Várólistára tette 6


Kiemelt értékelések

BrigiHudacsko

Megszállottja vagyok a Last Week Tonight with John Oliver c. műsornak. Az egyik első videó, amelyet a műsorból láttam, és azóta többször újranéztem, a hihetetlen mértékű amerikai ételpocséklással foglalkozott ("Food Waste": https://www.youtube.com/watch…), és ebből a dokumentumfilmből is felhasznált néhány részletet. Most sikerült megnéznem magát a forrást is, ami ha lehet, még jobban szíven ütött, mint John Oliver beszámolója.

A dokumentumfilm alapja, hogy a szerzőpáros, Grant és Jen elhatározzák, 6 hónapig csak kidobott/kidobásra ítélt élelmiszereket fognak fogyasztani, eközben pedig megpróbálják felmérni, mennyi és milyen minőségű élelmiszer kerül a szemétbe és milyen okoknál fogva. Az eredmények várható módon megdöbbentőek (néha viccesen megdöbbentőek: Grant kb. a projekt közepére 5 kilót hízik, de főleg csak dühítő az egész), és őszintén szólva nagyon nehéz végignézni, hogy Észak-Amerikában és Európában az összes megtermelt étel 30-40%-a a szemétbe kerül, miközben a világon nagyjából 1 milliárd ember éhezik. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Jó lenne, ha minél többen látnák ezt a filmet, hiszen az ételpocséklás problémája pont olyasmi, amivel kapcsolatban mindenki tehet valamit, és átértékelhetjük az élelmiszervásárlási és –fogyasztási szokásainkat. Nem mondom azt, hogy most rögtön induljunk dumpster-divingolni vagy hozzám hasonlóan mindenki álljon 10 percet a polc előtt a Tescóban, miközben átgondolja, melyik gabonapehely az, amely mellett el tudja kötelezni magát, hogy biztosan meg fogja enni, de azt hiszem, mindannyiunkra ráfér, ha legalább átgondoljuk, mit, hogyan, honnan és miért (v)eszünk. És nyugodtan megehetjük a görbe uborkát is, ugyanolyan jó az íze.


Hasonló filmek címkék alapján