A szüretről, ezúttal szűrten
Röviden összefoglalva: a szüret, avagy a termésbetakarítás a legfontosabb időszak a szőlészek és borászok életében, hiszen ilyenkor érik be az egész évnyi munka gyümölcse a szó szoros és átvitt értelmében is – hogy pontosan az év melyik részében történik, az… [tovább]
A szüretről, ezúttal szűrten
Röviden összefoglalva: a szüret, avagy a termésbetakarítás a legfontosabb időszak a szőlészek és borászok életében, hiszen ilyenkor érik be az egész évnyi munka gyümölcse a szó szoros és átvitt értelmében is – hogy pontosan az év melyik részében történik, az függ szőlőfajtától, borvidéktől, a készítendő bortípustól és az adott év időjárási körülményeitől is, ezért július végétől október végéig bármikor sor kerülhet rá. Lévén, hogy ekkora jelentősége van, ünnepi eseményként kezelik a borászatokban – nem csak munka, de sokszor családi és baráti összejövetel is egyben, aminek a modernizáció ellenére máig részét képezik a hagyományok.
A szüretet alapos felkészülés, termésbecslés és próbaszüret előzi meg, aminek során megmérik a must cukor- és savtartalmát, megvizsgálják a kocsány elfásodását és a mag színének változását, valamint a bogyóhéj és bogyóhús ízérzetének alakulását is. Amint ideálisak lesznek a körülmények, kézi szürettel vagy géppel leszedik a szőlőt – kivéve az aszúhoz szedett alapanyag esetében, ugyanis a nemespenésszel borított aszúbogyókat kizárólag kézzel, szemenként válogatva lehet szüretelni –, majd a présházba viszik, ahol kinyerik a levét, hogy aztán beindulhasson a csoda, aminek a végeredménye jól ismert. [bezár]