Állami áruház (1952) 45

98' · magyar · vígjáték 12

Kocsis Ferenc kiváló dolgozót kinevezik az új állami áruház igazgatójává. Ilonka a tehetséges divattervező, Boriska a kedves, Dániel, a túlbuzgó, Klimkó, a konzervatív eladó és Glauziusz bácsi, a lelkiismeretes, becsületes könyvelő segíti munkáját. Ilonkával eleinte inkább csak folyton… [tovább]

Képek 2

Szereposztás

Gábor MiklósKocsis Ferenc
Petress ZsuzsaIlonka
Feleki KamillGlauziusz
Latabár KálmánDániel
Turay IdaBoriska
Horváth TivadarKlimkó
Mányai LajosDancs
Mezey MáriaDancsné
Gózon GyulaBezzegh bácsi
Tőkés Anna

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 7

Várólistára tette 17


Kiemelt értékelések

para_celsus

Kövezzenek meg a rajongók, de én nem értem ennek a filmnek a népszerűségét. Készült akkoriban jópár vígjáték, ami vígjáték volt, benne a kötelező vörös farokkal* és propagandaelemekkel, de ez a film pont fordítva, kőkeményen propagandafilm volt vígjátékelemekkel. Hiába játszanak benne jó színészek, a fájdalmasan egysíkú karakterek sem kihívást nem jelentenek, sem mozgásteret nem adnak nekik. Latabár Kálmán igazán táncoskomikusként tudott érvényesülni a ’30-as évek zenés tévedési vígjátékaiban, ahol még működött is a túlzó, over-the-top játéka, ebben a szocreál környezetben viszont egyszerűen túl sok.

*Nem kell rosszra gondolni, a vörös farok a műbe/elő- vagy utószóba illesztett, a korszak (diktatórikus) szellemiségének megfelelő bullshit, amely megmagyarázza (kamuzza), hogy a mű ideológiai szempontból miért is illeszkedik a hatalom világképébe.

adrica

A maga korához és politikai környezetéhez mérve cuki, semmi különös vicces vígjáték. Latabár egy kicsit ripacs, de azért értem, hogy mitől lett olyan nagy legenda, meg a karaktere is nagyon jól állt neki. Rajta kívül még Glauziusz bácsit csíptem nagyon, az ő sztorija ideológiával együtt is aranyos volt. Persze, ideológiával meg tele van, ne várjunk mást egy 1952-es filmtől még akkor sem, ha habkönnyű kornyikálós-romantikus vígjáték (vagy akkor főleg ne :D).

A korabeli kiejtést változatlanul rajongom, szerintem ezt minden régi film értékeléséhez oda fogom írni egész életemben. :D


Népszerű idézetek

Delena

Hallgassanak rám, most vegyenek kertitörpét, mert aztán nem lesz! Jön a tél és meglátják, itt fogunk állni télvíz idején kertitörpe nélkül!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján