Lebilincselő dokumentumfilm, amely szakértőkkel és áldozatok családjával készült interjúk révén vizsgálja az Egyesült Államok halálos ételmérgezéseinek problémakörét.
Várólistára tette 10
Kiemelt értékelések
Ha valaki, hát én biztos, hogy furcsa népségnek tartom az amerikaiakat és az biztos, hogy náluk duplán hülyebiztosra kell mindent kódolni, hogy életben maradjanak. DE.
Élelmiszerbiztonságra szükség van, több okból is. Az egyik legnagyobb oka, ez a túlnépesedett Világ, amiről az ember és az emberi önzés gondoskodott. Az eltúlzott jólét, a belénk nevelt lustaság, a modernizáció, a haladás, az új technológiák, egyszóval minden, ami ezzel a korral jár, ami megkönnyíti az életünket, egyúttal felületessé, puhánnyá is tesz minket.
És a sorozatra rátérve, azért is van szükség ilyen dokumentumfilmekre, hogy ne felejtsünk el embernek maradni. Az alábbiak szerint:
– Nem lehetünk felelőtlenek a saját élelmiszereinkkel és a saját konyhánkban. Akkor sem, ha tudjuk, hogy szenzációs dolgokra képes az orvostudmomány és van élelmiszerbiztonsági szabályozás. A zöldséget mossuk meg, a húst süssük meg/át, vagy ha nem, legyünk tisztában azokkal a következményekkel, amiket a film is tárgyal.
– Tudjuk, hogy Amerika vs Európa újabb 0:1 – de ettől még ne felejtsünk el elővigyázatosnak lenni. Ez a film nem csak az amerikaiaknak szól. Nekünk, akár emlékeztetőül is: tudd, hogy mit eszel meg.
– És én azt gondolom, hogy annak ellenére, hogy az amerikaiak pofátlanul nagy túlfogyasztók és környezetártalmasak – nagyobb mértékben, mint a világon bárhol másutt – mégis, emberek halála az ecoli0157 miatt nem oké, nem fair, hanem szomorú és kivédhető lett volna. És felháborító, hogy a tőkések továbbra is vállvonogatva tagadják meg a vallomást a bíróságokon, különböző kiskapukat kihasználva. Hogy olyan emberek kerülnek az egyesült államokban kiemelten fontos pozikba, amelyek bábok különböző érdekelt csoportok kezében. (Lásd a nőt, aki többször állítja, hogy tudós, és bizony szolgálja a fogyasztókat is… – az egész mosolya akkora hazugság, hogy kilógott a képernyőről.)
Én azt gondolom, hogy a doku nagyon szépen rámutat azokra az élelmiszerekre, amelyek alapból veszélyesek, én köszönöm, jobban meg fogom gondolni, hogy ezekből mit veszek és mit nem (hála az égnek mogyorót már egy ideje semmilyen formában nem fogyasztok). Nem unatkoztam rajta, informatív, kellően drámai és tanulságos. Szerintem egyszer minden „fogyasztónak” illik látnia, hogy tisztában legyen a saját maga és a saját országa élelmiszerbiztonságának határaival. Ha nem is rólunk készült, kimondottan, nekünk is szól.
Mindenki számára ajánlom, fontos közlendői vannak.
Az USA élelmiszerszabályzásának sötét oldala, ami minden esetben egy felé mutat: a fogyasztón a felelősség. Ami egyrészt valahol érthető, másrészt viszont a fertőzésveszély gyártói oldalon csökkenthető lenne. Szerintem jó volt, érdekes volt, és látványos…