Mit gondolnak a macskák (2022) 61

Inside the Mind of a Cat
67' · amerikai · dokumentumfilm, ismeretterjesztő 7

Ebben az elbűvölő és imádni való dokumentumfilmben macskaszakértők próbálják megfejteni a macskaagy rejtelmeit, hogy felfedjék az igazságot karmoló kedvencük valódi képességeiről. (Netflix)

Képek 1

Szereposztás

Dr. Hattori YukiÖnmaga
Mit gondolnak a macskák (2022)
Operatőr

Gyártó
Netflix

Streaming
Netflix

Kedvencelte 4

Várólistára tette 45


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nagyon, de nagyon cukik a macskák, imádtam, annyira érdekes és hasznos volt ez az egész dokufilm. :-D Tuti újranézős lesz majd még valamikor. :-D Macskásoknak kötelező lenne megnézni ezt, szerintem. :-D

7 hozzászólás
Emerson 

Amióta macskám (?)* van szkeptikusan állok a macskás könyvekhez/ismeretterjesztő filmekhez. Persze, itt is elhangzik az a jolly joker mondat, hogy minden macska egyéniség de aztán mégis általánosítanak, hogy márpedig ők vadállatok, alkonyatkor és pirkadatkor bekattannak, mindent szétszednek, önfejűek és örülhetünk ha egyáltalán hozzájuk szólhatunk. spoiler
Netflixnek hála bemutattak egy csapat instaceleb csokornyakkendős idomított macskát (WTF?!), egy szeszfőzde biztonsági őrét spoiler, de itt volt a macskapszichológus macskája aki szépen demonstrálta, hogy a gazdi és egy másik ember közül mindig a gazdit válassza (jééé…), de volt itt macskafiziológus, macskakutató, macska-viselkedéskutató, macskaguru (micsoda szakmák!), akik ontották magukból a tudományos maszlagba burkolt általános kijelentéseket.
Egyedül a paleogenetikus nőci mondandója tartalmazott számomra érdekes (és új) információkat. Csak a hangja ne lett volna olyan irritáló, de ez valahogy jellemző volt a beválogatott „szakértőkre”, mindegyikük képviselte a tipikus őrült macskás személy küllemét és fanatikus jellemét (főleg az ázsiaiak).
A macskás slow motion-ös jelenetek a végére már kissé unalmasak voltak, főleg a csokornyakkendős macskáké akiknek ráadásul állandó jelleggel hajszárítót nyomattak a képükbe hogy szépen szálljon a hosszú bundájuk. Folyamatosan beindult a fejemben az Aqua „Baby Girl” riszálós nyávogós száma.
A 7 csillag kizárólag a macskáknak szól (mínusz a cirkuszi parádé). De inkább nézek macskás videókat a youtube-on.

*már az első nap kiderült, hogy a „kötelezően előírt” macskajellemből semmit sem produkál.

4 hozzászólás
Nihilchan 

Iszonyat cuki, de nem túl tartalmas az új információk terén. A macskák minden esetben aranyosak voltak, az emberek pedig túlzottan elfogultak; nekem egyáltalán nem hiteles „kutató” az, aki gyakorlatilag a macska szó hallatán sírós érzelemkitörést produkál. Ráadásul tele volt olyan hülyeségekkel, mint például, hogy a macska a gazdájához megy oda hamarabb, nem egy idegenhez. Nahát. Wow. Sosem gondoltam volna. Ó, és a műsor kb. negyedét a random bevágott internetes cicás videók tették ki. Szóval cuki volt, mert imádom a cicákat, de egyáltalán nem informatív. Pedig egy dokumentumfilmnek annak kéne lennie.

Ruby_εïз 

A macskák cukik voltak benne, kizárólag nekik jár a hét csillag. Nekem ez erőltetett volt. Aki meg akarja érteni a cicáját inkább csinálja maga, mert ebben csak sablonok vannak. Igazság szerint Jackson Galaxy jóval többet tud adni.

Gothic 

Érdekelne, hogy mi volt a célközönség, mert az én laikus saccom szerint újdonságot maximum annak adhatott ez a film, aki még sosem látott macskát. Olyan kis egyszerű és kis bugyuta, ráadásul ólomlábakon vánszorgó.

Szépen felvezették, hogy csak nemrég kezdték el komolyabban kutatni a macskák viselkedését, észjárását, és hogy ennek ellenére is micsoda forradalmi felfedezéseket tettek eddigi szegényes tudásanyagunkhoz mérten ezek az ezerféle néven hívott szakértők, majd meglehetősen vontatottan felsorolták azokat az általánosságokat, amiket minden macskás gyorstalpalókkal foglalkozó, magánemberek által készített Youtube videó összefoglal öt percben, és amiket nem mellesleg húsz évvel ezelőtti (!), animal planetes dokumentumfilmekben is hallottam már kislányként. Ha csak évtizedes kliséket tudnak szajkózni, ahhoz minek új filmet forgatni? Ha nem tudnak tartalommal kitölteni egy órát, akkor miért ilyen hosszúra készítik?

Persze, a macskás utazócirkusznak, a skót szeszfőzdének meg a tucatnyi amerikai és japán influenszer gurunak jól jött a promóció, de nem ez volt az alkotói ígéret. Kvázi mindennel foglalkoztak, csak a macskák pszichológiai és neurológiai működésével nem, kiábrándítóan tudománytalan és amatőr volt az egész. (Csak egy példa: Az szóba sem került, hogy mennyire lehet fejlett a macskák agykérge és limbikus rendszere más állatokhoz képest.) Sokatmondó, hogy az egyetlen érdekes és informatív szakaszban egy paleogenetikus nőci beszélt a macskák háziasításának a történelméről. Aminek megint semmi köze sincs a címhez, tehát nem kerültem közelebb annak a megértéséhez, hogy mit gondolnak a macskák.

Ahhoz kerültem közelebb, hogy mit gondoltak a sztereotipizált, jobb eseten csak elrettentő célzattal mutogatott macskatartók a macskáikról. Nyilván tisztán megszállott, akarom mondani; érzelmi alapon, mindenféle racionalitást vagy tudományos tényt nélkülözve. A mondataik tocsogtak az antropomorfizálástól, amiről minden valamire való, pszichológiával foglalkozó szakember felismeri, hogy az emberi tudattalan kognitív torzítása, ezért szándékosan kerüli a fapados látványosságok alatt bármit is csináltak a cicák, ezek a mániások nem nyugodtak le, ameddig nem tudtak valamilyen emberekre jellemző viselkedést, motivációt vagy személyiségjegyet beleerőltetni a macskák tetteibe. Pusztán azért, mert sok ember valamiért jót érez attól, ha háziasított ragadozó helyett bundás kisbabaként tekint a macskákra. o_o Én kapok elsőnek frászt, ha valaki azt mondja, a macskások valójában gyerekpótlékként kezelik a kedvencüket, de az ilyen eszelős, szentimentális viselkedést látva kénytelen vagyok belátni, némelyek esetében van alapja. Minek kell gügyögni a macskának? Miért kell hozzá úgy beszélni, mint egy csecsemőhöz vagy egy nehéz felfogásúhoz? Nem újszülött vagy szellemi fogyatékkal élő emberek, hanem állatok, a cukiskodástól meg a bugyutáskodástól nem fogják jobban érteni, amit mondanak nekik. Amikor az egyik amerikai guru elkezdett picsogni, hogy Jaj, jaj… látod ezt, Caaaaaaaaaarl? Ez a ventilátor oooolyaaaan szööööörnyűűűű, jajajaj! aztán meg ugyanilyen stílusban lelkendezni, hogy Óóóóó, nézd milyen szép kis ventilátor eeeeeeez! Nézd-nézd-nééééééééézd! Ugye milyen szééééééééééép? Óóóóóóóó, ugye miiiiiiiiilyen széééép, aranyos venticske eeeeeeez? , legszívesebben eret vágtam volna.

Ha a megkérdőjelezhető minőségű és élvezhetőségű tartalom nem lenne elég, még technikailag sem sok dicsekedni valójuk van a készítőknek. Nem tudom, ki találta ki ezt a hülyeséget a Netflixes dokumentumfilmeknél, hogy elkezdik mutatni az interjúalanyt már a kamerabeállítások és egyéb készülődések közben, aztán beleteszik a filmbe a jobb helyeken próbafelvétel címszóval kukába küldött anyagot, kiírják, hogy ki ő, micsoda, adnak két perc tiszteletteljes csendet az információ feldolgozásának, mint egy temetésen, és utána kezdik el az interjút. Rettentően unalmas és irritáló. Ugyanez érvényes a macskák bolondozásairól készített lassított felvételekre, a macskák arcáról készített premier plánokra, az utcán járkáló emberekről készített lassított felvételekre (?!), és minden olyan alkalomról, amikor valamelyik interjúalany simogatja vagy dögönyözi a közelébe rakott macskát. Csak úgy, legalább két-három percig elnyújtva.

Ha a felesleges töltelékeket kihagyták volna belőle, és emberi tempóban beszéltek volna a megszólalók, tényleg nem lett volna hosszabb öt percnél.

_Andrea_

Creepy macskatulajdonosok, mondvacsinált szakértők és nagyon kevés információ – rengeteg cicás videóval kitöltve.

Ik4r0s

Íme egy magyarázat, hogy miért imádom a macskákat. Mindig is elegáns és misztikus élőlényeknek tartottam ezeket a doromboló szőrgombócokat. A doku remek ismeretterjesztő, sok-sok imádnaivaló cicussal. Volt egy pont, amin szó szerint le esett az állam. Minden hozzám hasonló macskaőrültnek kötelező! Ja,és igen. A macskás férfiak is vannak olyan szexik, mint a kutyások. ;)

3 hozzászólás
Dániel_H 

Egy újabb netflix-dokumentumfilm, ami gyakorlatilag semmi újat nem tud adni, pláne nem egy macskatartónak. Néhány szép és néhány csúnya macska, ostoba amerikaiak, japánok, meg sok mondvacsinált foglalkozás. A slow-mo és közeli felvételeken kívül nem tudom mennyi létjogosultsága volt ennek az egésznek. Inkább megyek és megsimogatom a saját dögöket..

Andaxin 

Vajon minek tanítják meg a macskát nekiugrani a papírnak? Oké, keresztül ugorja, és? :D


Hasonló filmek címkék alapján