, az a casting. A két főszereplő és Lesso okés volt, még Hester meg Hort is, de a többi… A jóknál nemhogy jóképű hercegek, de szép hercegnők is alig akadtak. Szóval tulajdonképpen a casting miatt vonok le egy csillagot, mert azon kívül kihozták a filmből, amit lehetett, sokkal rosszabbra számítottam.

Sakara 

Sokszor mondják, hogy ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján… a film esetében pedig ezek szerint az előzetese alapján.
Ismét tanultam ebből a dologból, mert az előzetes szerint egy izgalmas, fordulatokkal teli, csodavilágot képzeltem el, ami érdekes. Hát nem jött be.
Az egész film lehetett volna sokkal jobb, sokkal kidolgozottabb, jobb karakterekkel. Az egész sztorit próbálták valami mézes-mázas cukorborításba hempergetni, mindezt úgy, hogy legyen egy sötét, kissé ridegebb oldala is, de az egész nem jött össze. Az egész így ostobán hatott.

Anna1999Gitta 

Nekem miért nem mondta senki, hogy ez ENNYIRE jó?! Azonnal meg is nézem mégegyszer, és utána kezdem is olvasni!


Népszerű idézetek

agnieszka 

Professor Dovey: The most powerful emotion is empathy.

Zzsófi

Kiko (about Tedros): What did he smell like?
Agatha: Ego.

Dorothie

…azért vagytok itt, mert hát a Mesevilágnak szüksége van nagy hősökre és gonoszokra, hogy megtanítsák a Külvilág lakóinak, hogy döntéseikkel hogyan érvényesüljenek.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján