Tibeti jógik (2002) 2

The Yogis of Tibet
80' · amerikai · dokumentumfilm

A Jógi olyan személy, aki éveket tölt magányos elvonulásban, testet-lelket átalakító titkos gyakorlatokat végez, és ezek segítségével rendkívüli módon képes uralni testét és szellemét.
A jógik közül néhányan, bár valaha a világ legvisszavonultabb emberei voltak, most páratlan őszinteséggel… [tovább]

Várólistára tette 16


Kiemelt értékelések

Asteraoth

A tibeti eset a legjobb modern példája, hogy hogyan viszonyul a buddhista „Nagy Szekér”, a személyes vagy a nemzetségi megvalósításhoz: 'Aki nem figyel eléggé, az lepotyog a szekérről. Muszáj időben elindulni.' Kegyetlen és tanulságos (az ilyesmi megsemmisülés nemhogy ritka, hanem éppenhogy állandó része a bölcseletnek). Szó szerint minden nap érintkezünk ezzel. Megkapjuk a híreket akkor is ha nem kértük: háborúság van itt meg ott. Tibetből nincs hír (az ujgurok, és Hongkong van soron ez idő szerint; a filmünk 2002-es volt).
Hogyan éljük meg ezeket személyesen? Mi magyarok is megkaptuk a magunkét…most is zajlik. Nézzétek ezeket a szerzeteseket, micsoda méltósággal viselik a terhet. Látszik, hogy mélyről jön ez a hagyaték. Másodszorra láttam; kevésbé figyeltem a szavaikra, hanem a belső erejük lenyűgöző. Az sem mellékes, hogy a szavaik tartama filmre vett misztikum. Ahogyan elmondja, hogy előző életeire emlékezik…megfoghatatlan.
Kipling: Kim című irománya jut eszembe (ahogy az angol író látta ezt…).


Hasonló filmek címkék alapján