A félszemű (2010) 135

True Grit
106' · amerikai · kaland, dráma, western 12

1 díj · 19 jelölés

A tizennégy éves Mattie Ross apját hidegvérrel lelőtte a gyáva Tom Chaney, és a lány eltökéli, hogy az igazságszolgáltatás kezére adja a bűnöst. Segítséget kér az iszákos, hamar a fegyveréhez kapó békebírótól, Rooster Cogburntől. Ketten nekivágnak – a férfi tiltakozása ellenére –, hogy… [tovább]

Képek 9

Szereposztás

Jeff BridgesReuben J. Cogburn
Matt DamonLa Boeuf
Josh BrolinTom Chaney
Barry PepperNed Pepper / Lucky
Hailee SteinfeldMattie Ross
Domhnall GleesonMoon
Leon RussomSeriff
Nicholas SadlerSullivan
Elizabeth MarvelFelnőtt Mattie Ross
Dakin MatthewsStonehill ezredes

Kedvencelte 5

Várólistára tette 92


Kiemelt értékelések

desertangelable 

Hú de jó volt ez! Nem gondoltam, hogy egy western ennyire tetszeni fog, de most már tudom, hogy miért. Nekem azok a western filmek jönnek be, amikben van valami kimagaslóan eredeti karakter, és/vagy a történet több, mint a szokásos értelmetlen, izzadságszagtól bűzlő, cél nélkül lövöldözős, keményfiús erőfitogtatás. Nem is kérdés, hogy a film legnagyobb karaktere a 14 éves Mattie Ross, aki egy értelmes, olvasott és öntudatos „kislány” és emellett a hátán viszi a filmet. A mellette asszisztáló Matt Damon és Jeff Bridges játékában az volt a nagyszerű, hogy egyáltalán nem akarták lejátszani az ifjú színésznőt a vászonról, hanem teljesen partnerként dolgoztak vele. A történet csak annyiban volt másabb a többi bosszúwesterntől, hogy itt egy gyerek akar bosszút állni, ám ez pont elég volt ahhoz, hogy különlegessé tegye a filmet. Egyértelműen ajánlom!

balagesh 

Erre is igaz, ami sok műfajnál elmondható: az a jó western, ami nem annyira western. Ez egy szívhez szóló történet, amibe nagyon jól be lehet vonódni, ha már egyszer legküzdöttük azt a gondolatot, hogy jesszum, ez egy western, nem akarom én ezt látni, vagy ha elkezdtem, akkor kell-e ez nekem…Nem tudom, nem ez volt-e az első film, amiben Bridges hozta a féloldalasan beszélő vén cowboyt, de az biztos, hogy innentől összeforrott ezzel a karakterrel.
Az a vicces, hogy olyan szeretettel és megértéssel teli légkör alakul ki a filmben, hogy még az ellenfelek irányába, még az üldözött csúnya bácsi Brolin irányába is valamiféle szimpátiát éreztem feltámadni magamban. Olyan bénakacsa gonosz ő, inkább egy balfék, aki mindig a rosszabb döntést hozza, pláne, ha szorul a hurok. Amit sajnálok, hogy még több volt ezekben a figurákban. Bár most, amikor ezen gondolkodom, úgy érzem, ha még tovább karikírozzák pl. a Matt Damon által alakított rangert, akkor már az Éjszaka a múzeumban Jedediah-ját kaptuk volna meg. spoiler

Anna1999Gitta 

Unalmas és gagyi. A western-hangulat sem jött át. Egyedül a kislány karaktere volt jól kidolgozva.

rhysciar

Vadnyugati sztoriknál mindig kétszer meggondolom, hogy belekezdjek-e, ez viszont 1. az elejétől a végéig lekötött, 2. Coen tesók. Jeff Bridges sem a kedvencem, ebben a filmben azonban semmi bajom nem volt vele, úgyhogy sok rosszat nem tudok mondani.

Janus

A western ma már egészen más műfaj, mint egykor. Ha jól tudom, neo-westernnek hívják ezeket. Az én western ismerettségem kimerült a Django elszabadulban, az Aljas nyolcasban, a Volt egyszer egy vadnyugatban, az Egy maréknyi dollárértban és ebben a filmben, de velem már megszerettete a műfajt. A fent említett filmek közül nekem ez a legkevésbé kedvencem, az Aljas nyolcas mellett, de ezek is remek filmek.
A három színész remek, a karaktereket megkedveltem. A vége egy kicsit szomorú, de nekem tetszett az is. Komolyan, aki szereti a westernt, az mindenképp nézze meg egyszer!


Népszerű idézetek

Nincs, amiért az ember meg ne fizetne így vagy úgy. Semmi sincs ingyen… csakis Isten kegyelme.

Nem vagy valami rokonszenves a megjegyzéseiddel. Amíg aludtál, megfordult a fejemben, hogy lopok egy csókot. Igaz, hogy fiatal vagy, beteg, ráadásul csúnyácska, de most inkább a derékszíjammal húznék rád vagy ötöt-hatot.

kkata76 

– Aki tisztességes temetést akar, nyáron ölesse meg magát.

kkata76 

– A nyavalyás kínai megint a vacak töltényt adta.
– Azt hittem azt mondja, a szemébe sütött a nap. Abba az egybe.

Ódor_Endre 

– You must pay for everything in this world, one way or another. There is nothing free except the grace of God.

Ódor_Endre 

– If you would like to sleep in a coffin, I would be honored.

Ódor_Endre 

– He don't know he got a rider. You're too light. He thinks he's got a horsefly on him.

Ódor_Endre 

– Why did they hang him so high?
– I do not know. Must play in the belief it'd make him more dead.

Ódor_Endre 

– Why were they pursuing you?
– I robbed a high interest bank. Can't rob a thief, can you? Never robbed a citizen. Never took a man's watch.

kkata76 

– Ittam én már patanyomból pocsolyavizet. És annak is örültem.
– Egyszer találkoznék egy texasival, aki nem állítja, hogy patanyomból iszik. Esküszöm, kezet ráznék vele, és megkínálnám szivarral.
– Tán nem hiszi?
– Az első huszonötnek még elhittem.


Hasonló filmek címkék alapján