Hyppolit, a lakáj (1931) 185

Hyppolit, the Butler
75' · magyar · romantikus, vígjáték

Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra sikeres lesz, gazdagságát azonban megkeseríti, hogy felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Benedek mérnök inkognitóban tevékenykedik a szállítmányozásnál, hogy Schneider lánya, Terka közelében lehessen. Terkát egy… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Csortos GyulaHippolyt
Kabos GyulaSchneider Mátyás
Jávor PálBenedek István
Fenyvessy ÉvaTerka
Haraszti MiciSchneiderné
Gózon GyulaMakács
Erdélyi MiciMimi

Kedvencelte 37

Várólistára tette 60


Kiemelt értékelések

Emerson 

Nem tudom melyik hazai alkotás váltotta ki belőlem az évek óta tartó ellenszenvemet a magyar filmek iránt, de most megtört a jég. Még ha az aranykorig is kellett visszanyúlni… van mit bepótolnom, aztán majd úgyis megállok, ha eljutok a 90-es évekig…

9 hozzászólás
krlany 

Én tényleg imádom a régi magyar filmeket. Olyan kraft volt bennük a maguk egyszerűségében, hogy beszarás. A színész játszott, de tényleg, és nem csak a szavakkal, hanem mimikával, gesztussal, mindennel.
Arról nem is beszélve, hogy még ma is mennyire aktuális a mondanivalója.

1 hozzászólás
AnnaAnn 

Az egyik kedvenc régi magyar filmem. Kabos viszi a pálmát egyértelműen, meg persze Csortos Gyula és a mindig jóképű Jávor Pál. Kedvenc jelenetem az, amikor el kell dönteni, voltak-e az operában, vagy nem voltak :)

KillerCat 

Kabos Gyula fantasztikus,korszakának egyik kiemelkedő alkotása.

Zakuro 

Szintén magyar filmtörténetre feladott „tananyag”.
Nagyon féltem tőle, de kár volt: mai szemmel nézve is nagyon jó darab, vicces, ötletes, ezerszer jobb, mint a remake. Annak idején nem tudom, hogy mondhatta a média tanárunk, hogy inkább az újat nézzük meg, mert „az eredeti annyira nem lenne szórakoztató.” Baromság! Ráadásul egyetemi órán már kitárgyaltuk és kielemeztük ezt a filmet: ehhez kellett az a társadalmi háttér, ami akkor volt, és ami 1999-re okafogyottá vált.

sipiarpi 

Klasszikus magyar film. Egy hivatkozási pont. Mai szemmel is szórakoztató volt, bár nekem elég belőle ennyi.

Mimiti 

Meg kellett szoknom, hogy többé-kevésbé színházat látok, csak épp filmre véve, mert nekem ilyen érzésem lett tőle. Zseniális egyébként, és 1931-es! Hát hihetetlen. Nem egyszer sikerült hangosan nevetnem, ami nagy szó. A ruhák, a beszédmód, a smink… ó istenem de csodás, hogy ezeket ma is láthatjuk és hallhatjuk. Biztos, hogy ezentúl bátrabban fogok régi magyar filmeket nézni.

Lulu23 

Hogy miért is imádom ezt a filmet?
Zseniális színészóriások hozzák benne észvesztően erős alakításaikat. Kabos tökéletesen kispolgári, nevetséges és mégis tekintélyes családfő. Csortos olyan méltóságteljes sznob, hogy azóta sem láttam ilyen karaktert mástól hitelesebben. A mellékszereplők teljes színészi odaadással játszanak akkor is, ha csak pár mondat, pár perc övék a filmből. A humor őszinte, kifinomult és intelligens.
Maga a történet nagyon vicces, eredeti, érdekes, izgalmas, játékos és kidolgozott. A párbeszédek szépek és tartalmasak. A dalok tökéletesen illenek mind zenevilágukban, mind szövegükben az adott jelenetbe éppúgy, mint az egész filmbe.
És akkor kapunk mellé korképet és világképet, úrias viselkedést és kikapcsolódást a fapados restiben, dalárdát és mulatót. Mindet mi szem szájnak kellemes. Megunhatatlan, utánozhatatlan, utolérhetetlen.

gyberna 

Az új változat az egyik kedvenc filmem, épp ideje volt már megnéznem az eredetit is. Aranyos, a poénok hasonlóan megvannak benne, de nekem az új továbbra is jobban tetszik. Nyilván ekkor még nem voltak meg azok a filmkészítési eszközök, lehetőségek, amik az újat még izgalmasabbá, viccesebbé teszik, de nekem épp ezek hiányoztak. Azt hiszem, egyszerűen szükségem van a mai meghökkentésre, elkápráztatásra filmek terén is, nem érem be a fekete-fehérrel. Emellett aranyos volt és nem bánom, hogy megnéztem, de a ’99-es örök favorit marad.

ChEebor 

Az egyik legviccesebb magyar film, ami még 90 év távlatából is tökéletesen rendben van. Csortos és Kabos egyaránt hibátlanul viccelik végig a filmet, a története ugyan nagyon a 30-as évek elvárt szabályai szerint alakul, de épp ezért nem is nagyon lehetett elrontani, és az összhatása is fergeteges.


Népszerű idézetek

Traclon 

– …és a libasülthöz hagymát eszem! Mindenhez! A hagymához hagymát eszek!

1 hozzászólás
Delena 

Tóbiás: Hippodrom.
Férj: Micsoda?
Tóbiás: Hippodrom.
Férj: ???
Tóbiás: Kint van egy úr, és azt mondta, hogy csak annyit mondjak: hippodrom.
Férj: De mi a neve?
Tóbiás: Azt nem tudom, csak annyit mondott, hippodrom.
Feleség: Talán Hyppolit…?
Tóbiás: Hát így is lehet mondani, csak akkor nincs semmi értelme.

1 hozzászólás
Imma 

Hyppolit: Mikorra parancsolja a nagyságod a fürdőt?
Schneider Mátyás: Vasárnap… (megböki a felesége) … és hétfőn!
Hyppolit: Hány órára?
Schneider Mátyás: Nyolc órára!
Hyppolit: S a hét többi napjain?
Schneider Mátyás: Negyed kilencre.

Delena 

Feleség: Kérlek, Mátyás, siess. 9 órakor szervírozzák a szupét.
Férj: Hogy micsinálnak a micsodával?
Feleség: Szervírozzák a szupét. És legfőbb ideje, hogy te is esti dresszbe öltözz.

Delena 

Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez. A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel.

Delena 

Feleség: Hányszor megmondtam neked, hogy nem tűröm az asztalnál a hagymát!
Férj: Nem? Majd ibolyával, vagy kökörcsinnel fogom enni ezentúl a libasültet?

Schneider Mátyás: Hyppolit! Hyppolit!
Hyppolit: Parancsol?
Schneider Mátyás: Most mi lesz!?
Hyppolit: Most, Nagyságos Uram, botrány lesz.

Zakuro 

– El is felejtettem mondani neked, hogy felvettem egy inast.
– Inast?!
– Igen. Meg akartalak lepni vele.
– Sikerült.
– Remélem, papa, nem haragszol.
– Dehogy haragszom, miért haragudjak? Csak úgy kirúgom, hogy a lába nem éri a földet.

Schneider Mátyás: Az mi az a vörös: cékla?
Hyppolit: Lazac.
Schneider Mátyás: Na, jó jó, de az a vörös!
Hyppolit: Az lazac.
Schneider Mátyás: Érdekes, egy hónappal ezelőtt ez nálunk még cékla volt.

Mimiti 

Schneider Mátyás: Hallgass ide Mama! Az, hogy kidobtátok a gyönyörű bútoraimat, és én nem ismerem ki magam a saját lakásomban, rendben van. Az, hogy szupénak nevezed a vacsorát, rendben van. Az, hogy… hogy engem egyszerre most Mátyásnak nevezel, rendben van. De hogy én a saját marhapörköltem tiszteletére SZMOKINGOT VEGYEK FÖL? SOHA! ÉRTED MAMA? SOHA!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján