Mintha egy városban lennél (2021–2021) 10

Járd be New York utcáit és ismerd meg a fanyar stílusú író, humorista és mesemondó Fran Lebowitz lenyűgöző elméjét, miközben Martin Scorsesével társalog.

Szereposztás

Fran Lebowitzönmaga
Martin Scorseseönmaga

Kedvencelte 1

Várólistára tette 26


Kiemelt értékelések

clarity 

szórakoztatott végig. nem ismertem Fran Lebowitz munkásságát, de biztos fogok tőle olvasni. egy jelenség. a stílusa, a humora, a csípős odaszúrásai. viszont Scorsese konzerv röhögését kispórolhatták volna jó néhány helyen.

strangelove 

Remélem lesz egy vállalkozó kedvű és elszánt néző, aki összevágja Scorsese hahotázását. Csodálatos, bár minden év így indulna!


Népszerű idézetek

strangelove 

Az az egyik gond azzal, ha elhagyod a lakásodat, hogy rengeteg ember van odakint. Az a jó a lakásomban, azon túl, hogy remek lakás, hogy én döntöm el, vannak-e benne mások.

3. rész – Tömegközlekedés nagyvárosi módra
strangelove 

Fantasztikus helyen ültünk. Vagyis amit mások annak gondolnak. Elől, középen. A tökéletes hely számomra hátul, szélen van, onnan ki tudok jutni. Amint beérek a színházba, már a kijutást tervezem.

1. rész – Mintha egy városban lennél
strangelove 

Számos tevékenység, amit manapság az úgynevezett vakáció alatt űznek az emberek, az régebben a hadifoglyok büntetésére szolgált. Sokszor olvasni, például a Times utazás rovatában, hogy egy utazás keretei között hegyet mászhatunk, miközben ránk kötöznek egy másik embert, és ha felértünk a tetejére, jöhet az ugrás. Ez a vakáció 15 rongyba kerül személyenként. Számomra ez egyenlő a bataani halálmenettel. Akkor a bataani halálmenet túlélői is követelhették volna a pénzüket, mert fantasztikus élmény volt.
Gyakran töprengek azon, miért csinálják ezt az emberek. Kihívásokat keresnek. Egyfolytában azt mondogatják, hogy kihívásokat keresnek. Ezek koholt kihívások. A hegymászás koholt kihívás, hiszen nem muszáj megmászni. Ezzel szemben számos dolog van, ami feladata egy embernek, de mégsem teszi meg, mert fél vagy mert nehéz. Na azok a kihívások! A kihívás egy kötelező feladat, nem pedig egy kósza ötlet.

5. rész – Sport- és egészségügyi osztály
strangelove 

Manapság rengeteg ember űz extrém sportokat. Sokan vállalkoznak rá, mondván, kihívást keresnek. Ilyenkor eltűnődöm: ezeknek az embereknek mégis milyen az életük? A való élet elegendő kihívást tartogat. Ha sikerül eljutnom a tisztítóba anélkül, hogy összeverekednék valakivel… El is tudtam vinni a ruhákat, és el is tudtam hozni anélkül, hogy perrel riogattam volna a verekedőt, vagy valaki megfenyegetett volna. Ez önmagában is kihívás. Tényleg szükség van kihívásokra? Számomra a saját életem is kihívást jelent. Én nem hajkurászok szédületes kihívásokat. Rettegek, hogy fizikailag megsérülök. Ez mindig is így volt. Kerülöm azokat a tevékenységeket, ahol nagy az esélye a sérülésnek, ami gyakorlatilag bármi,amihez bukósisakot kell hordani.

5. rész – Sport- és egészségügyi osztály
strangelove 

Scorsese: Hajlamos vagy lenézni az embereket?
Lebowitz: Úgy érted, sznob vagyok-e? Bizonyos fajta sznobizmusokat elítélek. Én másképp vagyok sznob. Az én sznobizmusomnak semmi köze ahhoz, hogy ki az apád, melyik iskolába jártál, hol nőttél fel. Azon alapul, hogy egyetértesz-e velem
az adott kérdésben. Kizárólag erről szól. „Te úgy gondolod? Hagyjuk!”

1. rész – Mintha egy városban lennél
strangelove 

A kisgyerekek cigarettafüstben éltek. Értik? Nálunk például az anyám sosem nyitott ablakot, mert nem akarta, hogy a kinti levegő bekússzon a házba. Nem lehetett odabent látni. Az ötvenes évekről beszélünk. Ha kocsiban ültünk, nem húzhattuk le az ablakot. Apám pipázott, anyám cigarettázott.

5. rész – Sport- és egészségügyi osztály
strangelove 

Ami az utazást illeti, nem hiszem, hogy az emberek élvezetből csinálják. Amikor látom a reptéren a sok nyaralni induló embert, azt gondolom: „Ilyen rossz az életük?” Ilyen rossz a normális életük, hogy így gondolkodnak: „Tudod, mit? Fogjuk a gyerekeket,
menjünk ki a reptérre több ezer bőrönddel, álljunk sorba, hagyjuk, hogy idióták kiabáljanak ránk, induljunk későn, és zsúfolódjunk össze! És ez jobb a normális életünknél.”

3. rész – Tömegközlekedés nagyvárosi módra
2 hozzászólás

Hasonló filmek címkék alapján