A kör (2014) 3

Der Kreis
102' · svájci · dráma, életrajzi, dokumentumfilm

Zürich, az 50-es években. A fiatal és félénk tanár, Ernst Ostertag tagja lesz a Kör nevű meleg szervezetnek, ahol megismerkedik Röbi Rapp-pal, a transzvesztita sztárral, és azonnal beleszeret. A svájci dokudráma két fiatal, ám teljesen különböző férfi küzdelméről szól szerelemért és melegjogokért.

Szereposztás

Babett ArensRomy
Aaron HitzWilli Öttli
Martin HugBaumgartner
Matthias HungerbühlerErnst
Peter JecklinMax
Ueli JäggiMartin
Sebastian LedesmaRinaldi
Sven SchelkerRöbi Rapp
Ernst Ostertagönmaga
Röbi Rappönmaga

További szereplők

Várólistára tette 22


Kiemelt értékelések

adrica

Igaz történetet feldolgozó féldokumentumfilm az ‘50-es, ‘60-as évek zürichi LMBTQ-életéről. Két főbb fókuszpontja van a történetnek: az egyik a Der Kreis (A Kör) nevű melegszervezet működésének és szomorú megszűnésének bemutatása, a másik pedig két férfi, a transzvesztita énekes Röbi Rapp és a kezdő tanár Ernst Ostertag love storyja.
Most az egyszer olyan megnyugtató volt a kikerülhetetlen “spoiler”: mivel az egész film visszaemlékezésekre épül, így az első percektől fogva tudjuk, hogy a két főszereplő, Ernst és Röbi a megpróbáltatások után és a továbbiak dacára is együtt maradnak, végül ők lesznek az első meleg pár, akik (70-en jócskán felül) házasságot kötnek Svájcban. Egyszerűen csak jó tudni, hogy van ilyen, és vannak helyek, ahol hagyják, hogy legyen ilyen, bárkinek, nem csak a hetero pároknak.
No de azért az ő történetük sem volt fáklyás menet, pláne nem az elején. Eszenyi Miklós Férfi a férfival, nő a nővel c. ismeretterjesztő könyvében így ír az akkori nemzetközi helyzetről: “Míg a háború alatt az USA-ban melegbárok, szórakozóhelyek működhettek, s a katonaságnál sem okozott gondot a dolog (…), 1950-ben már “homokos fogdákba“ zárták a katonákat, a hivatalnoki karban vizsgálatot indítottak a “romlott” és “erkölcstelen” magaviseletűek ellen. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság 1952-ben kiadott kézikönyve (…) szociopátiás személyiségzavarként írta le a homoszexualitást.
Ezzel egy időben Kanadában közel kilencezer homoszexuálisról vezetett listát a rendőrség, míg Nyugat-Németországban 1953 és 1965 között 38 ezer férfinak akadt dolga mássága miatt a törvénnyel.
(…) Franciaországban csak egyes hírességek (például Jean Marais színész vagy Jean Cocteau író) felett hunyt szemet a hatóság.
Egyes országokban hormonkezeléseknek vetették alá a melegeket, Norvégiában és Dániában kasztrációt alkalmaztak “gyógymódként.” “

Ehhez képest, a film alapján Svájcban már egy fokkal “jobb” volt a helyzet. Itt nem büntették, „csak” üldözték a melegeket. Mostanság rossz érzés belegondolni, hogy sötét, ablaktalan pincehelyiségben szerkesztették a Kreis magazinját, amit aztán semleges barna papírba csomagolva juttattak el az előfizetőkhöz – a német olvasókét előbb át kellett csempészni a határon. Láthatjuk azt is, hogy milyen veszélyes az, mikor a bűnbakgyártás kéz a kézben jár az áldozathibáztatással: mikor a hatóságok megelégelik a melegszervezet létezését, a médián keresztül megpróbálják ellenük hangolni a közvéleményt. spoiler

A szomorú eseményeket nézve mégis az a szép, hogy látjuk: végül mégis a béke és elfogadás felé vezetett az út. A film legszebb momentumai szerintem Röbi és Ernst közös interjúrészletei: megható látni, hogy míg az egyikük beszél, a másik milyen szeretettel és figyelemmel hallgatja. Nincs közbevágás, én jobban tudom, te nem emlékszel, hadd mondjam én, nincs csatározás. Ezt sugallja a film: béke van, és szeretet, és sokkal szebb lehetne a világ, ha minél több helyen lenne béke és szeretet – a magánéletben és a társadalomban egyaránt.

Az én kezem meg beleért a bilibe, úgyhogy most inkább abbahagyom. A filmet viszont érdemes megnézni, összességében lélekmelengető. :)

Rebane 

Ez a film zseniális! Nagyon érdekes, hogy kezelték a homoszexualitást a semleges Svájcban. És nagyon megható mint szerelmes film is. :)


Hasonló filmek címkék alapján