Égető bizonyíték (2008) 98

Burn After Reading
96' · amerikai · dráma, vígjáték, krimi 16

0 díj · 2 jelölés

Egy titkos információkat tartalmazó lemez Osbourne Cox CIA ügynök elhidegült felesége révén két edzőtermi alkalmazott kezébe kerül, akik megpróbálnak hasznot húzni az értékes dokumentumból. A helyzet megoldása Harry Pfarrer-nek, a CIA bérgyilkosának feladata lesz.

Képek 1

Szereposztás

John MalkovichOsborne Cox
Brad PittChad Feldheimer
George ClooneyHarry Pfarrer
Tilda SwintonKatie Cox
Frances McDormandLinda Litzke
Richard JenkinsTed Treffon
Kevin SussmanTuchman Marsh Man
Elizabeth MarvelSandy Pfarrer
David RascheCIA tiszt
J. K. SimmonsCIA felettes

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 12

Várólistára tette 56


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth 

Coenékhez képest meglehetősen maszek-benyomást keltő, szinte már független filmes hangulatot árasztó mozi, de az abszurd, szatirikus él sokkal jobban ül benne, mint sok kultikus státuszba emelkedett thrillerükben. A szereposztás lenyűgöző névsorát tekintve az ember joggal gondolhatná, hogy a tesók irodája előtt ugyanúgy térden állva könyörögnek a színészek egy-egy szerepért, mint Terrence Malick előtt, viszont Coenéknek nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy a karaktereiket szinte ráírják egy-egy művészre. Malkovichot én ugyan nem szeretem, de ebben a filmben gyakorlatilag mintha magát játszaná – McDormand ugyebár szerencsemalac a számukra, de Clooney és Pitt is talán ebben a filmben tudta végre kipihenni/feloldani az ekkortájt rájuk nehezedő karakterszínészi mivolt fenyegetését. Mindketten teljes odaadással és lazasággal csinálnak magukból bohócot, ami az Ocean’s filmek után tutira kielégítő lehetett a számukra.
Tilda Swinton meglepően szimpla szerepet formál, számára talán az lehetett a felüdülés, hogy ezúttal kicsit önmagát adhatta mindenféle átalakulás nélkül, a legcoolabb arc viszont kétségkívül J.K. Simmons. Nem véletlen, hogy ebből a filmből kivételesen kihagyták John Goodmant.

Maga a történet coenien abszurd, szatíra a köbön a kormányzati, titkosszolgálati szervek és a mindennapi élet bonyodalmainak összekeveredéséből – azt hisszük, a Nagy Testvér mindent tud és mindent lát, pedig a nagy tesó csak puhatolózik, és esélye sincs összerakni, mi a túrót tudunk mi összebalhézni magunknak a tyúksz*ros kis hétköznapi életünkben.
Nem egy eget rengető alkotás, még csak kultikus-klasszikus vonalon sem hivatkoznék rá, de jó szórakozás, valamivel könnyedebb, mint a tesók legtöbb filmje.

Little_Monster 

Hogy én anno mennyit röhögtem ezen a filmen. Ez áll az én humoromhoz a legközelebb, ez a jó színész gárda. Talán a Coen testvérektől a kedvenc filmem.

Sapadtribizli

Ezt már csak Brad Pitt táncolásaiért is megérte megnézni! :D
Ha valaki szereti az abszurditást, annak tiszta szívből ajánlom! :D

Banditaa

Hiába Coen-fivérek és a szokásos szereplőgárda, ez minden volt, csak vicces nem. Egyetlen pozitívum Brad Pitt volt. A többi felejtős.

LoneWolf 

Ennyi idiótát egy rakáson… eh. Kicsit a Blöff-re emlékeztetett, de nem volt olyan pörgős és annyira vicces sem, Brad Pitt-nek pedig mindig ilyen bolond szerepeket kellene kapnia. Ez jól állt neki. A film másik fénypontja természetesen J.K. Simmons volt, aki azzal a pár percnyi jelenetével is lazán vitte a pálmát. (Amin meg Clooney karaktere dolgozott… No komment.)

Popovicsp87 

Az ötlet érdekes volt, mégis újranézve hiányzott az a plusz, amiért elsőre megkedveltem.
Brad Pitt karaktere a legjobb, közvetlenül utána Malkovich jön.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján