Világok arca: Baraka (1992) 67

Baraka
96' · amerikai · dokumentumfilm

A szó jelentése:
Ősi, szufi szó, mely igen sok nyelvben megtalálható. Jelentése áldás, életesszencia, létértelem, lélek, melyből az evolúciós folyamat elindul. Csupán egy igazi kérdés létezhet: bolygónk és a rajta élő ember kölcsönhatása. A baraka a dolgok legbelső lényegére világít rá.… [tovább]

angol

Képek 3

Hirdetés

Kedvencelte 19

Várólistára tette 58


Kiemelt értékelések

metahari

Mindent szeretek ebben a filmben. A képeket, a zenét, az általa okozott életérzést és a kapott gondolatokat. Annyira nagy becsben van, hogy minden évben karácsony és szilveszter között megnézem egyszer, néha magam, néha társaságban és szeretem, hogy a Vége felirat után mindig van legalább húsz perc csönd és mozdulatlanság.

krlany 

Nem hiszem, hogy nagyon kellene magyarázni.
A Földünk szavak nélkül, képekkel és hangokkal. Kultúrák találkozása, a természet csodái, és mindaz, amit nem átallunk folyamatosan rombolni, míg már nem lesz hol élnünk.
Gyönyörű film a három qatsi-val együtt. A „folytatása” a Samsara.

2 hozzászólás
LukeSkywalker 

Semmit nem tudunk a saját világunkról, a népeinkről, a kultúráinkról, a történelmünkről, és egyáltalán, egymásról. Ez a „film”, ami sokkal inkább transzcendentális, meditatív utazás, elkalauzol sok helyre, sok szépséget, sok értéket mutat meg Földünkről.
Ha nyitottak vagyunk a „másra”, akkor hatalmas élményt nyújt.
Ha nem, az azt igazolja, miért is jött létre ez az alkotás.

ChöppMoly

Csodálatos alkotás! Először hajnali órákban néztem. Felébresztett és megdobogtatta a szívem.

Bubu 

Szép és érdekes, ugyanakkor dühítő és sokkoló film. Bemutatja bolygónk gyönyörű tájait, életformáit, (sokszor ijesztő dolgokat, mégis elképesztően szép felvételekkel,) az emberiség természet közelében élő kis töredékét és azokat, akik még gyakorolják felmenőik ősi vallását. Láthatunk zarándokhelyeket, fura művészeteket, híres és kevésbé híres műemlékeket és romokat.
Közben kap a néző nem kevés kontrasztot is a szép képsorok mellé: bemutatásra kerül az emberi gyarlóság, a társadalom alja és a nyugati kultúrában élők számára akár borzasztónak is mondható szertartások.
Ezt mindenkinek látnia kellene, hogy kicsit elgondolkodjunk azon, hogy hová romboljuk még szülőbolygónkat, ha a már negyed évszázada készült felvételek is ilyen sokkolóak, pedig azóta csak romlott a helyzet. Sőt egyesek talán eleinte a primitív kultúrákat nevetségesnek találhatják, de a film későbbi felvételeit látva rá kell ébredjenek, hogy azok az emberek életrevalóbbak, akiknél látszólag megállt az idő.
Szakmai szemszögből pedig tökéletes: olyan felvételek, hogy David Attenborough a mai napig irigykedhet rájuk, a zenék az ember lelkéig hatolnak, maga a koncepció, hogy szöveg nélkül, csak zenei aláfestéssel mutatnak képsorokat, bámulatos. És a legnagyobb zsenije a Barakának a vágás. Ennyire ötletesen sorba tenni a felvételeket csak a legprofibb vágók képesek.

Lali 

Sok jót hallottam már korábban másoktól a filmről, ezért aztán úgy döntöttem, meg kéne nézni.
Hát nagyon vegyesre sikerült ez a találkozás.
Kétségkívül sok gyönyörködtető, elgondolkodtató, érdekes kép és jelenet tárul elénk – meg persze sok borzongató is –, de bennem ez nem állt össze valamiféle egységgé.
A szándék világos, tiszta, nemes, de nekem úgy tűnik, hogy túl sokat markol, túl sokat akar kifejezni, és azt aztán nem bírja összefogni.

Azt is mondhatnám, hogy nem emel, nincs íve, nem vezet sehová.
Magamra maradok a végén.

Lahara

Dokumentumfilm, ahol nincs narráció, csak képek és zene. És látnia kéne. Mindenkinek. Hogy lássák. És értsék.

Tejesember

Környezetvédelmi órán néztük meg. Nagyon szeretem a természetfilmeket és fotózgatni is imádok, ezért tetszett az egész film megtervezése. Már írtam róla egy három oldalas fogalmazást. Amit nem fogok megint leírni.
Szerintem a lényegét megértettem és ez a fontos. De sajnos ellene egyedül nem igazán tudok tenni.

Rebii 

Hű, hát még keresem a szavakat. Gyönyörű a képi megjelenítés, és elgondolkodtató a látvány. Mindenképp jót tett neki, hogy narráció nélküli, így egyszerűen csak elénk tárja a különböző kultúrákat és szokásokat, anélkül, hogy értékelné őket. Újranézős.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján