Kedvencelte 7

Várólistára tette 105


Kiemelt értékelések

snowden

ELSŐ ÉVAD.

Ez volt a harmadik true crime műfajú sorozat, ami lement idén, szóval lassan én is unom, hogy mindegyikhez azt írom: nézzétek, kihagyhatatlan. Ha a When They See Usnál felfordult a gyomrod az emberi aljasság láttán, és brutálisan megingott az igazságszolgáltatásba vetett hited, akkor nézd meg a Making a Murderer első évadát, és ints búcsút a gyomrod meg a hited maradékának.

Ez valami elképesztő, olyasmi sztori, amit kitalálni se lehet. És ez így volt: egy fickót gyilkossággal gyanúsítva börtönbe juttattak, majd 18 év után elengedték, mert kiderült, mégse ő volt a tettes. De még mielőtt nekiállhatott volna szrrá perelni mindenkit, akinek a bebörtönzéséhez köze volt, őt magát fogták perbe megintcsak, ráadásul ismét gyilkosság vádjával. Ami ebben a 10 részben történik, arra nem nagyon lehet felkészülni, és ha van örökranglistája azoknak a sorozatoknak és filmeknek, amelyek az embert a világ legundorítóbb férgének állítják be, ez egész biztosan ott van annak a listának valahol az elején. Teljes egészében dokumentumfilmet látunk, archív felvételek pörögnek órákon keresztül (ez a hiperrealizmus néha azért nézőpróbáló is…). Rendőrök, ügyészek, ügyvédek, családtagok – mindenkinek megvan a szerepe ebben a kafkai rémálomban: ilyen az, amikor a hatalom minden eszközét beveti és támad. Nézzétek meg. Az ügyészség állítólag kifogásolta, hogy túlságosan egyoldalúan mutatják be az eseményeket az alkotók, és fontos bizonyítékokról nem is tud meg semmit se a néző, én ezt készséggel el is hinném nekik, ha mondjuk hajlandóak lettek volna ők is kamerák elé állni, és mindenki előtt világossá tenni, hogy pontosan hogyan is gondolkodnak erről az egészről.

(Van abban amúgy valami durván elgondolkodtató, hogy ezekben a mostani bűnügyi tematikájú sorozatokban nem annyira a tettes kézrekerítéséről van szó, sokkal inkább az igazságszolgáltatás rendszerének brutális hézagjairól látunk komplett évadokat…)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Evione

Representative Mark Gundrum (Wisconsin State Assembly, Founder of Avery Task Force): And then you start thinking to yourself, „Boy, maybe it was good he was in all that time.” As unjust as it was, if he did this, what might he have done during that time? And you just start questioning the whole system. You can't put people in prison because you think someday they might do something wrong. Or even horrible. Or heinous. You know? But you still have these conflicting thoughts and feelings.

(3. rész)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján