Társadalmi dilemma (2020) 156

The Social Dilemma
89' · amerikai · dráma, dokumentumfilm 12

Ez a drámai dokumentumfilm a közösségi média veszélyeit járja körül, és maguk a fejlesztők kongatják meg a vészharangot saját találmányaik kapcsán.

angol

Szereposztás

Skyler GisondoBen
Kara HaywardCassandra
Vincent KartheiserA.I.
Sophia HammonsIsla
Catalina GarayoaRebecca
Tristan Harrisönmaga

Kedvencelte 8

Várólistára tette 129


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Elgondolkodtam a hasznosságán ennek a filmnek és ebből a szempontból fogom tárgyalni a véleményem, mert minden más szemszög eltérítene attól, amiért tulajdonképpen létrejött.
– Közérthető, egyszerű, szimpla. Ha olyan magasan képzett IT-s, Social Médiás, SEO-s etc. vagy, akinek ez már evidencia, ezt a filmet nem neked gyártották, mert a témában, te sokkal magasabb szinten, leegyszerűsítve: tisztábban átlátod a lényeget. Neked nem ez a tartalom való. Viszont, ha már itt vagy és olvasod, megkérlek, hogy csatlakozz azokhoz, akik tenni kívánnak ellene. :)
– Őszinte volt. Ahogy elnéztem a beszélők arcát, mozdulataikat, testbeszédüket, sok helyütt láttam őszinte zavarodottságot és tanácstalanságot. Egyetlen dolog volt bennük közös, az pedig az volt, hogy elszántság tükröződött az arcukon, amikor arról beszéltek, hogy ez igenis egy óriási probléma, ami ellen ideje tenni, ideje cselekedni.
A témáról:
– Szerintem nem tudja minden józan ember, hogy ő árucikk. (Bár ennek tudása és tudomásul vétele között látok szignifikáns különbséget). Ennek nagyon sok oka lehet és van is. Csak egyet említenék: nem ebben a témában olvas, nem ebben körben szocializálódik, mégis egyszer csak berántják. Vizsgáljuk csak meg a szüleinket közelebbről. Tegyük a szívünkre a kezünket, hányszor mondtuk el (de akár nagyszülőknek): anya, ne ossz meg ilyen baromságokat, egyáltalán ne ossz meg semmit… anya/apa/oma/papa akárki, ne nyomkodd azt a sz.rt.
– Ha nem vagy kíváncsi az egész terjedelemre, elég ha csak megnézed az utolsó öt percet. Minden lényeges elem felsorolásra került. Ha csak a felét megfogadod, már nagyobb biztonságban vagy Te is és a családod is.
– Iskolákban én tananyaggá tenném a social media kezelés és az abban való intelligens részvétel alapelveit, és ezen az úton haladva az összes létező hátrányát és veszélyét is szépen bevonnám a tananyagba, felvázolva a különböző platformokon ránk leselkedő veszélyeket. Gondolom létezik már ez? Ugye?
Nálam volt értelme: töröltem magam az instáról (is), ettől függetlenül én nem érzem magam veszélyeztetve, ezért a film nem kimondottan nekem lett címezve. Ettől még kevésbé találtam hasznosnak, úgyhogy, én személy szerint akivel tudom megnézetem/megkérem, hogy nézze meg.
Mert bár sem nem izgalmas, sem újat nem mutat túlzottan, emlékeztetőként, figyelem központosítására nagyon is alkalmas.

1 hozzászólás
Szeszj 

Szerintem elég hasznos dokumentumfilm volt, nekem nem nagyon mondott újat mert elég sokat tudok erről a témáról, de azért elhangoztak olyan dolgok amiket nem nagyon tudtam vagy már hallottam róla de csak felületesen. Jó tanácsok vannak benn, főleg a fiatalabbakról amit szerintem meg is kellene fogadni. Én például ezt teszem az 7-8 éves unokatesóimmal, és hála égnek a szüleik is.
Sajnos ez egy komoly probléma és tényleg változás kellene, persze ez nem egyszerű, de kis lépésekben meglehet oldani. Én is elkezdtem már régebben, sok olyan appott már nem is használok amiről tudom hogy nincs hasznomra, így mondva kihasznál és elveszi az időmet, sőt függővé válok. Nem egyszerű lemondani róla, de nem hiszem hogy lehetetlen.
Egyébként én ezt a filmet lejátszanám az iskolákban, vagy egy olyan órát tartanák ahol erről az egészről beszélgetnék a gyerekkel. Szerintem hasznos lenne.
Sok embernek hasznos lenne megnézni ezt a filmet, vagy hasonlót a témában, mert sokan igazából nem látják a közösségi média sötét oldalát.

Békacica

Egy ideje már tudom, hogy árucikk vagyok, szakmai ártalom. Aki ezt tanulja vagy a szakmában dolgozik, sokat foglalkozik a témával, annak természetesen nem mond újat.
Szemléletes dokumentumfilm. Biztosan nem egyedi ez a szerkesztési mód, de nem jött még szembe velem. A szakértők véleménye mellett egy fiktív család történetét is látjuk, ami segíti a megértést. Éppen ezért ajánlanám középiskolásoknak, érettségire készülőknek is, kapcsolódik ugyanis az médiaetikához, a reklámhoz, a médiaoptimizmus és pesszimizmus tárgyköréhez, és sok máshoz, ha csak érintőlegesen is.
Meg egyáltalán mindenkinek ajánlom, aki használja a közösségi oldalakat, él a mai világban. Szerintem sokakban nem tudatosulnak az itt elmondott problémák. A film maga is elmondja, hogy nem fogja mindenki egy ilyesmi elmetágítás után letenni a telefont örökre. Az azért mégis fontos, hogy komolyan gondolkodjunk erről.
Átfogó képet ad a közösségi média veszélyeiről. Például a bullying vagy az álhír alig kap időt, holott külön filmet érdemelne. Szóval sok a sűrítés, kihagyás ennek ellenére kerek egészet ad. Általános tanácsok is elhangzanak, persze jobbat a jövő ismerete nélkül nehéz lenne mondani, ilyen ütemű technikai fejlődés mellett.

Mr_White 

Többet vártam ettől a filmtől, mint a szokásos ijesztgetést. Azt már minden józan ember tudja, hogy a neten ő az áru, azt is, hogy a közösségi médiában manipulált információkhoz juthat. Meg azt is, hogy begyűjtik az adatainkat.
Azért feltenném a kérdést, ha már itt van ez a sok csalódott ember, akik egykor a FB-t, Google-t, Twittert, etc kitalálták, fejlesztették, felfuttatták, most meg siránkoznak, hogy szörnyeteget hoztak létre, miért nem fogja magát, meg azt a rahedli pénzt, amit ezzel a munkával keresett, és miért nem épít ki egy alternatív platformot mondjuk a FB helyett, ahol megfigyelés és adatgyűjtés nélkül létezhetnének a felhasználók? És ha ezt nem tehetik meg, akkor erről miért nem beszéltek ebben a filmben?

8 hozzászólás
crissy 

Érdekes volt, de félek attól, hogy már ott tartunk, hogy egy ilyen film nem éri el a kívánt hatást. Megnézzük, elgondolkodunk rajta, talán ajánljuk másoknak is, majd aztán továbbra is ugyanúgy használjuk az internetet, mint eddig.
De lehet, hogy a jövő reménytelibb, mint amilyennek én látom :D

3 hozzászólás
Laren_Dorr 

Minden középiskolában kötelező anyaggá tenném és egy minimum féléves tantárgyat építenék rá.
Annak aki már utána nézett a témának, sok újat nem fog mondani, viszont egy remek átfogó képet nyújt a problémáról, hatásairól egyéni és társadalmi szinten és meglepő módon még a fő okát is megnevezi annak, miért futott cigányútra ez a technológia. spoiler A megoldásról sajnos nincs szó benne, ugyanis az még nincs.
Még annyi, hogy aki nem ijed meg ettől a filmtől, az valószínűleg nem értette meg átfogóan miről volt szó benne.
Ja és már kb. 2 éve érdeklődéssel figyelem, hogyan figyelnek. Facebookom ugyan nincs, de azért csináltam ott magamnak egy kamuprofilt, gmail account és mindig mindenre engedélyt adok a telefonomnak. Egészen megdöbbentő milyen fejlődésen mentek keresztül ez idő alatt az algoritmusok. Az a gyanúm, már kezdik érteni a kontextust is.

clarity 

egyszer meg lehetett nézni, de annyit hallottam róla az elmúlt hetekben, hogy ennél többet vártam. lényegében semmi újdonságot nem mondott. egy cunami felé rohanunk és nem ez a dokumentumfilm fogja megállítani. a lényeg itt is a mérték, mindenki maga dönti el, mennyire válik vmitől függővé, ha tudja közben használni a józan eszét persze. szerintem aki több órát lóg ezeken a közösségi médiás szarokon, az pont magasról tesz majd erre a dokura meg az üzenetére.

brena 

Újat nem sokat mondott,árucikkek vagyunk. Jó lenne ha ezt mindenki megnézné. Én eddig se Twittereztem,Instát heti 1x ha megnyitom…de igen,függöseg a mobilozás(ezt is arról írom:) )
A nyerőgép karja és a képernyő pörgetése szenzációs hasonlat,ez bele égett az agyamba.

1 hozzászólás
julcseee

Ez egy dokumentumfilm, es mint olyan, nem izgalmas, ne várjuk mikor fog jönni a „következő izgi rész”, itt tényeket közölnek olyan emberek akik a legismertebb közösségi médiás platformokon dolgoztak. És rájöttek h amit alkottak, az rossz. Rossz a jelenben, de még rosszabb lesz a jövőben ha nem jön valami nagy változás. A változás a mi kezünkben is van, az utolsó par percben foglaljak össze a lényeget:
– kapcsold ki az értesítéseket
– vezess be szabályokat a gyerekeknel
– tolts tobb időt a gyerekeddel, magaddal, a természettel
– lehetőség szerint töröld magad mindenhonnan
– de ha nem is törlod, ne kattints a hirdetésekre, ne lájkolj hirdetéseket, ne kattints youtubeon az ajanlott videókra.

De leginkább, ÉLJ, a telefon böngészése helyett.

rocketdog 

A filmmel magával kapcsolatban hagyok itt pár gondolatot, az érintett témákon, felvázolt jövőképeken rágódjon el mindenki magában vagy beszélje meg másokkal.

– Nem tartom jó ötletnek, hogy a MI működését egy gonosz, manipulatív ember karakterén keresztül mutatták be, mert ezzel elvették a MI valódi tulajdonságát, mégpedig, hogy személytelen, nincsenek érdekei, nem „tudja” hogy árt, nem direkt cselekszik valami ellen és valami érdekében.

– A megfogalmazott problémákról (minimum arról, hogy adatokat gyűjtenek rólunk és azzal kereskednek) már 10 éve legalább tudunk. Akiknek ez az infó új, azoknak vélhetően nagyobb szükségük lenne a megoldásra, a lehetőségekre, amikkel csökkenthetik befolyásoltságukat. Nem elég 2 percben elhadarni a stáblista mellett, hogy kapcsold ki az értesítéseket, meg ne kattints az ajánlott tartalomra. Feltételezniük kellett volna, hogy akiknek ez nem evidens, azok vélhetően azt sem tudják melyik alkalmazásban hol keressék ezeket a lehetőségeket (idősebb korosztályra gondolok elősorban). Minimum 10-15 percet szántam volna erre a részre a filmből.

– Mindezek ismeretében pedig feltételezhető, hogy a Netflix is csupán azért gyártotta le ezt a filmet, mert előre kikalkulálták, hogy megéri nekik. Elég széles már az a réteg, aki így gondolkodik és örömmel megnézne egy – a nézeteivel egyező – filmet, amire csak bólogatni fog és nem kell meghallgatnia az alternatív véleményeket. Nem létezik rendszeren kívüli lázadás.


Népszerű idézetek

Theana 

We live in a world in which a tree is worth more financially dead than alive, in a world in which a whale is worth more dead than alive.

Ascyra 

Nem arról van szó, hogy a technológia jelenti a veszélyt. Hanem, a technológia képességéről, hogy a legrosszabbat hozza ki belőlünk, és ez a rossz jelenti a fenyegetést.

Ascyra 

Ha körbenézünk, olyan, mintha megőrülne a világ. Meg kell kérdeznünk magunktól, hogy ez normális? Vagy mindenkit megbabonáztak?

nanita

If you're not paying for the product, then you are the product.

Zohannna

How do you wake up from the matrix when you don't know you're in the matrix?

Gigi26 

Ez lesz az utolsó generáció, amely még ismerte az illúzió előtti világot? Hogyan ébredsz fel a Mátrixból, ha nem tudod, hogy benne vagy?

Dia

„Like how do you wake up from the matrix when you don't know you're in the matrix?”

Ascyra 

Ezek a piacok aláássák a demokráciát és a szabadságot, illegálissá kellene tenni. Ez nem radikális javaslat. Más piacoknál is megtörtént. Illegális szervkereskedelem. Illegális rabszolga-kereskedelem. Mert elkerülhetetlenül pusztító következményekkel járnak.

1 hozzászólás
nanita

De nem arról szólt, kire akarsz szavazni. Hanem a totális káosz és ellentétek szításáról a társadalomban. […] Két oldal létrehozásáról, akik már nem is hallják egymást, nem is akarják hallani egymást, és nem is bíznak egymásban.

nanita

We have gone from the information age into the disinformation age.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján