A Tinder-csaló (2022) 155

The Tinder Swindler
114' · angol · krimi, dokumentumfilm 16

Egy izraeli szélhámos gazdag iparmágnásnak adva ki magát nőket vert át az interneten, több millió dollárt kicsalva tőlük. Most néhány áldozat a revansot tervezi.

angol · magyar
angol

Szereposztás

Cecilie FjellhøyÖnmaga
Pernilla SjöholmÖnmaga
Ayleen CharlotteÖnmaga
Erlend Ofte ArntsenÖnmaga
Kristoffer KumarÖnmaga
Natalie Remøe HansenÖnmaga
A Tinder-csaló (2022)
Zeneszerző

Gyártó
Netflix

Streaming
Netflix

Kedvencelte 3

Várólistára tette 66


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Nagyon próbáltam összeszedni a gondolataimat és elfogulatlanul elmondani a véleményem. Rájöttem, hogy nem tudom. Egyrészt a féregnek a saját Bentley-vel hajtanék át a lágy részein, másrészt meg felfoghatatlan számomra, hogy olyan emberekből tudott kicsikarni ENNYI pénzt, akik maguk sem voltak annyira eleresztve. Hiába láttam magam előtt, hogy hónapokig alapozta a kapcsolatait mielőtt elkezdte őket pumpolni. Ugyanakkor mi úgy kezdtük el ezt nézni, hogy tudtuk mi a helyzet. Nem akarom hibáztatni az áldozatokat, sajnálom is őket. Nem akarom azt mondani, hogy velem ilyen sosem történhetett volna/történhetne meg, de úgy érzem egy ilyen szintű átb@$*áshoz már messze túl gyanakvó vagyok.

Off: Azért egy pillanatra megpróbáltam elképzelni, hogy velem akar hitelt felvetetni a magyar bürokráciával. Ha az én hitelképességemre alapozta volna, előbb alszik padon, mint bármilyen csillagos szállodában. Ha nagyon villogni akarsz, egy Starbucksos lattéra meghívlak, jóbarát.

Az viszont több, mint felháborító, hogy ez az ember szabadon mászkál és úgy éli világát, mintha semmi nem történt volna. Az áldozatai pedig semmilyen szintű kompenzálást nem kaptak. „Vicc” az egész.

2 hozzászólás
Törpillaa 

Hát ez a fickó nem semmi, az tuti. spoiler A sztori érdekes volt, hallottam már róla, de nem igazán követtem a híreket a Tinder csalóról és a naiv áldozatairól. spoiler Remélem egyszer lesz ellene elég bizonyíték, és leüli a méltó büntetését a sitten, mert megérdemelné. De legalább ez tanulságos is lehet, és figyelmeztető is a hasonló csalókra, mert felhívja a figyelmet, hogy az ilyen szituáció bárkivel megtörténhet, bármikor, ha nem eléggé figyelmes, és beleesik egy ilyen spoiler csaló kezei közé.

eszternemeszti 

na ez egészen elképesztő.

nem is nagyon tudok mit írni, mert egyszerűen hihetetlen, hogy ez megtörténhet. az meg végképp, hogy egy ember ennyi gonoszságért és bűnért mindössze 15 hónap letöltendőt kap úgy, hogy végül mégcsak a felét sem kell leülnie és vígan folytatja tovább azt, amit elkezdett. mégis hogyan? H O G Y A N?

pózol a milliós cuccokkal, autókkal, repülőkkel, új nőkkel. akiket átvert, azok meg épp törlesztik az általa kreált adósságokat. egyszerűen hihetetlen. le vagyok döbbenve.

6 hozzászólás
dontpanic 

Hát, nem is tudom.

Először is a formátum:
azzal értek egyet, aki szerint ez leginkább cikkek és interjúk összeollózott egyvelege. Érezhetően nem volt benne elég anyag, így kellett az összes, előforduló Google-keresést és Whatsapp fiókmegnyitást a valódibbnál sokkal lassabb tempóban ábrázolt egérkattintásokkal megmutatni…
Amúgy tetszett a felépítés, ahogy szépen, lassan bontakozik ki előttünk a sztori, az egy időben futó történetszálak bemutatása pedig egyenes hátborzongató volt spoiler.

Egy délután alatt néztem meg, de többször állítottam le, mert egyszerűen nem kötött le, pedig egy jó dokumentumfilm nagyon is képes behúzni más esetben.

A tartalom:
hát, arra nincs mit mondani… látom, itt a Snitten is sokan szidják a nőket, akiket kihasznált a pasas, hogy bezzeg én így meg úgy. Oké, de te nem ők vagy. Itt biztosan mindenki érzelmileg érett, egészséges határokat húzni képes személyiség, de az ilyen nárcisztikus pszichopaták pont azokat találják meg, akik nem ilyenek.
Az én határaimon is szépen átgyalogoltak fiatalabb koromban – na, nem épp ilyen módon, ahogy az itt történik, de az mindegy is. Persze, azóta, lassacskán a negyven felé lépegetve megtanultam határokat húzni, de hát ez egy folyamat.
Szóval nem, én egyáltalán nem hibáztatom ezeket a nőket, akik segíteni akartak egy rettentő válságosnak hitt helyzetben egy olyan embernek, akikhez erős érzelmi szálak kötötték őket, és aki mestere volt a manipulációnak.

Imádtam, ahogy haladunk a pasi lebukása és elkapása, majd az egyik nő apró kis bosszúja felé. spoiler

Nekem hiányzott a big picture is, valahogy egy sztorinak jó volt, de arról is eshetett volna szó, hogy hogyan tudtunk olyan társadalmi közeget alkotni, amiben ilyenek megtörténhetnek.

Jó lenne hinni, hogy legalább egy pár ember megúszta, hogy az áldozatává váljon, a cikkek és a film folyományaképpen.

Összességében nekem a nagy hype ellenére eléggé felejthető alkotás. Vagy talán csak mérges vagyok a végkifejlet miatt….

1 hozzászólás
Ainsel 

Nem az az igazi döbbenet, hogy van ilyen, hiszen rengeteg a csalás és átverés, mivel sajnos a naiv, hiszékeny emberek sem fogynak el soha. Ami igazán megdöbbentő, hogy ez a féreg nincs börtönben. Azok után, hogy ezek a nők ennyit küzdöttek, hogy lebuktassák, elkapják, és lecsukassák, a rendőrök egy béna közokirat hamisítást vertek csak rá, és sz*ros 5 hónap után már újra szabadlábon volt. Öt hónap! Mikor milliós összegeket csalt ki emberekből, és nem csak hiszékeny nőkből, hanem másoktól is. Ráadásul újra van barátnője, tele van lóvéval (vajon honnan, kedves hatóságok, biztos nem csalásból, á dehogy), és nem fogok meglepődni, ha hamarosan ír egy könyvet, meglovagolva a „népszerűségét”. Ez a tenyérbemászó kis féreg most éppen „üzleti tanácsadó”, és vígan éli világát luxusban, hiába van tele a képével minden, hiába dobták ki azóta a legtöbb randioldalról (bár nyilván van még bőven profilja, hiszen úgy cserélgeti a nevét, ahogy akarja), hiába pörög a Netflixen ez az igen tanulságos sztori. Hiába, mert következménye nincs, és nem is hiszem, hogy valaha lesz. Talán néhány tündérmeséről álmodozó nő látja, és tanul belőle annyit, hogy legalább gyanakodjon, ha felbukkan a Tökéletes Herceg.

Azért az is érdekes, hogy nekem is a Szépség és a Szörnyeteg az egyik kedvenc mesém, én is Disney meséken nőttem fel… és mégis, ha egy gyémántkereskedő akarna éppen velem randizni, és már az első találkozónk végén felajánlaná, hogy kísérjem el a mangángépén valahová, nekem nem a Micsoda nő! jutna eszembe, hanem az Elrabolva, vagy a Gyilkos elmék.

Barby2005 

Anyám. Ez most komoly??? Az egy dolog, hogy oké, van ez a 3 nő (meg még egy halom) aki bedől ennek a srácnak, és úgy osztogatja neki a 10-20 ezer dollárokat mint a cukrot. Legyen. Biztos vannak ilyen emberek. Gyorsan megszeretnek másokat, a bizalmukba fogadják és barátként, párként tekintenek rá 1-2 hónap után. Tény, hogy én annak a barátomnak sem adnék 10.000 dollárt, de még 10.000 Ft-ot sem, akit 1-2-3 hónapja ismerek. Nyilván azoknak a barátaimnak, akik évek óta mellettem vannak igen. Ha bajba kerülnek, akkor természetesen, ha tudok segítek. (Bár nem biztos, hogy milliós kölcsönöket vennék fel nekik.) Ettől függetlenül nem fogok beállni abba a sorba, akik a nőket ócsárólják. Sajnálom őket, hogy ebbe belefutottak. Inkább amin nem tudok túljutni, az az, hogy ez az ember szabadlábon rohangál, és ugyanúgy éli a fényűző életét. Azért mert most készült róla egy film. Hát bumm. Felvesz egy 25. nevet, és folytatja amit eddig. És ezt is csinálja. Könyörgöm. 5 hónapra tudták bezárni??? 5 ??? Komolyan megfordul az ember fejében, hogy ha így is lehet csinálni akkor én miért gürcölök 10-20 ezer forintokért naponta????? Vicc, komolyan. És ezt látják a tinik is. Ja jó, át lehet k***ni lazán embereket következmények nélkül ha ügyes vagy, és még le se csuknak. Juhú! Csináljuk.
Szóval. Hányok az egésztől azt hiszem. Legalább dugnák börtönbe élete végéig. Nehogymár!! Fúúúúúúúú!

Baranyi_Nagy_Betti 

Semmivel sem tette vonzóbbá az alkalmazást ez a film. :D Szerencsére könnyen mondom, mert nincs rá szükségem, de mégis nagyon lejött, hogy azért komoly veszélyeket fenyeget így ismerkedni. A másik, hogy őszintén nagyon sajnáltam ezeket a nőket, de azt is gondoltam, hogy nem hinném, hogy ekkora összegeket csak úgy adtam volna még a szerelem ködös mámorában sem (főleg, hogy nem tudtam volna ennyiket adni :D ) és azért valahol a ködön át csak bevillant volna, hogy lehet, hogy azért ez így nem oké…
Felháborító, hogy nem lett súlyosabb illetve majdhogynem semmilyen következménye annak, hogy mit tett ez a férfi, még úgy sem, hogy már mindenhol és mindenki kereste és egy „piti” dolog miatt sikerült csak leültetni nagyon kevés időre, aztán ugyanúgy folytatta tovább amit addig, mintha nem is történt volna semmi…. Hogy lehet így élni??
A film negatívuma, hogy nagyon hosszú volt…

KyKy 

A mai világban szinte nem lehet máshogy ismerkedni, mint online. Mondom ezt harmincéves elvált nőként, aki igyekezett élőben, munkahelyen, de nem nagyon jártam sikerrel (érdekes, hogy még munkahelyi emberrel is az online térben tudtam ismerkedni). Maga a veszély forrása nem a Tinder, hanem maga az online felület, de egy idő után azért túlmutat ezen is a dolog. Jelen esetben a film után azt kell mondjam, hogy valahol ez az egész a nők hibája is. Lehet védeni őket, mondván „áldozathibáztatás”, de basszus már, a mai píszí világban mindenkit sajnálni kell, akármilyen balf@szságot is követettt el?
Sajnos semmilyen szinten nem tudom elképzelni, hogy ekkora hülyeségbekbe tudjanak belehúzni. Nem tudom elképzelni azt a kötődést, ami kiváltja ezt a jóformán feltétel nélküli bizalmat, hogy újabb és újabb súlyos hiteleket vegyek fel, amikor mondjuk a szeretett embert nem is látom hetek, hónapok óta. Nem tudom elképzelni, hogy előbb hiszik el ezek a nem teljesen értelmi fogyatékosnak tűnő nők, hogy tényleg van egy milliárdos pasijuk, aki az ő pénzüktől függ hirtelenjlben, semmint hogy átvágják őket. Nem tudom elképzelni, hogy engem be lehetne palizni, mert akárhogy is, de mindenki felé fenntartásokkal vagyok. És lehet bármilyen jó barátom – akad is tizen-, huszonéves ismeretségem is –, de semmilyen körülmények között nem tartom elfogadható opciónak, hogy én vegyek fel neki hitelt; akárhogy ígéri is, hogy megadja. Még a családon belül sem nagyon elfogadott. Márpedig itt nem kis pénzekről volt szó. Ennél felelősségteljesebbnek kell lennie mindenkinek, és ha valaki ennyire nem az, és nincsen egy másik bizalmasa sem, akinek mindezt elmondja, hogy felnyissák a szemét, akkor ott komoly gondok vannak.
Természetesen nem mondom, hogy megérdemelték, ami történt velük, de sajnos igazán sajnánli őket és együttérezni velük, nem tudok.
Emellett persze elgondolkodtató, hogyha ebben ilyen jó pénzek vannak, és ilyen jó biznisz, akkor el kéne kezdeni. Ahogyan az egyik Tiktok videó is szól: „Rablásért 5 hónapot kapott.” Dikk, mi meg felvettük a hitelt 20 évre… Hozd a fegyvert, Lajos!" Azért elgondolkodtató, nem igaz? Na de mindegy is. A lényegen nem változtat, az emberek átverésében örökre van potenciál sajnos.

2 hozzászólás
Skadi 

Megdöbbentő, felháborító és nevetséges.
Megdöbbentő, hogy valaki ilyen profi és gátlástalan módon vág át embereket. Felháborító, hogy szinte következmények nélkül. És nevetséges, hogy ennyire nem fog gyanút senki, csak amikor már nyakig vannak a bajban. Őszintén bevallom, én sem azt gondolnám első blikkre, hogy ez a fazon a pénzemre utazik, ellenben annál inkább hinném, hogy luxusprostinak akar beszervezni, vagy drogcsempészésre kényszeríteni, vagyis szedném a lábam az első randi után azonnal, nem még utazgatnék egyedül egy ismeretlennel és csapatával egy magángéppel. Egyszerűen mindenhogy gyanús az ember, nem fogadja be az agyam, hogy ennyire könnyen átverte ezeket a nőket.

zeana 

Olyan, mintha egy pár interjút és cikket megfilmesítettek volna, de dokumentumfilmként nem állja meg a helyét. A téma alapos körbejárásának hiánya, valamint az elvarratlan szálak miatt számomra filmként értelmezhetetlen. A sztori döbbenetes.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

If you weren't such a piece of shit, I would feel sorry for you.


Hasonló filmek címkék alapján