Andalúziai kutya (1929) 38

Un chien andalou
15' · francia · rövidfilm

„'Olyan szép, mint egy esernyő és egy varrógép találkozása a boncoló asztalon' – Lautréamont e mondata valósággal jelige lett a szürrealisták számára, s ez Az andalúziai kutya kulcsa is.” (Georges Sadoul)

Szereposztás

Simone Mareuila fiatal lány
Pierre Batcheffa férfi
Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 24


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Annyit olvastam már róla Dalí kapcsán, ideje volt megnézni.
Filmtörténeti jelentőségét elismerem. Ez alapján az alkotás 10/10*.
Viszont szürrealizmus terén én inkább maradok a festményeknél. Ott megfog. Mozgóképen elenged.

mamoulian 

Testvérem gyerekzsúrján láttam kb. 6-7 évesen. Túl sok minden nem maradt meg belőle, csak a felvágott szem, valamilyen mozgó kézfej, meg a sok hangya. A hetedik pecsét mélyebb nyomot hagyott akkoriból. Majd valamikor újranézem, hogy értékelhessem rendesen. :)

2 hozzászólás
Liza 

Meg média fakultáción láttam, az első nézésnél az egész csoport csak nézett, nem nagyon tudtunk vele mit kezdeni :D Utána átbeszéltük, elemezgettük, úgy már azért tetszett. Mondjuk azóta se ültem le megint megnézni, de tény, hogy ez tipikusan az az alkotás, amelyet annyiféleképpen értelmezel, ahányszor látod.

Blissenobiarella 

Bizonyára fantasztikus mű a maga nemében, vagy legalábbis nagy hatású, de nekem testem-lelkem tiltakozik a befogadása ellen. Alig bírtam végigszenvedni, pedig csak húsz perc.

sipiarpi 

Hát ezt a filmet nem nekem készítették. Tudom, filmklasszikus, de ez nekem túl szürreális volt. Talán pár év múlva újra megnézem.

Zakuro 

Az alkotók a médiatanárnőnk elmondása szerint arra törekedtek, hogy az egésznek lehetőleg semmi értelme ne legyen. Nos, remek munkát végeztek.

Kennatie

Művtörin a szürrealizmus kapcsán néztük. Háát…
Nem igazán tudott lekötni, elég beteg egy film. Teljesen összefüggéstelen képkockák jönnek egymás után, bizarabbnál bizarabb jelenetekkel.
Annyiból jó volt, hogy a Dalí által használat szimbólumok (hangyaminta, fiókmotívum) jól megfigyelhetőek benne.

aliz_0817

egy kérdés jutott eszembe erről a filmről: MIAFRANC?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján