Yuukoku no Moriarty (2020–2020) 16

Moriarty the Patriot · 憂国のモリアーティ
24' · japán · sorozat, történelmi, rejtély, anime 17
1 évad · 11 rész

Történetünk főhőse James, az árva fiú, akit öccsével együtt fogadott örökbe a Moriarty család. Felnőve az éles eszű fiatalember meg akarta változtatni London szigorú társadalmi osztályrendszerét, és eközben Sherlock Holmes legnagyobb riválisává vált.

(Forrás: animeaddicts.hu)

Szereposztás

Satou TakuyaAlbert James Moriarty (hang)
Kobayashi ChiakiLouis James Moriarty (hang)
Furukawa MakotoSherlock Holmes (hang)
Saitou SoumaWilliam James Moriarty (hang)
Uemura YuutoFred Pollock (hang)
Ono YuukiJohn H. Watson (hang)
Hino SatoshiSebastian Moran (hang)

Kedvencelte 4

Várólistára tette 24


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Szemkápráztatóan szép rajzolású karakterekkel működő krimi anime, ami Sherlock Holmes „ősellenségét”, Moriarty professzort helyezi a középpontba. Nagyon tetszett a felépítése, a gondolkodása és a viselkedése, ő lett a kedvenc Moriarty ábrázolásom. Sherlock Holmes esetében ugyanez nem mondható el; bár jól passzol az animébe és remek kontrasztot, ugyanakkor párhuzamot von a főszereplővel, még nem érzem az igazinak. Bár egyértelmű volt, hiszen nélküle Moriarty sem értelmezhető, kicsit sajnálom a felbukkanását, azt meg főleg, hogy a végén már nagyon sok képernyőidőt kapott. Persze az akció a két remek elme között működik igazán, mégis jobban tetszett az anime első fele, ahol még nem volt szó Sherlock Holmes-ról. Főleg az első három epizód lett nagyon ütős. A szépséges rajzolás mellett az anime openingje is megér egy misét; rongyosra hallgattam, annyira tetszik és még a történethez is passzol. Ez a tizenegy rész eléggé bevezető jellegű volt, ráadásul egyértelműen nincs szinte még évad lezárása sem, szóval folyt. köv. Engem majdnem megvett kilóra, nagyon élveztem.

Yuuko

A sorozat gyakorlatilag a bishi – és szőke Sebastian Michaelis klón – Moriarty kvázi előzménysztoriját, a későbbiekben pedig a szintén bishi Sherlockkal való összecsapásait és egyéb gyilkosságokat kínál a néző számára. A sztori nagyon gyorsan pörög, a karakterek mind dögösek, Watson pedig cuki, és Sherlock Holmes rajongóként már a nevük elhangzása is fangörcsöt vált ki belőlem, bár nem igazán tudok Williamnek szurkolni, pedig általában bírni szoktam az antigonista főhősöket. Bár ebbe belefigyelhet az is, hogy számomra csakis Sherlock lehet a nyerő… Ráadásul, ha már Moriarty szemszögéről van szó, reméltem, hogy jobban kibontják a karakterét, de nekem ez a „Megváltó” attitűd nem igazán jött most be.

krlany 

Holmes és Moriarty, csak itt most Moriarty oldaláról… Elég hosszan készíti elő, és Holmes is csak a 8. rész körül jelenik meg, ami ha azt nézzük, hogy 11 rész az egész évad übergáz. Csakhogy inkább az a vicc, hogy 11 részes az évad, ilyen adagolással simán 24-nek kellene lennie. Úgy tűnik, hogy hosszú távra terveznek, gyanítom elég sok évadot kapunk majd, hacsak be nem üt valami… és igen, a 11. rész nem is tűnik még csak évadzárónak sem. Egyszerűen csak pihenünk tavaszig. Lehetne ez nagyon jó, de még nem az.

Janus 

Pozitívan csalódtam, még úgy is, hogy az első rész nagyon nem győzött meg. Amúgy belegondolva, összesen négy, azaz a sorozatnak sokkal kevesebb, mint a fele, négy olyan epizód volt, amit kiemelkedőnek tartok (harmadik, negyedik, hatodik, hetedik), és mindemellett voltak olyanok, amik nem tetszettek (első, nyolcadik, tizenegyedik), a többi pedig valahol a kettő között vannak elhelyezve.
Főleg a sorozat első felére jár az a nyolc csillag. Végre kaptam egy Sherlock adaptációt, ahol nem Sherlock van a középpontban! És Moriarty egy iszonyúan szerethető és kidolgozott karakter lett. Azért azt mondom, lehetne emberibb is (úgy értem, két arca van: a kimért, hideg komoly arca, és a gonosz mosoly arca), de ettől függetlenül nagyon jó karakter volt. Jobban szeretem, amikor egy karakter intelligenciája nem a műveltségben vagy a detuktivitásban mutatkozik meg, hanem taktikai vagy stratégiai érzékkel, főleg ha egy olyan krimi animéről beszélünk, ahol kvázi a főgonoszt követjük nyomon, de nem panaszkodom. Azért Moriarty és Sherlock konfrontációi nagyon érdekesek voltak, és mivel animéről beszélünk, nincs kizárva, hogy lesz is köztük egy barát-ellenség viszony, pont úgy, mint Light és L között, vagy az összes létező animében a főszereplő és egy ellensége között. És ezt nem bánnám, mert érdekes ötlet lenne.
A sztori elején nagyon érdekes társadalomkritikával is szolgált, és egyértelműen ez volt a fénypontja az animének. Ez a része nagyon jó volt, viszont valamiért a felénél úgy döntött, hogy „mi lenne, ha Moriarty sztorija is Sherlockról szólna?", ezért a sorozat második felében Moriarty háttérbe van szorítva. Ezt sokkal arányosabban is fel lehetett volna építeni, de nem panaszkod…nék, ha jól megoldották volna. De a Sherlockos részek ahelyett, hogy egy eredeti novellát adaptáltak volna, vagy saját sztorit találtak volna ki (főleg a 8-9 rész, de a két évadzáró is) egyszerűen másolták a BBC-s Sherlock-ot. Nem csak hogy Sherlock és Watson pontosan ugyanúgy néz ki, mint a BBC-s Sherlockban, de a jellemük is pont ugyanaz, az 1880-as években egymást a keresztnevükön szólítják, és pontosan ugyanazokon a dolgokon vesznek össze. A „Nem adok cigit, mert nem járulok hozzá az önkárosításodhoz" (hangsúlyozom, 1880-as évek) és a „Mélységesen csalódtam benned, Sherlock" mondatok is elhangzanak a BBC-s Sherlockban, ugyanilyen kontextusban.
Ráadásul még az eset is onnan lett másolva. Igen, olvastam a Bíborvörös dolgozószobát, de pont ezért tudom megmondani, hogy a 8-9. rész nem azt, hanem a Rózsaszín tanulmány című Sherlock epizódot dolgozta fel. Egyszerűen fárasztó.
De ettől függetlenül jól fel voltak építve, csak az a gond, hogy Sherlock, de főleg Watson nem túl izgalmas karakterek. Watson eleve egy anomália a SH történetekben, eddig kereken kétszer találták el a karakterét (igen, az eredeti művekben is pont ennyire idegesítő), így meg sem lepődök azon, hogy itt is mennyire inkomptens, de Sherlock meg… Túl nőcsábász, túl szépfiús, túl bishonenes. Egyszerűen az egyetlen céljuk az ő megírásakor, hogy legyen egy karakter, aki nem csak bishonenesen néz ki, hanem még úgy is viselkedik.
By the way, az animáció nagyon szép, de ettől a bishonenes karakterábrázolástól a falnak mentem. Még mindig fáj egy kicsit az orrom, ahol ütköztem.
A zene viszont elejétől a végéig nagyszerű. Az esetek érdekesek, és Moriarty nagyon jó karakter. Azt sajnálom, hogy Louis és Albert két epizódot kivéve semmi szerepet nem kaptak, de erre még lesznek évadaik.
A főmoriarty és Sherlock párbeszédei pedig tényleg zseniálisak voltak.

SurgeonOfDeath

Oké, szóval engem teljesen megvett ez az anime. Kezdjük ott, hogy a látvány pazar, néh nem tudtam betelni vele. De ez csak egy apró ok, arra, miért szerettem ennyire.
Tetszett, hogy Moriarty kerül a középpontba, megismerhetjük a motivációit, és egyáltalán az ő szemszögét. Beteg elme, kétségtelen, de kilóra megveszi az embert. kedveltem a fivéreit is. Louis ragaszkodása és hűsége nagyon megkapó, ugyanakkor lehet ez még veszélyes is később egyesekre… Albert pedig… nos volt egy bizonyos rész, amikor elég erőteljesen letaglózott. Azt sajnáltam, hogy az utolsó részekben kevesebbet szerepelt. Na de nyilván ő csak mellékszereplő.
Holmes felbukkanástól féltem, mert olvastam negatívabb véleményeket róla, de hamar megnyert magának a karakter. Hozza a klasszikus Sherock jellemet, némi animés hatással elegyítve. Watson pedig olyan kis imádnivalóan gyámoltalan, persze azért ennél többet tud. A józansága remekül kiegészíti Sherlock kaotikus jellemét.
Egyetlen egy dolog hiányzott a felbukkanásuk után, hogy eltűnt az addigi beteg Moriarty féle hangulat, de bízom benne, hogy ebben még bőven lesz részünk, és értem, miért kellett bemutatni az ellenpontot.
A találkozásaikat amúgy imádtam. Tök jól működik köztük a kémia. Nagyon izgat, mi lesz ebből.
És hát az utolsó jelenet!!! spoiler


Hasonló filmek címkék alapján