Dzsungel Jack (1993) 10

Go Hugo Go · Jungledyret
73' · dán · animációs 6

Dzsungel Jack élete vidám és gondok nélküli a messzi dzsungelben. Egyetlen dolga, hogy vigyázzon, nehogy a boák vacsorájává váljon. De mikor a filmcsillag Izabella és multimilliomos férje Konrád megjelennek a dzsungelben, hogy a „Szépség és az állat” című új filmjükhöz szereplőt találjanak, Jack… [tovább]

Képek 35

Szereposztás

Jesper KleinHugo
Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Nagareboshi_GIN 

Gyerekkorom egyik kedvenc meséje. Azonban nem csupán a nosztalgia szól belőlem. Néhány évvel ezelőtt, sok évi kihagyás után újra megtekintettem, akkor nem tetszett annyira, míg utána valamikor ismét megtekintettem, és ismét elvarázsolt.
A történet dióhéjban annyi, hogy Jack elkerül A pontból B pontba, és vissza akar térni A pontba. Nagy vonalakban tényleg csak ennyi. De kicsit bővebben.
Főhősünk a világ leges legritkább állatkája, akiről senki se tudja, hogy micsoda (de ez majd csak a folytatásokban jön elő). Van egy kutya, aki egy másik kutyának, aztán macskának gondolja. Első ránézésre valami medveoroszlánmajom lehet. Ez a kis lény éli gondtalan vidám kis életét a dzsungelben két majommal, akik a legjobb barátai. Felhőtlen kis életét azonban néha megzavarják, például egy kígyó, amelyiket simán elüldöz azzal, hogy mérgező. Tehát egy olyan karakter, aki körülbelül minden szituációból képes magát kidumálni.
Azonban más is nehezíti életét. Van ugyanis egy idióta pénzes némber (pontosabban a férje gazdag), aki mások ritka állatait nézve akar egy saját ritka, és cuki állatkát, egyfajta státuszszimbólumként.
A nőnek tehát így a világ legritkább állatkája kell, aki nem más, mint főhősünk, Jack, aki annyira ritka, hogy ő fajának egyedüli példánya.
A nőci megszerzi, de Jack végül elszökik, és a nagyvárosban találja magát egy hosszabb út után. Itt különböző kalandokba keveredik, és egyetlen reménye Rita, a kis rókalány, akivel megismerkedett az állatkertben. Az ő segítségével sikerül hazajutnia.
Először is a karakterekről egy pár szót. A főhős ugyebár Jack, aki mondhatni, egy teljesen elkényelmesedett életet él, egy nagydumás vagány, akinek sokszor nagyobb a szája, mint az intelligenciája. Ez néhány jelenetben meg is mutatkozik, és lesznek is belőle problémái. Az efféle karaktereket nem szoktam kedvelni, még akkor sem, amikor cukik, vagy épp a főhős bőrében vannak. Itt azonban más a helyzet, hiszen teljes mértékben meg lehet érteni, hogy miért viselkedik így abban a környezetben is, amelyik tőle idegen. Pont emiatt, mivel annyira idegen számára az egész városi lét. Túlságosan hirtelen kellene alkalmazkodnia, amire nem képes, egyébként személyisége teljesen normális abban az életvitelben, amiben eddig élt. Emellett azért az ego-ja is erősen ott van. De néha azért kap egy-egy rendes fejmosást. Felnőtt fejjel tehát könnyű lenne antipatikus főhősnek nyilvánítani Jack-et, de mégsem válik azzá, hiszen ő csak egy szenvedő alany, akinek egyetlen célja van, elmenekülni ebből a számára idegen világból. E pár nap alatt meg lehetetlen így megváltozni.
A másik fő karakter Rita, a rókalány, aki Jack-el ellentétben mindig is a városban élt. Pontosan ismeri annak szépségeit, de ő is inkább az árnyoldalairól szerzett tapasztalatot, hiszen folyamatosan bujdosnia kell. Emellett anyja egyedül neveli három kistestvérével együtt, akikre neki kell vigyáznia, amikor anyja vadászatra indul. Rita tehát egy olyan fiatal karakter, aki rövid élete alatt is sok nehézséget tapasztalt meg. Tudja, mikor, mire kell vigyázni, hogyan lehet elkerülni a veszélyt. Miután Jack felkeresi, megváltozik az élete. Többször kerül olyan szituációkba, ahol meg kell mentenie újdonsült barátját, saját élete kockáztatásával, és Jack hülyeségei miatt többször is megdorgálja. De végig kitart barátja mellett, hiszen ő az egyetlen számára, akiben barátra lelt. Mivel nincs senki más, vele egykorú, és számára Jack testesíti meg azt a szabadságot, amire mindig is vágyott.
A többi karakter nem igazán érdekes. Charlie jópofa és jó szándékú, a két majom jópofa, Konrád egy ideig teljesíti felesége óhajait, amíg tele nem lesz a hócipője, a csaj meg szimplán hülye.
A mese Jack és Rita párosával bőven elviszi a hátán a filmet. A kémia köztük kiválóan működik. Az első felében azonban Jack még egyedül van. És azok a jelenetek, amikor Jack egyedül van, néhol túl komorra sikeredtek. Például, amikor a dzsungel felperzselt részéhez ér, vagy amikor az állatkertben vakuzzák, szökése után a város forgalmai és villódzó fényei után sikerül a tetőn megpihennie, az valami nagyon megrázó lehet, ha az ember képes belegondolni, micsoda rettegés keríthette hatalmába ezt a kis állatot. Azonban a humoros jelenetekkel sem spórol az alkotás. Néhány jelenet örök klasszikus marad, akárcsak a dalok egy jó része.
A film egy elég érdekes darab. Hangulatát tekintve eléggé sokszínű. A legvidámabb kacagást kiváltó jelenetektől a mély melankóliáig szinte mindent meg tud jeleníteni. Ez mondjuk nagyban függ a filmnéző személyétől. Lesz, akinek nem fog nyomasztó hangulat átjönni.
Negatívumnak igazából azt tudnám mondani, hogy van egy-két iszonyatosan kínos jelenet vannak, amik Jack nagyképűségéből adódnak, illetve ritkán leül a hangulat.
Amit még nagy erősségének tudnék mondani az az, hogy audio-vizuális téren nagyon ügyesen játszanak azzal, hogy a néző is azt élje át, amit Jack is.Valamint az üldözéses jelenetek, ahogy próbálják Jack-et elkapni, frenetikusak.
Én szívből ajánlom mindenkinek, és ahol van kisgyerek, még inkább.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján