Szövetségesek (2016) 149

0 díj · 2 jelölés

A Szövetségesek Max Vatan hírszerzőtiszt története, akit 1942-ben Észak-Afrikában összehoz a sors a francia ellenálló Marianne Beausejourral egy veszélyes küldetés során, az ellenséges vonalak mögött. Amikor Londonban újra találkoznak, kapcsolatukra baljós árnyékként vetül a háború emberfeletti… [tovább]

angol
magyar

Képek 20

Szereposztás

Brad PittMax Vatan
Marion CotillardMarianne Beausejour
Lizzy CaplanBridget
Matthew GoodeGuy Sangster
Raffey CassidyAnna Vatan
Charlotte HopeLouise
Jared HarrisFrank Heslop
August DiehlHobar
Hannah FlynnLindy Hopper
Russell BaloghMarianne barátja

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 8

Várólistára tette 160


Kiemelt értékelések

Zsinus

Azért megérné a 10 csillagot, mert egy életen át emlegetni fogjuk ezt a mozizást (indoklás az értékelés végén).

Az első 20 percen átlendülve már határozottan tetszett. Semmi extrára nem kell számítani, de szerintem teljesen nézhető. Főleg olyanoknak, akik nem igazán kedvelik a háborús, politikai témájú filmeket. Szerencsére inkább a romantikus szál volt az erősebb, közben meg volt egy kis izgalom is, hogy na vajon mi igaz és mi nem. :D Valószínűleg soha nem néztem volna meg magamtól, és lehet csak azért tetszett ennyire, mert a véletlen műve volt.

Történt ugyanis, hogy elindultunk megnézni a Legendás állatokat @ReeLee-vel. Már a pénztárnál volt egy kis kavarodás, a csajszi visszakérdezett, hogy a Szövetségeseket? Javítottam, megkaptuk a jegyeket, mentünk be. A jegyellenőr srác közölte velünk, hogy a 4-es terem, ja nem a 3-as. Mi szépen beültünk, vártunk 1 órát a film kezdetére, csodálkoztunk picit, hogy ekkora csúszással kezd, meg hogy senki más nem hozott 3D-s szemüveget. És akkor megkezdődött a film: Szövetségesek. Igen, voltunk olyan szerencsétlenek, hogy rossz terembe ültünk be. Az elején ki akartunk jönni, mert hát nem érdekel minket egy második világháborús film. Viszont a mi filmünk már 50 perce ment, nem lett volna értelme átmenni, így végül maradtunk. És jól is tettük. :D

strangelove 

Az elmúlt év egyik legjobb amerikai stúdiófilmje, egy legendás rendezőtől, aki szerintem a Számkivetett óta nem volt ilyen remek formában, annak pedig lassan két évtizede. Sajnálom, hogy Zemeckist ennyire cserben hagyták a nézők (kisebb mértékben a kritikusok), pedig a Szövetségesek a maga nemében mestermunka.
Mielőtt rátérnék a film legnagyobb erényére, felhoznék egy példát Zemeckis rendezésének minőségét illusztrálandó. A filmnek nagyjából a felénél van egy kulcsjelenet, aminek a dramaturgiája egyszerűen lenyűgöző. Maxet behívják valamilyen előtte is titkolt ügyben, ő meglehetősen kedvetlenül tesz eleget a hívásnak. Mikor megérkezik a központba, le kell mennie az alagsorba. Az egész szokatlan számunkra is, hiszen láthattuk már a munkahelyén, és még soha nem járt ott, ahova most kell mennie. Zemeckis közel egy percig mutatja, ahogy Max lefelé lépcsőzik, majd szépen lassan komótosan eltűnik egy végtelennek tűnő folyosón. A jelenet nagyjából ötven másodpercig tart, ha jól emlékszem egyetlen vágással. Max először alászáll, majd a folyosón szép lassan eltűnik a kép mélyén. Zemeckis ugyanis mélységi beállítást alkalmaz, statikus kameraállásból. Ezzel az ötven másodperccel, szavak nélkül meglapozza a film fordulópontját, a kulcsmomentumot. Feltehetően mindenki érzi már a nyugtalanságot, a zavart, mire kiderül, hogy miért is hívatták Vatant. Szerintem ezt nevezhetjük elsőosztályú rendezői munkának a zsánerfilmezésben.
Most pedig arról, ami a filmet igazán különlegessé teszi. spoiler
Pazar!

1 hozzászólás
Rebarbara 

Nekem tetszett. És bármennyire is Brad Pitt ellenes voltam eddig, kezdek megváltozni :)

5 hozzászólás
LukeSkywalker 

Egy szóval jellemezve: korrekt. És ez egy Robert Zemeckis kaliberű rendezőtől édeskevés. A CGI napfelkelték és greenscreen homokviharok filmje ez, na meg az öregedő faarcú Brad Pitté, akinek zéró a szexuális összhangja Marion Cotillard-ral.
Ez egy fess számok után-háborús film, amit egyedül a rutin és Alan Silvestri szép zenéje ment meg.

sipiarpi 

Korrekt mozi. Nem voltak nagy elvárásaim, és történetet is nagyjából lehetett tudni a trailer alapján is. Egyszer érdemes volt megnézni, de nem valószínű, hogy még egyszer szánnák rá időt. A történet végig gondolt, de kiszámítható. A látvány nem volt problémás, így egy rendes iparosmunka. Ha szereted a drámát, a 2. vh-t, vagy a színészeket, akkor érdemes megnézni.

Lunemorte 

Marion Cotillard rettentően irritált, úgy néz ki meg úgy viselkedik a filmben, mint egyik ismerősöm…Ráadásul elég butuska is…Brad Pitt meg túl komoly volt. Zavart az is, hogy a franciát nem szinkronizálták, noha sok mindent értettem, de utálom a feliratokat…Tipikus amcsi film, ahol a buta, gonosz nácikat kell üldözni idézőjelben. A vége emelt valamit még a színvonalon, egyébként egyszer nézhető, altató fim.

Dreamborder 

Nem értem az alacsony százalékot. Szerintem igenis élvezhető történet volt. spoiler Úgy gondolom, hogy a színészi játék is ott volt, az alapötlet is jó és azok a kosztümök… :)

TribeBubu 

Fordulatos, akciódús, érzelmekkel átitatott film szép rendezéssel és remek színészekkel.
Volt egy dolog, ami kissé furcsa volt nekem, de nem kizárt, hogy akkoriban ez volt a katonai eljárás. Logikátlan húzás volt, de a stratégák és szabályalkotók sem lehetnek mindig tökéletesek :)

2 hozzászólás
darkfenriz

Nehéz téma a haza és a szerelem közötti választás. Maxről először meg se tudom fejteni, milyen nemzetiségű, de a munka végül szerelemmé alakul. Valahogy ezt követően éreztem egy kis üresjáratot, de utána felpörögtek az események és egy egész jó kémsztori lett belőle. Azért nyilván Brad sem a régi már, volt ennél jobb filmje, bár az alakítására szerintem nem lehet panasz. És hogy gyakran néz a pohár fenekére, az a közeli képeken remekül látszik :D

kvázimozi 

Rég láttam már ilyen erőtlen filmet. Pedig a történet amúgy rendben van; nehéz döntések elé állítja a nézőt és szépen-lassan kúszik benne a paranoia-méter is. Jól beállították, de valamiért súlytalannak éreztem. Bár ennek oka lehet nem a forgatókönyvben keresendő…
A film igazi vonzereje, amoint két nagyágyú Oscar-díjas színészt csillogtat, akik -végül is- hoppon hagynak :D
Főleg, hogy az egész film miliője néha már kínosan egy kifordított spoiler hatását kelti -és ezt alátámasztandó: Brad Pitt, miután spoiler egy-az-egyben ugyanúgy alakít az otthoni vacsora jelenetnél, mint a spoiler. Na és miért pont Cotillard? Talán mert messziről, illetve bizonyos szögekből hasonlít Angelinára? (tudom, hogy ez szemét, de nézzétek meg, komolyan mondom!)

Don Burgess (cinematography), te is… figymán… a Pókember (2002), a Terminátor 3 meg az Éli Könyve után… mi van veled?! Helyenként a VFX is feltűnően rossz volt; pl. autós jeleneteknél kispórolták, kikényelmeskedték a dolgot és inkább stúdióztak, semmint hogy kipingáltak volna egy valódi utcát. Meg is látszik!
Néhány helyszín (pl. egy kiülős hely, ahol megisznak egy kávét) kifejezetten díszletszagú volt, ami szégyenletes; bár lehet, hogy ez a dekoratőrök számlájára írandó, nem tudom eldönteni.
A kosztümök tök jók voltak és a zene is nagyon tetszett; csak utóbbi nem nagyon illet a keretbe. Alan Silvestri a Marvel filmeken kívül valamiért alig kap ki jó címeket.

Számomra az egész film olyan volt, ami leginkább az angol 'dull' szóval jellemezhető (avagy fakó, tompa, kedvtelen) -szürke és unalmas volt. Na meg az is hihetetlen, hogy a játékideje percre pontosan megegyezik a Prometheuséval, s utóbbi pedig hosszabbnak és tartalmasabbnak tűnik (ne kérdezd ezt miért s honnan szedtem). Csalódás volt, de legalább a trailer nem kamuzott sokat!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján